На будівлі заводу «Укрвино», яке хочуть продати на аукціоні, виявили цінне панно (фото)

IMG_9109

На вулиці Погулянка, 26, у Львові, на будівлі колишнього заводу «Укрвино» виявили панно 1979 року авторства художників Г. Кічули та Я. Шеремета.

Оскільки підприємство збанкрутувало і майно виставили на аукціон, то панно, як пам’ятку мистецтва, планують передати на баланс музею «Територія терору», передає ІА Дивись.info.

Читайте також: «Ласий шматок»: майно збанкрутілого винзаводу на Погулянці виставили на аукціон за мізер 

Як повідомив у вівторок, 13 серпня, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, на засідання виконкому цієї п’ятниці підготують проект рішення щодо визнання панно цінним об’єктом радянської культури.

«Ми вважаємо, що воно має бути збережено, і ми сьогодні, власне, оглянули територію, які ще тут можуть бути цінні мозаїки чи панно. Зафіксували лише це панно, і наші наступні кроки будуть такими, щоб винести на найближче засідання виконавчого комітету рішення, щоб воно було збережене, зафіксувати його як цінний об'єкт для міста», – сказав Москаленко.

Андрій Москаленко

Також Москаленко додав, що місто планує розпочати процедуру передачі панно на баланс музею «Територія терору»

«Є прийняте рішення виконавчого комітету, аби зробити оновлений аудит всіх цінних об'єктів, які стосуються мозаїк, панно у Львові. Це одне з тих панно, яке є в переліку,  і ми його окремо виділимо, зважаючи на те, що в найближчий період часу тут відбудеться аукціон, ми не можемо вплинути на майбутнього власника. Тому приймемо рішення, щоб воно було збережено в незалежності від того, що тут було, і передамо на баланс «Території терору», - додав Москаленко.

Ольга Гончар

Директорка музею «Територія терору» Ольга Гончар зазначила, що найголовніше, аби це панно отримало статусу охоронного чи музейного експонату.

«Наразі будемо досліджувати це мозаїчне панно. Ми вже вели деякі перемовини з експертами, митцями, скульптурами та реставраторами, і є велика складність у тому, щоб це панно, наприклад, демонтувати, і чи взагалі це можливо зробити. Ми як музей хочемо, щоб це панно зберігалося в публічному просторі, але щоб воно було на нашому балансі. Найголовніше — щоб це панно отримало статусу охоронного чи музейного експонату», - розповіла Гончар.

Лілія Онищенко

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко, цінність панно полягає в тому, що це є авторська робота Григорія Кічули і Шеремети

«Очевидно, тут присутня цікава техніка виконання, не схожа на всі інші мозаїки, які є у Львові. Для цього малюнку робилися кожні плиточки окремо. Вона не є звичайної поливи, а глазурована. З таких плиточок викласти такий рисунок було доволі складно. Це панно потребує докладнішого дослідження як мистецька пам'ятка радянського періоду, не наповнена ідеологічно», - додала Онищенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: