Через масштабний спалах африканської чуми на Львівщині знищать 100 тисяч свиней (фото)

-871113171845894065_IMG_4733

16 серпня на території свиноферми ТзОВ «Галичина-Захід» поблизу села Кавське Стрийського району було зафіксовано випадки смертей поголів’я. Експрес-методом у лабораторії підтвердили наявність збудника африканської чуми свиней у загиблих тварин.

У ніч на 17 серпня у Львівській ОДА відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому було вирішено оголосити карантин терміном на 40 днів у 3-кілометровій зоні довкола спалаху та введено в дію план протиепізоотичних заходів на території спалаху. На дорозі з'явились блокпости для дезінфекції транспорту. Кожен автомобіль, який виїжджає за її межі, перевіряють поліцейські. Діє заборона на переміщення продуктів тваринного походження.

Також з метою проведення карантинно-обмежувальних заходів на ветеринарно-поліцейських постах залучили військовослужбовців Національної гвардії України. На даний час в районі задіяні всі сили для недопущення розповсюдження африканської чуми свиней.

Фото: Західне ОТО НГУ.

ТзОВ «Галичина-Захід» — одна з десяти найбільших свиноферм в Україні. Підприємство вирощує понад 190 тисяч свиней щорічно. На момент спалаху АЧС на свинофермі нарахували майже 100 тисяч свиней.

Як розповів ІА Дивись.info голова Кавської сільської ради Михайло Мичко, у Стрийському районі це вперше такий масштабний спалах африканської чуми свиней.

«Про спалах дізналися у ніч з 16 на 17 серпня, вночі до мене зателефонував голова Стрийської райдержадміністрації і сповістив про цей випадок.

«ТзОВ «Галичина-Захід» одне з найбільш підприємств в Україні, хоч не всі люди задоволені цим випадком через неприємний запах, попри це багато мешканців села працювало на цьому підприємстві. Також спонсорська допомога йшла для села. Ми багато втрачаємо від цього випадку», - каже Михайло Мичко.

Фото: ОТО НГУ.

Михайло Мичко додав, що село налічує близько 1400 мешканців, а в приватному секторі лише 22 свині.

«Щодо поголів'я свиней, то ми робили об'їзд, було наявних лише 22 свині на момент спалаху. Працівники ветеринарної служби порекомендувала мешканцям зарізати свиней, поки вони не похворіли. У нашому районі це вперше такий масштабний спалах», - додав Мичко.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Євген Баркит розповів ІА Дивись.info, за останніми звітами на підприємстві ТзОВ «Галичина-Захід» є близько 98 тисяч свиней.

«Згідно іх законодавством, все поголів'я буде ліквідоване. Спалах локалізований в межах господарства, до найближчих населених пунктів 3 кілометри. Яким чином вірус потрапив на підприємство, наразі важко визначити, проводимо спостереження, беремо проби», - сказав Баркит.

Фото: ОТО НГУ

В Асоціації тваринників України вважають, що спалах АЧС на одному з найбільших свиногосподарств країни є результатом бездіяльності Міністерства аграрної політики та продовольства щодо запобігання поширенню вірусу.

«Ще коли в 2015 році від африканської чуми згоріло господарство «Калита» на Київщині, ми попереджали: якщо не вживати дієвих заходів щодо подолання проблеми, то Україна залишиться без свинини. Тепер ми бачимо, до чого призвела така безвідповідальність. Величезне високотехнологічне господарство з данськими інвестиціями, з високим рівнем біобезпеки – і те не встояло перед катастрофічним вірусом, який спокійно собі гуляє країною», – зазначила голова АТУ Ірина Паламар.

фото: Західне ОТО НГУ

Рекомендації, як вберегти свиней від зараження АЧС:

  • перевзувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями;
  • вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в  цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус  шириться через дикого кабана;
  • перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом (наприклад, добре підійде універсальний засіб для чищення кухонного посуду, ванн, раковин, кухонних плит, кахлю, сантехніки тощо). Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті;
  • не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва –  їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, –   обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів;
  • пам'ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м'ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: