Зеленський започаткував відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України (відео)

cef274565f52f938af3e768ebca50f9e_1566638154_extra_large_1566639011_613x408.86276391555_3_0
Фото: ЛОДА

Президентом Володимиром Зеленським підписано указ про запровадження щорічного відзначення 29 серпня Дня пам'яті захисників України

Про це він заявив під час свого урочистого виступу у суботу, 24 серпня 2019 року, на Майдані Незалежності, передає Еспресо.TV.

"Дорогі українці, сьогодні тут присутні родини загиблих військовослужбовців та учасників добровольчих формувань. З метою гідного вшанування їх пам'яті мною підписано указ про встановлення День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за Незалежність, за сувернітет та територіальну цілісніть України та відзначення його щорічно 29 серпня", - наголосив глава держави.

Згідно з указом Президента, Кабінет Міністрів має із залученням громадськості, родин загиблих захисників розробити й затвердити комплексний план заходів із належного вшанування пам'яті полеглих воїнів, а Міністерство закордонних справ – забезпечувати проведення дипломатичними установами України заходів до Дня пам’яті захисників України, а також участь представників дипломатичного корпусу іноземних держав, акредитованих в Україні, у відповідних офіційних заходах у нашій країні, пише прес-служба ЛОДА.

Також доручається обласним і Київській міській державним адміністраціям забезпечувати здійснення заходів із вшанування пам'яті захисників України.

Також, на алеї Героїв Небесної Сотні Глава держави оголосив хвилину мовчання за загиблими під час Революції Гідності.

«Ми починаємо День Незалежності України з місця, де заради збереження нашої незалежності найкращі сини та доньки України віддали своє життя і своє майбутнє. І сьогодні наше майбутнє каже їм усім «Дякую». Вічна пам'ять загиблим», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України з дружиною також покладали квіти біля Хреста на алеї Героїв Небесної Сотні.

Після церемонії підняття Державного прапора України та виконання Державного Гімну зведеним військовим оркестром Збройних сил України Глава держави привітав співвітчизників з 28-ю річницею Незалежності. Володимир Зеленський заявив, що для України 24 серпня є найважливішим днем. Президент подякував військовим, які на Донбасі захищають Україну.

«Завдяки вам ми відзначаємо сьогодні 28-му річницю з Дня Незалежності», – підкреслив Глава держави.

Водночас Президент висловив надію, що невдовзі у країні припиняться бойові дії та настане мир.

«У цей важливий день ми віримо, що в українському календарі скоро з’явиться інша, не менш знакова дата. Конкретне число і місяць – неважливі. Бо це буде день, коли настане мир», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський також закликав усіх українців єднатися та разом будувати державу.

«Ми різні. Але єдині. Мусимо бути єдині, бо тільки тоді ми сильні. Мусимо зрозуміти, що розраховувати маємо тільки на себе. Не сваритися через минуле, а об’єднатися заради майбутнього. Україномовні та русскоговорящие, незалежно від віку, статі, віросповідання – бути єдиним народом. Не на плакатах, не в гаслах, а ось тут. У кожного в серці. Ми повинні рухатися вперед, разом будувати країну, разом робити неможливе», – зазначив Президент України.

Водночас він висловив упевненість у подальшому розвитку країни завдяки новому поколінню, яке сформувалося в умовах незалежності.

«Сьогодні вже сформувалося ціле покоління, народжене в незалежній Україні. Для них це нормальний стан речей. Для них не може бути по-іншому. І це прекрасно. Бо це покоління – наша ментальна опора. Опора свободи, демократії та розвитку. Вони мислять інакше, вони думають сучасно, а значить – Україна рухатиметься тільки вперед», – наголосив Володимир Зеленський.

Також у рамках відзначення 28-ї річниці Незалежності України Володимир Зеленський вручив державні нагороди.

Нагадаємо, що цього року офіційні заходи з нагоди свята проводилися у новому форматі. Акцент було зроблено не на демонстрації військової техніки, а на людях. В урочистостях взяли участь не лише військовослужбовці, працівники Національної поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а й лікарі, вчителі, спортсмени, волонтери, меценати, благодійники з різних куточків країни. Також на святі були присутні діти – як символ майбутнього України. На алеї Героїв Небесної Сотні вони розфарбували синіми та жовтими відбитками своїх долонь композиції зі щитів «Беркута», якими тіснили мітингувальників під час Революції Гідності, машину, якою перекривали вулицю у 2014 році, та велику мапу України. Одним із символічних атрибутів свята стали дзвони. Вони лунали не лише у Києві, а й в інших містах України. Також на майдані Незалежності пролунав Гімн України, до виконання якого приєдналися знамениті українські співаки – лауреат конкурсу Пласідо Домінго «Опералія» Оксана Крамарєва, народна артистка України Анжеліна Швачка, соліст Національної опери України Андрій Романенко та соліст Берлінської державної опери Євген Орлов, народна артистка України Тіна Кароль. Разом з дорослими співала юна Дарина Красновецька, яка представляла Україну на Дитячому Євробаченні-2018. Також на піаніно часів Революції Гідності на майдані зіграв всесвітньо відомий український композитор Мирослав Скорик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: