Свіжа кров: як проявив себе Маркіян Мальський на посаді голови ЛОДА за два місяці

IMG_6477
Фото з архіву.

Новий очільник ЛОДА Маркіян Мальський перебуває на посаді вже два місяці. Цього часу, звичайно, замало, аби оцінити роботу нового керівника, проте певні проміжні висновки вже можна зробити.

ІА Дивись.info вирішила пригадати, чим запам’яталися ці два місяці в регіоні, та довідатися думку фахівців щодо перспектив нового голови ЛОДА.

Насичені місяці

Липень та серпень, традиційно, в політичному сенсі вважається «мертвими» місяцями, але цьогоріч так не сталося. У нового керівника ЛОДА, призначеного на посаду в липні, робота почалася вкрай активно: в країні парламентські вибори, в регіоні завдяки активістам вирують пристрасті, президент звільняє голів РДА, а члени команди колишньої адміністрації один за одним покидають кабінети на Винниченка. Тож пригадаємо ключові з цих подій.

6 липня президент Зеленський у Львові представив нового очільника ЛОДА Маркіяна Мальського. До цієї посади новоспечений держслужбовець був адвокатом та Почесним консулом Республіки Австрія у Львові.

Про свої плани новий очільник області розповів в інтерв’ю Дивись.info, повну версію якого читайте тут.

«Головне, чого я хочу досягнути, – аби працівники адміністрації справді переймалися проблемами людей, а не давали відписки, мовляв, це не наша компетенція чи ми скерували в інший орган, чи «ваша проблема взята до уваги». Це не той формат, у якому ми повинні працювати», – заявив тоді в інтерв’ю Маркіян Мальський.

Наступного дня після представлення нового голови ЛОДА було звільнено двох заступників із попередньої команди:  першого заступника голови Львівської ОДА Ростислава Замлинського та заступницю Ірину Гримак. В середині серпня звільнився останній заступник з минулої команди – Роман Филипів. 27 серпня у ЛОДА відбулася ще одна кадрова зміна, але цього разу не звільнення, а призначення першого заступника голови адміністрації. Ним став 33-річний Василь Лозинський. Детальніше про призначення ми писали тут.

Також одразу в липні президент Зеленський звільнив трьох голів РДА на Львівщині, а на початку серпня – ще 11 очільників РДА. Причиною, за словами Маркіяна Мальського, став низький рівень реалізації обласних цільових програм, на які бюджетом виділено понад 1,5 млрд гривень. За словами очільника ЛОДА, за перше півріччя в області реалізовано лише чверть із закладеної суми.

Надзвичайні ситуації та протести проти заводу

Одним з перших публічних рішень новоспеченого голови ЛОДА був заклик призупинити будівництво цинкового заводу на Львівщині, через яке раптово здійнявся галас. 8 липня у відповідь на протести активістів він ініціював перевірки законності будівництва та відповідності усім екологічним нормам. Втім, уже в середині серпня, після перевірок, голова ЛОДА пом’якшив свою позицію щодо заводу. За словами Мальського, спеціальна робоча група виявила, що документи на будівництво заводу в інвесторів є, хоча й зауважила низку порушень.

Ще одна надзвичайна подія, з якою довелося стикнутися керівнику області – спалах африканської чуми свиней. Подібні спалахи, хоч і не такі масштабні, вже траплялися. Цього разу в приватному свинокомплексі на Стрийщині через АЧС мають умертвити й утилізувати майже 100 тисяч поголів’я, до організації карантинного режиму в районі довелося залучити навіть нацгвардійців.

За ці два місяці регіон встиг пережити й трагедію, масштабів якої в Україні ще не було. Мова про обвал під’їзду житлового будинку в Дрогобичі в ніч на 28 серпня. В результаті трагедії загинуло восьмеро людей, що є найбільшим числом жертв обвалів будинків за весь час незалежності України. Тоді всі служби оперативно зреагували на подію, а обласний очільник заявив, що вже подав до Кабміну звернення про допомогу постраждалим із державного резервного фонду.

Співпраця з депутатами

Депутати обласної ради досі перебували на канікулах, тож новий голова ОДА ще матиме нагоду вперше відвідати сесійне засідання як новопризначений керівник. Втім, за словами голови облради Олександра Ганущина, робочий діалог із новим керівництвом обласної адміністрації вже налагоджений.

«Є добрий потенціал для співпраці з обласною радою в господарських сенсах, бо життя Львівщини потребує швидких рішень для господарської діяльності, - коментує Дивись.info голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. – От ми щойно завершили розмову по достатньо складному питанню,  по проблематиці змін до бюджету, який виноситиметься на сесію. Поки що по всіх складних питаннях ми знаходимо порозуміння».

Крім роботи на обласному рівні, традиційно, керівництво ОДА тісно співпрацює з народними депутатами України в інтересах регіону. Новий керівник адміністрації, за словами народних обранців, уже ініціював діалог з депутатами ВР нового скликання.

«Очікую, що місцева влада в особі новопризначеного голови буде лобіювати і бюджет, і окремі програми, – каже народний депутат від партії «Батьківщина» Михайло Цимбалюк. – Поки що було запрошення на 23 серпня (нових народних депутатів із керівництвом ЛОДА, - ред.). Я вважаю, що за ці два місяці, які він на посаді, він зробив спробу провести певні позитивні речі щодо відкритості спілкування з пресою і з громадськістю, але, звичайно, часу мало й йому не дали через зміну Кабміну можливості призначити голів РДА й усіх заступників ще не призначив. Тобто давати оцінку його діяльності за цей період дуже складно, але те, що він не «вляпався» в жоден неприємний скандал, це вже позитивно, перебуваючи на такій посаді. Я вважаю, що депутати Верховної Ради від Львівщини, незалежно від політичної спрямованості, мають об’єднатися заради виконання завдань по області. До речі, ми вже створили групу у ВР «Львівщина» й будемо спільно радитись, як допомагати місцевій владі працювати».

Оцінити старт

За словами політолога Анатолія Романюка, для оцінки старту роботи Маркіяна Мальського на посаді голови ЛОДА варто врахувати кілька ключових чинників.

«Щоби дати оцінку, треба виходити з певної системи координат. У цьому випадку я би говорив, що треба вийти за попередню систему координат, яку використовуємо щодо очільників обласних адміністрацій, і розглядати його позиції з точки зору програми партії «Слуга народу», яка перемогла на виборах, - зауважує політолог Анатолій Романюк. - Тож ця програма передбачає суттєві модифікації позицій обласних адміністрацій, коли мають зростати функції представницьких органів і суттєво скорочуватися обсяг повноважень того, що ми зараз називаємо обласною адміністрацією. Якщо виходити з цих положень, думаю, чинний голова працює так, як воно буде запрограмоване у майбутньому для всіх голів обласних адміністрацій. Обласна адміністрація працює у значній мірі в зв’язці з Кабінетом Міністрів. Відповідно, очікувати від голови обладміністрації потужних дій в умовах, коли був перехідний період – президент вже був обраний, Верховна Рада обрана, але не приступила до роботи й не був створений новий Кабінет Міністрів, а продовжував виконувати обов’язки старий – дуже складно. Часто у суспільстві розглядають перші 100 днів, але їх треба розглядати не з моменту призначення, а від моменту формування уряду, коли сформована повна конструкція. Зараз уряд сформований, ми будемо бачити, які завдання ставитимуть перед обласною адміністрацією і, відповідно, тоді зможемо оцінити роботу».

Натомість, нардеп Цимбалюк, що також свого часу керував обласною адміністрацією, вважає, що перші підсумки роботи нового керівника ЛОДА варто підбивати вже наприкінці цього року.

«Якщо брати об’єктивно, то потрібно не менше року для того, аби новий голова спільно з обласною радою міг сформувати бюджет, виконати все заплановане і тоді вже аналізувати, що було не так, які були досягнення й планувати наступний бюджетний рік, – додає Михайло Цимбалюк. – Але насправді певні тенденції можна буде прослідувати вже за результатами цього останнього кварталу 2019 року: як буде прийнятий бюджет, як складеться в нового голови співпраця з обласною радою».

Сам Маркіян Мальський поки перші місяці своєї роботи журналістам не прокоментував, зауваживши, що готується відзвітуватися за перші 100 днів роботи на посаді. Вони припадають на 6 жовтня.

Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: