Як спланувати ідеальні вихідні

46_ls.1529612824
Фото: відкриті джерела

Згідно з опитуваннями, 67% жінок у вихідні не відпочивають, а перуть, прибирають, готують – і в понеділок, втомлені, йдуть на роботу. А це не тільки зменшує шанси на успіхи в кар’єрі, але і загрожує проблемами зі здоров’ям. І як же виправити ситуацію?

У понеділок традиційно заздрите колегам, які за вихідні примудрилися не тільки виспатися, але ще повеселитися з друзями, відпрацювати техніку станової тяги і провести час з дітьми? Схоже, ваш діагноз – «хронічне невміння планувати дозвілля, обтяжене мінливими уявленнями про відпочинок», пише tobiporada. Так це називає Лора Вандеркам, фахівець з тайм-менеджменту і автор книги «Що роблять у вихідні успішні люди».

Але не поспішайте впадати у відчай, все ще можна виправити. Це як раз той рідкісний випадок, коли допоможе самолікування в домашніх умовах. Ось що говорить експерт: «Якщо ви напружено працюєте весь тиждень, два вихідних дня вам абсолютно необхідні – саме вони захищають вас від професійного вигорання і проблем зі здоров’ям. Однак просидіти 48 годин біля телевізора, відволікаючись лише на рейди до пральної машини, не означає добре відпочити ».

Таке дозвілля не допоможе вам зняти накопичену за тиждень напругу і перезавантажитися, щоб до понеділка бути повними енергії. «Вихідні потрібно провести так, щоб вони стали джерелом позитивних емоцій, а не розчарувань», – наставляє Лора Вандеркам. А щоб це вдалося, важливо правильно організувати час у вихідні дні.

1. Планувати вихідні починаючи з понеділка

10 правил ідеальних вихідних

У дев’яти випадках з десяти канікули не трапляються спонтанно – вони вимагають підготовки, осмислення і більш-менш виразного розкладу. До вихідних це теж відноситься, так що почніть прикидати раніше, чим би зайнятися. По-перше, так ви дасте собі більше часу на вибір між однаково привабливими виставками та вечірками. По-друге, отримаєте позитивні емоції від передчуття приємного дозвілля. І по-третє, будете впевнені, що нудні заняття на кшталт збирання не заповнять весь вільний час – адже у вас є аж п’ять днів, щоб розвантажити вихідні.

2. Робити в будні більшу частину роботи по дому

10 правил ідеальних вихідних

Що у вас значиться в типовому суботньому списку? Розібрати шафу? Перегладити білизну? Якщо братися за все разом, ці заняття можуть погубити уїк-енд. А якщо частина завдань виконати в будні, у вас звільниться маса вільного часу на вихідних.

У понеділок, наприклад, поки тримаєте на обличчі маску, можна почистити сантехніку. У вівторок замість тренування пройтися по дому з віником і шваброю. У середу, не відриваючись від перегляду вечірніх новин, погладити пару блузок. І так далі. До суботи будинок буде в відносному порядку, а ви – вільні для пригод.

3. Обмежити час на нелюбимі справи

Розквитатися з усіма дрібними проблемами за трудовий тиждень, звичайно, нереально. Але візьміть за правило присвячувати нудним заняттям лише годину-півтори в один з вихідних. Це цілком реально, якщо ви чесно виконали пункт № 2. Ще один аргумент на користь такої стратегії – інженери невтомно вигадують нові штуки, які допомагають полегшити побут. Не любите колупатися з каструлями? Чому б не придбати цілком самостійну в питаннях кулінарії мультиварку. Такі вкладення коштів виправдані, оскільки дозволяють не переступати через себе, а це важливо.

4. Вставати не пізніше, ніж в будні

Відмовитися від ледачого лежання в ліжку важливо з двох причин. Ім’я першої – режим, який стратегічно важливий для безпроблемного і безперебійного функціонування тіла. Але ще більш важливо те, що рано пташкам дістається цілий довгий день, який можна заповнити безліччю приємних справ, а не куций огризок доби.

5. Не перевантажувати щоденник

Коли список справ на вихідні виглядає не менш переконливо, ніж діловий розклад, стрес неминучий. Жорсткий таймінг здатний вбити все задоволення від відпочинку. Тому не намагайтеся осягнути неосяжне: двох-трьох великих справ на день цілком достатньо – має ж у вас залишитися час полінуватися.

6. Знайти час на фітнес

10 правил ідеальних вихідних

Чим більше сидите на роботі, тим активнішою має бути ваше життя у вихідні – зміна діяльності, як відомо, кращий відпочинок. І побільше піших прогулянок: монотонне перебирання ногами на свіжому повітрі протягом 20 хвилин, як свідчить магнітно-резонансна томографія мозку, підсилює діяльність останнього, а ще прямо пов’язане з відчуттям щастя.

7. Зустрічатися з друзями в неділю

10 правил ідеальних вихідних

Приємний вечір в колі симпатичних вам людей – кращий спосіб підбадьоритися перед робочим тижнем. Принаймні 94% з 3300 волонтерів, присвятити Неділю соціалізації, зізналися, що це покращило їх настрій і додало сил.

8. Продумувати логістику своїх пересувань

Вихідний не повинен бути днем однієї справи, тому добре б освоїти науку поєднання приємного, корисного і необхідного. Припустимо, за сімейною традицією суботу ви завжди витрачаєте на візит до батьків. Поки доїдете на інший кінець міста, поки години три посидите за столом – а там і день пройшов. Звичайно, важливо проводити час з рідними, але навряд чи таким чином вдасться набратися нових вражень і яскравих емоцій. Але ж можна продумувати свій маршрут так, щоб по шляху до батьків ви могли, наприклад, заскочити в кіно, перетнутися з подругою або купити щось необхідне в районі, де живуть близькі.

9. Не соромитися просити про допомогу

Всім вашим домочадцям – і дітям, і дорослим – дуже корисно час від часу брати участь у домашніх справах. Та й вам, можливо, пора відмовитися від ролі людини, який за вихідні навіть не присіла, обслуговуючи інших. Погодьтеся, це трохи неврастенічний спосіб довести власну хорошість. Якщо ж вас чекають масштабні справи, тим більше варто задуматися про помічників. Зрештою, заради душевної рівноваги можна дозволити собі послуги профі, які ідеально помиють вікна, перегладять гору постільної білизни або допоможуть з переїздом.

10. Піти в офлайн

Звичка відключати телефон, не перевіряти пошту і не оновлювати кожні 10 хвилин сторінку в соцмережах просто необхідна, якщо ви маєте намір якісно відпочити. Побачите, скільки часу на реальне спілкування у вас вивільниться, як тільки відкладіть гаджети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: