Мітингувальники в облраді: чи є майбутнє у Винниківського цинкового заводу

IMG_1240

Сьогодні, 10 вересня, під Львівською обласною радою зібралися мітингувальники. Вони намагалися потрапити на сесію Львівської обласної ради, щоб поговорити з депутатами.

Сьогодні, 10 вересня, під Львівською обласною радою зібралися мітингувальники. Вони намагалися потрапити на сесію Львівської обласної ради, щоби поговорити з депутатами.

Учасники акції впевнені, що будівництво цинкового заводу у Винниках загрожує їм екологічною небезпекою. Вказують також на близькість заводу до житла місцевих мешканців. Товариство «Екран» проводить будівництво заводу всього на відстані 500 м від житлових будинків.

Натомість органи влади повідомляють, що власник земельної ділянки має всі необхідні дозвільні документи на будівництво заводу.

«Не тільки ми тут маємо стояти, львів’яни теж мають підключитися, бо це горе, біда для всієї області, – впевнена винничанка Ковток Галина. Пересічній людині сьогодні на квартиру треба заробляти як мінімум 15 років і вона не хоче жити під Чорнобилем. Ми не хочемо, щоб нас травили. Невже ми багато вимагаємо?»

«Ми маємо звернутися до президента? Ми звернемося. Маємо піти до депутатів? Підемо до них. Ми просимо, але нас ніхто не чує. Як свідомі громадяни ми розуміємо, що владі для збору доказів потрібно багато часу. Так от, ми вимагаємо призупинити роботу на заводу на час, поки будуть збирати докази. Це наша основна мета на сьогодні.

У нашого пікету є чотири вимоги: перша – до рішення суду призупинити діяльність цинкового заводу, друга – зустрітися з власником даного заводу і поговорити  з ним мирно, щоб він перепрофілював завод або передав тому, хто його перепрофілює, а натомість виділити йому іншу ділянку. Мер Винників пан Квурт вже тричі давав такі альтернативні ділянки під забудову. На жаль, вони не були прийняті. Також ми просимо підключити всі органи влади для розслідування даної справи: прокуратура, СБУ, архітектура та екологи – це ті люди, які сьогодні мають втрутитися у дану справу. Крім того, наше останнє прохання: провести незалежну екологічну експертизу.

З відомостей, які збирала наша громадська організація, ми чітко побачили одне: у Стрию, де теж працює цинковий завод, люди частіше хворіють на онкозахворювання. Ми просимо: почуйте нас. Нас багато. Не треба доводити людей до відчаю. Відступати вже немає куди», - підсумовує місцева мешканка Галина.

Довідка. Керівництво «Екрану» отримало дозвільні документи на будівництво, зокрема завдяки схвальному висновку на громадських слуханнях. Тоді громада не чинила супротив будівництву. Мешканці Винників пов’язують це з тим, що громадські слухання проводили у Підберізцях. Це село за 15 кілометрів від майбутнього заводу.

На переконання учасниці акції, кандидатки  фармацевтичних наук Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Софія Кубрак, гаряче цинкування надзвичайно токсичне для організму.

«При потраплянні в організм легкої сполуки утворюється так звана цинкова лихоманка або нежить. Крім цього, цинк – це серйозний нейротоксин. За токсичністю він наближається до ртуті. Він уражає печінку, нирки, легені, бронхи. Будуть народжуватися діти з відхиленнями», – пояснила жінка.

Нагадаємо, 6 серпня очільник ЛОДА Маркіян Мальський ініціював створення комісії для перевірки законності будівництва заводу. Узагальнений висновок комісії підтвердив, що інвестор володіє необхідними дозволами для реалізації проекту. Водночас під час перевірки виявили низку зауважень, які можуть бути підставою для відповідних додаткових перевірок профільних органів чи підставою для звернення до суду.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: