У Львові говоритимуть про якість питної води, небезпеку кліматичних змін і сортування відходів

Сьогодні, 10 вересня, відбулася прес-конференція у Львівській міській раді з нагоди проведення 5-го Міжнародного LVIV ECO FORUM 2019, який відбудеться 12-13 вересня на «Арені Львів».

Мета екофоруму полягає в підвищенні якості використання природних ресурсів на державному рівні, налагодження ефективного експертного діалогу з учасниками сектору управління водними ресурсами для обміну досвідом, координації прогресу у досягненні цілей санітарії, водопостачання та гігієни, сприяння стабільним та екологічно безпечним інвестиціям.

Провідною темою Форуму цього року стануть: національні цільові показники та індикатори до Протоколу по воді та здоров’ю; стратегія водної політики України; проблеми промислового забруднення водних об’єктів України.

На прес-конференції виступали: заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москалено,  директор ЛМКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович, директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, кампейнерка міжнародної кліматичної організації "350.org" Юлія Мельник та координатор програми Zero Waste Міста від Zero Waste Europe Jack McQuibban.

У перший день роботи #LEF2019 відбудеться дискусія «Стратегія водної політики України-2019». На вас чекає презентація стратегії, обговорення сценарію розвитку галузі з огляду на виклики для інфраструктури водопостачання та водовідведення – погляд на 30 років вперед. У рамках проекту буде розглянуто досвід Європейського Союзу, зокрема приклади реалізації успішних стратегій.

Під час #LEF2019 учасники дискутуватимуть про проблеми промислового забруднення водних об’єктів країни. Будуть обговорювати правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення. На 13 вересня заплановано розглянути питання сучасних технологій очищення за допомогою локальних очисних споруд, біологічної та хімічної очистки, системи повторного водопостачання.

Також на 4 поверсі «Арени Львів» буде проходити сесія «Кліматична політика» на тему «Спека і повінь. Адаптація міст до зміни клімату».

«Запрошую усіх на дискусію, яка стосуватиметься поводження з відходами. Матимемо до обговорення цікаві теми — це власне трансформація українського законодавства, розбудова муніципальної системи управління відходами, приклади з ЄС, еко-просвітництво. Матимемо поважних спікерів, гостей з-закордону», — відзначив Вадим Ноздря, директор ЛКП «Зелене місто».

«Дякую за запрошення на Форум. 13 вересня ми будемо мати дві панельні дискусії про перехід України на 100% відновлювальних джерел енергії, як основне кліматичне рішення, а також говоритимемо про адаптацію до зміни клімату. Адже на сьогодні маємо вже не зміну клімату, а кліматичну кризу, і вже ряд країн світу оголосили кліматичний надзвичайний стан. На Україну він теж насувається. Вже зараз у нас є «водний стрес» — у нас дуже мала кількість води на одного мешканця, і в майбутньому, міста і населенні пункти України, можуть сильно постраждати. Тому хочемо з представниками влади, громадськими активістами, проговорити ці теми, зокрема, чи можливо ще адаптуватися до зміни клімату в Україні і як це роботи", — розповіла Юлія Мельник, кампейнерка міжнародної кліматичної організації «350.org».

«LVIV ECO FORUM збере велику кількість людей відповідальних за водні ресурси, поводження з відходами, кліматичні зміни в Україні і світі. Передбачено багато цікавих подій, дискусій, воркшопів, тому кожен зможе знайти для себе щось цікаве. Тому, усіх запрошуємо на Форум», — наголосив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

«Ми допомагаємо всім, хто координує та ухвалює відповідні рішення на європейському рівні. Сприяємо тому, щоб законодавчо ставити перед собою амбітні цілі зменшення  утворення відходів, - каже координатор програми Zero Waste Міста від Zero Waste Europe  Jack McQuibban. Намагаємось допомогти переконати урядовців збудувати таку систему поводження з відходами,  яка є максимально ефективна по вартості, децентралізації, зменшенні кількості відходів та не створює так звані «залежності від сміттєспалювання чи сміттєзвалищ».

Участь в Екофорумі #LEF2019 є безкоштовною за умови попередньої реєстрації на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: