Про «формулу Штайнмайєра» можна скільки завгодно говорити, але не можна втілювати, – експерт

25-992a6b62bc8e01def10cd1a65aeb7d51

Сама по собі «формула Штайнмайєра» не містить ризиків.

Про неї можна скільки завгодно цілком безпечно говорити, про неї можна сперечатися, в неї можна вкладати свої бачення і сенси, однак її не можна у жодному разі втілювати в життя. Ризики містяться саме в її імплементації.

Таку думку ІА Дивись.info висловив політичний експерт Дмитро Сінченко.

«Судячи з наявної у публічному доступі інформації, ця формула говорить про проведення виборів на окупованих територіях Донбасу та надання цим територіям особливого статусу. Однак вона не містить жодного слова щодо того, яким чином Україна отримає ці території під свій контроль, яким чином буде забезпечено виведення російських військ, роззброєно незаконні збройні формування терористів, заарештовано, проведено слідство та засуджено осіб, що здійснювали тяжкі злочини (а за Мінськими угодами, такі особи нібито не підлягають амністії). Тобто якщо цього не передбачено, значить, очевидно, що цього ніхто не робитиме», – вважає Дмитро Сінченко.

І зазначає, що якщо відвести наші війська і не вводити на непідконтрольні території наші правоохоронні органи та наші спецслужби, то Україна не зможе забезпечити безпеку виборчого процесу, і, відповідно, такі вибори будуть лише фікцією.

Читайте також: Що стоїть за «формулою Штайнмайєра»: прогнози та оцінки експертів

«Але навіть якщо припустити, що російська армія і навіть їхні терористичні підрозділи дійсно залишать нашу територію, навіть якщо припустити неймовірний сценарій, за яким наші прикордонники візьмуть під контроль державний кордон з Росією, то вибори на цих територіях все одно не можна проводити найближчі щонайменше 5, а краще – 10 років, як мінімум з двох причин. По-перше, тому що населення, яке проживало під ворожою окупацією, всі ці роки знаходилось під потужним впливом російської пропаганди, і відновити ясність мислення можливо лише з часом. По-друге, для того, щоб детально розслідувати всі злочини, які відбулися там за період окупації, виявити і засудити злочинців, відновити порушені майнові та громадянські права вимушених переселенців, знадобиться чимало часу. Тому проведення будь-яких виборів за будь-якими формулами на території ОРДЛО Україні не вигідне у найближчій перспективі. Якщо такі вибори відбудуться, і вони будуть визнані, якщо ці території повернуться в Україну з якимось особливим статусом – це призведе до легітимізації злочинців, це відкриє безперешкодний доступ озброєних і небезпечних злочинців на мирні території України, це призведе до небаченого досі спалаху насилля по всій Україні або навіть до справжньої громадянської війни. І це не якісь там страшилки, це дуже стриманий прогноз», – наголосив експерт.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: