9 способів відвернути дитину від смартфона

smartfon-ditinі
Фото: відкриті джерела

Якщо ви помітили, що ваша дитина стала дратівливою і відстороненою, можливо, він занадто багато часу проводить наодинці зі своїм гаджетом.

Щоб не довелося поглиблено вивчати питання цифрової залежності, Тобіпорада пропонує кілька робочих методів по поверненню в офлайн.

1. Станьте прикладом

Якщо ви самі залипаєте в гаджети частіше, ніж моргаєте, нехай навіть тільки по роботі – вас чекає педагогічне фіаско. Нехай дитина побачить в вас людину, якій цікаво не тільки в смартфоні. Займатися домашніми справами і вже тим більше відпочивати можна і без телефону в руках. Для початку спробуйте запропонувати всім членам сім’ї відмовитися від гаджетів на час вечері або перегляду фільму. Зберіть пристрої в коробку і залиште їх там на пару годин. Зробіть такий маленький digital-детокс традицією. Це буде корисно не тільки дітям, а й дорослим.

2. Пограйте разом в ігри

Ігри – не просто ефективний спосіб відвернути дитину від смартфона, це ще і можливість налагодити з ним комунікацію. Для різного віку можна підібрати рольові, творчі, настільні або словесні ігри. Вони розвивають креативність і логічне мислення, тренують пам’ять і увагу, вчать будувати діалог.

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку гра – це спосіб пізнання світу і себе. Якщо дитину щось турбує, то швидше за все, це проявиться під час гри.

Так що є можливість не тільки відвернути його від гаджетів, а й дізнатися, чи все в порядку з настроєм і самопочуттям.

3. Довірте дитині домашні справи

Такі доручення допомагають дітям відчути причетність до загальних питань. Чим молодша дитина, тим з більшим бажанням він включиться в спільну роботу. Особливо якщо її результат помітно позначається на житті родини. Відзначаючи успіхи в домашніх справах, ви мотивуєте його намагатися і відповідально підходити до завдань. Дослідження Involving children in household tasks професора Міннесотського університету Марті Россмана показало, що діти, які допомагали своїм батькам по дому, в подальшому ставали більш самостійними і впевненими в собі людьми. До того ж робота по дому сприяє досягненню не тільки короткострокових цілей, а й формуванню характеру і звичок, що безпосередньо впливають на якість життя дитини.

Можна організовувати сімейні бранчі по вихідним, де у кожного є своя роль. Наприклад, хтось вибирає посуд і накриває на стіл, хтось готує бутерброди, хтось йде за покупками. Головне, щоб ролі були розподілені між усіма членами сім’ї. У таких завданнях не використовуйте наказовий тон, обов’язково підкреслюйте, що дитина – важливий помічник у домі, і не контролюйте кожен його крок. Давайте конкретні завдання, промовляйте їх детально і дякуйте за допомогу.

4. Сходіть в музей або океанаріум

Плануйте відвідування цікавих місць всією сім’єю і перетворите це в традицію. Океанаріум – підходяще місце не тільки для того, щоб відволіктися від смартфонів, але і для розвитку ерудиції та кругозору.

За шкалою Біне-Симона є три віку дитячого сприйняття: в 3-7 років дитина фіксує все довкола, в 7-12 років описує їх, у віці старше 12 років пояснює те, що бачить.

На кожному з етапів є свої особливості сприйняття інформації і пізнання світу. Діти освоюють нове для себе за допомогою ігор, спілкування, навчання. Це звичне оточення дитини, воно безпосередньо впливає на розвиток. Для того щоб розширювати межі дитячого сприйняття, можна використовувати і додаткові способи, наприклад ходити в музеї, на виставки або в океанаріум. Це дозволить не тільки відвернути дитини від гаджетів, але і допоможе розвинути його когнітивні здібності, зацікавити чимось незвичайним, а може, навіть знайти нове захоплення.

5. Запросіть гостей

Зробіть так, щоб прихід до вас в гості друзів дитини був для них особливим: влаштуйте імпровізоване свято або костюмовану вечірку. Сучасним дітям дуже потрібно то, чого немає в гаджетах – емоції.

У живій комунікації, на відміну від онлайн-діалогів, діти отримують можливість тактильного контакту. Вони можуть обніматися, тиснути один одному руки. А це позитивно впливає на настрій і самопочуття Обійми і поцілунки: вплив емоційних дотиків на здоров’я. Живе спілкування вчить дітей управляти собою, розвивати емпатію, розуміти співрозмовника, бути гнучкими, адекватно оцінювати те, що відбувається в режимі реального часу і без «фільтрів» соціальних мереж.

6. Знайдіть гуртки за інтересами

Тут все просто: діти самі вибирають заняття до душі, на яке їм не шкода витрачати час. Прислухайтеся до того, про що найчастіше говорить ваша дитина, чим цікавиться. Забезпечивши його хобі, можна не хвилюватися про витрачений на смартфон час. Будь-яке офлайн-заняття допоможе не тільки відволіктися від екрану, але і розвинути певні навички: увагу, концентрацію, силу, витривалість. Тут важливими є два фактори: регулярність і дитячий інтерес. Як тільки втрачається один з параметрів, зусилля можуть зійти нанівець.

Навіть якщо вибране хобі вам не дуже подобається і ви вважаєте, що збирання пазлів або кубика рубика – марна трата часу, дайте дитині можливість вирішувати самому, чим йому зайнятися. Хобі повинно приносити задоволення.

7. Відправляйтеся на прогулянку

Кілька годин на велосипедах або прогулянка по парку стануть хорошою альтернативою екрану смартфона. Крім того, перебування на свіжому повітрі покращує працездатність 8 причин проводити більше часу на природі і психічне здоров’я. Фізичні навантаження, нехай і просто ходьба, допомагають зняти стрес фізична активність, розвивають дихальну і серцево-судинну системи.

Прогулянки не тільки відволікають дитину від гаджетів, але і допомагають боротися з гіподинамією.

Виділити для них пару годин в своєму розкладі – це не так складно, як здається, особливо якщо пам’ятати про користь активного відпочинку. А телефон на час прогулянки сховайте в кишеню.

8. Влаштуйте дитину на роботу

Припустимо, у дитини є вільний час, який він витрачає так, як вважає за потрібне. А ви, наприклад, могли б запропонувати йому альтернативу – роботу за гроші. Це повинне бути якась додаткове навантаження, а не звичні обов’язки. Можна, наприклад, відсортувати сміття, погуляти з собакою сусідів або збігати в аптеку. Але попередньо необхідно обговорити умови співпраці, оплату і результати, які ви чекаєте від виконавця.

Цей метод допомагає формувати здорове ставлення до грошей (не зробив – не заробив, зробив погано – отримав мало) і виховувати цілеспрямованість. Якщо дитина хоче більше заробляти, він може запропонувати додаткові послуги зі свого боку.

9. Придумайте спільне хобі

Розкажіть про свої захоплення дитині. Можливо, він зацікавиться вашою справою і направить свою енергію на нього. Разом ви можете, наприклад, колекціонувати фігурки супергероїв, фанатіти від динозаврів або навіть завести спільний блог: знімати для нього відео і робити круті фотографії. Так, заняття безпосередньо пов’язано з використанням гаджетів, але пошук тем, сюжетів, героїв і локацій для свого каналу – це робота не тільки в Мережі, а й за її межами. Плюс ці завдання займають досить часу і вимагають активно пересуватися і спілкуватися з людьми. Той випадок, коли говорити, що дитина даремно витрачає час на смартфон, не можна. Адже він зайнятий цікавою справою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: