У Львові відбудеться ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси

У Львові відбудеться ІІІ Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси - 2019. Дійство буде 17-27 жовтня. Вперше цього року конкурс проводитимуть за підтримки Українського культурного фонду, повідомляють у прес-службі організаторів.

Як зазначає голова оргкомітету і засновник конкурсу, президент ГО МО «Світ класичної музики» Сергій Подолянчик, мета конкурсу — розвиток талановитої молоді, набуття українськими виконавцями досвіду участі у міжнародних заходах,  промоція світової та вітчизняної скрипкової класики, української музичної спадщини.

«В Україні багато обдарованої молоді, але  більшості бракувало і бракує фінансової можливості відвідувати закордонні конкурси. Саме тому ще у 2013 році ми вирішили організувати подію світового рівня в Україні і саме у Львові, який надзвичайно багатий своєю мистецькою спадщиною, - каже пан Сергій. – Конкурс проводиться раз у три роки і участь у ньому можуть брати скрипалі віком 15 – 29 років. Цьогоріч ми втретє прийматимемо кращих молодих віртуозів світу у культурній столиці України. Вже сам цей факт свідчить про те, що наш Львівський конкурс належно цінується у світі класичної музики на міжнародному рівні».

Цього року, заявки на участь подали 60 музикантів з усього світу. Відбіркові прослуховування пройшли  39 претендентів з 16 країн (Японії, Китаю, Південної Кореї, Росії, Данії, Нідерландів, Латвії, Австрії, Франції, Фінляндії, Польщі, США, Малайзії, Сінгапуру, Китаю і України). Участь у першому турі візьмуть 35 скрипалів.

Призовий фонд конкурсу за перше місце складає 20 тисяч євро, за друге – 10 тисяч євро, і за третє – 8 тисяч євро.

Нагородження переможців і заключний Гала-концерт відбудуться 27 жовтня у Львівській національній філармонії.

«Наш Львівський конкурс це, перш за все, безпосередня промоція української класичної музики, нашого національного надбання. Кожен учасник повинен виконати певні твори українських композиторів. Переконаний, що в подальшому зарубіжні виконавці, включать їх до своїх концертних програм, і тим самим пропагуватимуть нашу культурну спадщину», - ділиться думками маестро Олег Криса.

Як зазначають організатори «родзинкою» цьогорічного фіналу стане виконання претендентами на перемогу  «Концерту для скрипки з оркестром №5» видатного українського композитора Євгена Станковича. Цей твір ще має назву «Питання без відповіді» і присвячений творчості видатного скрипаля Олега Криси.

Дізнатися подробиці про конкурс можна  тут.

Довідка: Олег Криса — всесвітньо відомий скрипаль, уродженець Львова, професор Істменської школи музики в Рочестері (США). Його творчий шлях розпочався з Львівської музичної спеціальної школи імені Соломії Крушельницької. Як соліст Олег Криса виступає по всьому світу з провідними оркестрами та диригентами. В його репертуарі 72 скрипкові концерти всіх епох, враховуючи подвійні й потрійні

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: