Мечеть чи лазня? Чим замінили знищені розписи Сосенка у церкві в селищі Славське (фото)

2

У церква Успіння Пресвятої Богородиці у Славському почали оновлювати інтер’єр – ні місці безцінного стінопису художника-монументаліста Модеста Сосенка з’явилася плитка, орнамент якої скидається чи то на мечеть, чи то на лазню.

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському почали оновлювати інтер’єр – на місці безцінного стінопису художника-монументаліста Модеста Сосенка з’явилася плитка, орнамент якої скидається чи то на мечеть, чи то на лазню.

Фото з «ремонтними роботами» зробив Андріан Кліщ. «От і об’явилася світу оновлена «краса» на заміну розписам Сосенка і Буцманюка в церкві у Славському», – прокоментували світлини у ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури на сторінці у Фейсбуку.

На світлинах видно коробки з фабричною плиткою, орнамент якої скидається на інтер’єр турецької лазні.

Зараз ми бачимо цю абсолютно кретинську плитку на стінах, і це означає, що ніхто не припинив роботи, ніхто не був притягнутий до відповідальності

«Немає слів, щоби це якось прокоментувати. Це вищий ступінь невігластва і тупості. Але у мене зараз претензії не до тих людей, які це зробили. На що вони здатні, ми побачили тоді, коли вони збили розписи Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка. У мене питання до нашої влади – церковної і світської. Чому досі ніхто не притягнутий до відповідальності за знищення пам’ятки? Чому далі без дозволів там продовжуються будь-які роботи? Чому це взагалі могло відбутися? Я вже говорю навіть не про збивання, бо це вже факт, який відбувся. Зараз ми бачимо цю абсолютно кретинську плитку на стінах, і це означає, що ніхто не припинив роботи, ніхто не був притягнутий до відповідальності. Крім того, ці люди демонструють, що культурна спадщина України є ніщо і у нас немає ані органів правопорядку, ані судової системи, ані прокуратури. Водночас у нас немає відповідальності і по церковній лінії. Ми дуже сподівалися, що бодай у цьому напрямку буде якась реакція, натомість отримали: «Ми просто стурбовані». Я думаю, що в Україні найближчим часом заборонять слово «стурбований» чи «стурбованість», бо має бути не стурбованість, а дуже чіткі дії. На жаль, ми такого не бачимо», – сказав голова ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк.

Усі дискусії щодо подальшої долі пам’ятки закінчилися нічим.

«Пропозицій було дуже багато, але якщо злочинці залишилися далі господарювати у цій пам’ятці, то про які наукові дискусії, що саме там зробити, можна вести мову. Були дуже цікаві пропозиції. Ми говорили, що треба буде зустрітися із науковцями, прийняти рішення. Але кому ці рішення потрібні, якщо у церкві орудують ті самі злочинці, які знищили стінопис? Хіба вони дадуть нам можливість зробити щось правильно?» – дивується пан Андрій.

Але ті, хто зруйнував пам’ятку, відчувають свою безкарність і, на жаль, вони дають підстави іншим думати, що саме так можна чинити з пам’ятками і не буде жодної відповідальності

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури зверталося і в прокуратуру, і в обласну адміністрацію.

«До мене особисто дзвонили з прокуратури десь на початку червня, що вони хочуть взяти у мене свідчення за фактом. Сьогодні вже середина жовтня, а віз і далі там.  Це означає, мабуть, що справу заморожено, злито.  Я не знаю, як це назвати? Але ті, хто зруйнував пам’ятку, відчувають свою безкарність і, на жаль, вони дають підстави іншим думати, що саме так можна чинити з пам’ятками і не буде жодної відповідальності. Все буде так, як вони захочуть собі зробити зі своїм обмеженим інтелектом», – додав Андрій Салюк.

Нагадаємо, у травні, в церкві Успіння Пресвятої Богородиці авторства Василя Нагірного у Славському розпочали ремонт, під час якого  знищили автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Крім того, з підлоги збили плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського. Ремонтні роботи не зупинили, незважаючи на звернення науковців, фахівців з охорони історичної спадщини та волонтерів, які, окрім іншого, зверталися до правоохоронних органів, місцевої влади та керівництва УГКЦ. Згодом при ЛОДА створили спеціальну комісію, яка 15 травня обстежила ремонт у церкві у Славському та намагалася вручити настоятелю храму припис про припинення будь-яких робіт. Представники релігійної громади відмовилися його отримати, тож припис вручили голові Сколівської ОТГ Володимиру Безі.

На жаль, тепер унікальний стінопис робити Модеста Сосенка можна буде побачити лише на світлинах.

Так виглядав інтер’єр церкви раніше.

Більш детально про це читайте тут.

Довідка

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському збудували у 1901 році за проектом архітектора Василя Нагірного за підтримки митрополита Андрея Шептицького. Оздоблювати церкву у 1909 році почали Модест Сосенко та Юліан Буцманюк. Є пам’яткою архітектури місцевого значення з 1994 року.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: