Стало відомо, що постане на місці фонтану «Кульбаба»

IMG_4931

У вівторок, 22 жовтня, представники міської влади Львова розповіли, яка доля чекає на віднайдені фрагменти костелу Воздвиження Чесного Хреста, як надалі реконструюватимуть громадський простір на Галицькій і котрий з фонтанів – «Світезянка» чи «Кульбаба» – залишиться на площі.

У червні 2019 року на замовлення Галицької районної адміністрації підрядна організація ПП «Патронат» розпочала роботи з облаштування нового сухого фонтану на місці фонтану «Кульбаба». Під час розкопок території під фонтаном виявлено мури. Археологи та науковці спільно з'ясовували значення знахідки та мали напрацювати рішення щодо їхньої долі.

Згодом археологи встановили, що знайдені на місці фонтану «Кульбаба» фундаменти належать храму Воздвиження Чесного Хреста.

Розгін МАФів 

«2 жовтня ми розглядали майбутнє цієї території на засіданні консультативної ради, на якій були присутні археологи і представники громадськості, - інформує очільниця Управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. - Мали на меті обговорити, у якому напрямку будемо рухатися далі. Вирішили, що на площі Галицькій має бути загальнодоступний громадський простір. Оскільки тут постійно знаходиться багато людей, має бути передбачено багато місць для сидіння».

За словами Лілії Онищенко, реконструкція простору також передбачає ліквідацію МАФів на прилеглій території.

«Громадський простір має бути без навантаження кіосками, котрих тут забагато. Також просили в університету «Львівська політехніка» відремонтувати свої фасади і балкон, котрий своїм станом загрожує перехожим. І проектувати треба одразу на значно більшій території – увесь простір треба вирішувати в одному контексті. При реалізації можна розбити на певні черги, але для цього треба мати розуміння в загальному по об'єкту», – зазначила Онищенко.

Замість оглядин оригінальних фрагментів – експозиційний макет

Спільно з міською радою археологи погодили план дій щодо костелу: найближчим часом його мають законсервувати.

«У проекті обов’язково передбачити встановлення макету за зразком тих, які вже стоять по місту, - пояснила Лілія Онищенко. - Щоб можна було підійти до макету, побачити, як виглядав цей храм колись. Консервація передбачає засипання піском з метою збереження фрагментів споруди у стані, придатному для майбутнього вивчення. Водночас фахівці зійшлися на думці, що споруда не є настільки експозиційною, щоб зберігати її під склом чи робити заглиблення, аби відвідувачі мали змогу пройтися під стінами.

Ані «Кульбаба», ані «Світезянка» тут не можуть бути

Чи має бути тут фонтан? Так. Але ані «Кульбаба», ані «Світезянка» тут не можуть бут. «Кульбаба» поїде у музей «Територія терору», а «Світезянка» не збереглася у вигляді, придатному для подальшої експлуатації. Тому тут буде стояти інший фонтан: який саме, запропонує архітектор.

Про земельні роботи в зоні ЮНЕСКО   

Як інформують представники міської влади, земельні роботи не погоджували з археологами, бо не планували копати глибоко.

«На початку роботи ми не задіювали археологів, бо проект звучав як «капітальний ремонт поточного фонтану» і він не передбачав значного поглиблення, - пояснює очільник Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля. – У процесі виконання робіт дійшли до того рівня, де мали працювати археологи.

Наразі архітектурного проекту з новим фонтаном немає, готується технічна документація. У поточному році підгують проект, у наступному – його виконання», – підсумував Андрій Зозуля.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: