ТОП-5 ідей для найкращих сніданків і що не варто їсти вранці

healthy breakfast foods
Фото ілюстративне.

Колонка Уляни Депутович.

Всі ми знаємо, що сніданок – чи не найважливіший прийом їжі, бо саме він дає нам енергію для продуктивного дня. Але їсти абищо – така собі затія.

Неправильно вибраний нами сніданок може ще й нашкодити здоров’ю та самопочуттю. Тому ділюся з вами рецептами своїх перевірених та корисних сніданків, а нижче розповім, яку їжу вранці краще не вживати.

Ось топ-5 моїх улюблених сніданків. Ці рецепти дуже прості і потребують зовсім мало часу. Спробуйте той, що найбільше до душі і насолодіться своїм сніданком сповна.

  • Яєшня з 2-ох яєць, помідор, цільнозерновий тост з авокадо-намазкою. Вона просто нереально смачна, а готується за декілька секунд. Найпростіший варіант приготування: половинка авокадо і 2 ложки фети. Перемішуємо виделкою або перебиваємо блендером. Можна додавати базилік, італійські трави або інші спеції. Намащуєте на хліб (без дріжджовий звісно) і смакуєте.
  • Сирники з рисового борошна. Рецепт також простий і не вимагає багато часу: 4 ложки рисового борошна, 2 жовтки, 400 г сиру 5%, стевія за смаком, обкатуємо у борошні і смажимо під кришкою на малому вогні. В такій пропорції сирниками може наїстися двоє-троє людей. Якщо готуєте лише для себе, діліть все на два.
  • Яблучні оладки: 2 яблука, 1 яйце, 4 ложки цільнозернового або вівсяного борошна, стевія за смаком, 0,3 ложки кориці. Смажимо під кришкою без олії або на невеликій кількості кокосової.
  • Омлет з броколі та помідорами. Попередньо відварену броколі ріжемо на дрібні шматки, додаємо помідори та висипаємо на сковороду, де тушкуємо під кришкою 3-4 хвилини. Збиваємо 2 яйця і 2 ложки йогурту без наповнювача, 1 ложку борошна та виливаємо на сковороду до наших овочів. Кілька хвилин – і смачний сніданок готовий.
  • Шпинатний лаваш з сиром. Сир солимо, додаємо кріп та подрібнений 1 помідор і перемішуємо. Намащуємо лаваш натуральним йогуртом, викладаємо сирну масу і закручуємо. Випікаємо у духовці 10 хвилин.

А тепер найцікавіше – що ж не варто їсти на сніданок. Найгірший для вашого організму варіант – відсутність сніданку взагалі. Рівень гормону стресу – кортизолу, який і без того зашкалює вранці, буде підійматись, а ваше самопочуття – погіршуватись. Не кажучи вже про те, що у цей період ви позбуваєтесь якісної маси тіла – м’язів.

Ще одна помилка – лише кава на сніданок, яка також провокуватиме погіршення вашого самопочуття через вище згаданий гормон. Краще пийте каву після їжі.

Не варто снідати й продуктами, які перетравлюються тривалий час, наприклад, м’ясом. На перетравлення цього продукту ваш шлунок забере багато енергії. Як наслідок, ви будете сонливими та почуватиметесь не найкраще.

Свіжі фрукти, хоч і дуже корисні та потрібні нашому організму, вранці також можуть викликати дискомфорт у шлунку, бо подразнюють його слизову оболонку. Особливо якщо снідаєте тільки ними. Звісно, якщо ви кинете до каші кілька шматочків яблука чи груші, нічого поганого з вами не станеться. Але у випадку проблемного ШКТ, краще взагалі забрати їх з ранкового прийому їжі.

Піци, бургери та булочки – теж варіант не найкращий (і не тільки для сніданку). Якщо будете ласувати нами вранці, отримаєте важкість і дискомфорт у шлунку, а через те, що всі ці страви містять дріжджі – ще й здуття живота.

Хай ваші сніданки будуть корисними і найсмачнішими! Смачного!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: