Суд щодо екстрадиції Мазура до Росії може відбутися вже сьогодні

тополя
Фото: інфоцентр УНА-УНСО

Близько 19 години 9 листопада, у відповідь на затримання на польському кордоні заступника Голови УНА-УНСО Ігора Мазура «Тополі», унсовці і громадські активісти, разом більше двох сотень чоловік, пікетували Посольство Республіки Польща що  у Києві.

Суд щодо затриманого в Польщі Ігоря Мазура може відбутися вже в неділю, 10 листопада

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на представника офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Андрія Мамалигу.

За його словами, представники польської влади допустили до Мазура українського консула та надали безкоштовного адвоката, але тривають консультації щодо можливості допуску до справи кваліфікованого саме в цій галузі юриспруденції юриста.

Він також підтвердив, що запит Росії щодо екстрадиції Ігоря Мазура стосується справи, в якій фігурують також український експрем’єр Арсеній Яценюк та колишні українські в’язні Кремля Микола Карп’юк та Станіслав Клих, звільнені в межах обміну між Україною та Росією 7 вересня.

За інформацією УП, заступник директора департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич повідомив, що консул України невідкладно виїхав до місця затримання громадянина України, зустрівся із затриманим, надав необхідну консультацію, а також обговорили питання щодо адвокатського захисту.

Також опрацьовується комплекс питань щодо захисту прав затриманого громадянина України.

Представники польської влади допустили до Мазура українського консула та надали безкоштовного адвоката, але тривають консультації щодо можливості допуску до справи кваліфікованого саме в цій галузі юриспруденції юриста.

За останньою інформацією, суд може відбутися вже сьогодні. Консул розмовляв із Ігорем, стан його здоров’я задовільний.

Пікети посольств Польщі відбулись у Львові, Харкові і Одесі. У пікетах брали участь не лише укарїнці, а також і громадяни польщі, повідомляє інфоцентр УНА-УНСО.

Це затримання стало сильним ударом по іміджу Польщі в Україні, як найближчого західного союзника, адже воно грає лише на руку Росії, яка є нашим спільним опонентом у міжнародних відносинах. Однак, слід відмітити, що доволі оперативно з’явилась заява віце-спікера Польського сейму  Малґожати Ґошєвської на захист Ігоря Мазура:

"Друзі,

Я закликаю до спокою та розсудливості. Затримання на польському кордоні Ігоря Мазура є виключно технічним виконанням Республікою міжнародних угод та зобов'язань. Відважний громадянський активіст і ветеран війни на Донбасі, Грузії та Чечні став жертвою дій східних сусідів. Він був внесений російськими службами до реєстру затримань Інтерполу. Це – наочний приклад використання Кремлем інститутів міжнародного права для політичної помсти. Ми не можемо піддатися на провокацію. Ми не можемо бути акторами російського сценарію.

Польща зробила те, що мусила була зробити. Вона затримала особу, яка фігурує в реєстрі. Але – для з’ясування ситуації. Ми вже багато чого знаємо. І я запевняю вас, що дорога до Росії не є відкритою. Польська влада та суди ретельно розслідуватимуть цю справу, а я, зі свого боку, допомагаю і гарантую невинність Ігоря Мазура щодо російських звинувачень.

Малґожата Ґошєвська, Віцеспікер Сейму РП".

Як інформує УНН, у Польщі впродовж останніх двох років зафіксовано до десяти таких випадків.

“Це вже не перший випадок, коли РФ використовує міжнародні правоохоронні органи для політичних переслідувань. Лише в Польщі впродовж останніх двох років зафіксовано до десяти таких випадків. Однак, поки ці справи лише в стадії вивчення та розгляду і польська сторона жодного нашого бійця Росії не передала”, - повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

За словами посла, дипломати перебувають в постійному контакті з представниками української і польської влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: