Легендарну «Чорну кам’яницю» на площі Ринок знову відкрили для відвідувачів (фото)

IMG_8105

Сьогодні відбулося урочисте закриття гранту Посольського фонду США, виділеного на реставрацію «Чорної кам’яниці», яка належить Львівському історичному музею і знаходиться на площі Ринок, 4.

2016 року Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на реставрацію будівлі «Чорної кам’яниці» в сумі 275 тисяч доларів США. За умовами гранту музей мав додати ще приблизно 10% власних коштів. Однак у ході проведення робіт ця сума зросла удвічі.

Сам грант передбачав проведення археологічних розкопок, укріплення фундаменту, здійснення водовідведення та водоізоляцію. Окремі роботи були зроблені додатково. Зокрема заміна усіх комунікацій, пов’язаних з водою та каналізацією. Також грант передбачав реставрацію фасаду, вікон та дверей і підвальних приміщень, а також подвір’я з можливістю облаштування лапідарію (виставки кам’яних скульптур). У грант входила реставрація певної кількості скульптур ХІІІ-ХІХ століть.

Коли виконання гранту вийшло на завершальний етап, Львівський історичний музей вирішив ще відремонтувати приміщення «Чорної кам’яниці». Саме з цих причин сума використаних коштів зросла.

Найскладнішим під час реставраційних робіт виявився фасад, адже свого часу кам’яниця не була чорною, а набула цього кольору внаслідок нанесення на поліхромію свинцевих білил. Більш детально про реставраційні роботи читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: