Як самостійно перевірити квартиру в новобудові

Iroks_Velychkovsьkoho,_62_2
фото: city-adm.lviv.ua

Ціла низка афер з житловим будівництвом, на жаль, підірвала довіру покупців квартир до забудовників, і наразі інвестиції у нове помешкання супроводжуються переживаннями з приводу того, чи з надійним забудовником планується укласти договір.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

У наш час практично будь-яку інформацію можна отримати із відкритих джерел, тому інвестор чи покупець може сам перевірити забудовника. Нижче найважливіші сервіси відкритих даних і інструменти для цього.

Якими ресурсами варто скористатись

– єдиний держреєстр юридичних і фізичних осіб-підприємців — тут можна знайти інформацію про забудовника по коду чи назві компанії, перевірити бекграунд;

– сайт забудовника — там повинна бути уся дозвільна документація, якщо її немає, варто з’ясувати у менеджера відділу продажів, чому так. Але перед цим краще не полінуватись і пошукати самому.

У забудовника має бути один із наступних документів на землю: акт про право власності чи договір оренди, договір про право постійного користування на землю чи договір суперфікцій. До речі, що із земельною ділянкою, яке її цільове призначення (що на ній мають будувати) можна також перевірити самостійно за допомогою публічною кадастрової карти. Працювати з нею просто: знаходимо ділянку, визначаємо правовий статус (вартість чи оренда), цільове призначення.

Також на сайті ЖК мають бути представлені ліцензія генпідрядника, дозвіл на будівництво, дозвіл на початок будівельних робіт. Самому ці документи можна пошукати на сайті ДАБІ. У відділі продажів також варто запитати про проектну документацію і договори про підключення до комунікацій (на кого оформлені тощо).

Усі перераховані документи надати інвестору чи покупцеві мають у відділі продажів за першим запитом, якщо їх немає чи їх приховують — є сенс задуматись.

Окрім того, подекуди розібратись самому вкрай важко і краще замовити юридичний аудит забудовника і ЖК. Це можна зробити як в кількох юридичних компаніях, які спеціалізуються на ринку нерухомості і таких послугах, так і самостійно за допомогою сервісу юридичного аудиту Monitor.Estate, який наразі моніторить кілька міст країни — Київ, Львів Одесу.

Не зайвим також буде перевірити форуми новобудов — там можна почитати думки мешканців попередніх черг чи інших ЖК компанії, але потрібно фільтрувати і перевіряти кожен коментар самостійно. Там дуже багато «вкидів» від недобросовісних конкурентів: в боротьбі за покупця менеджери відділів продажів забудовників не гребують різними методами.

Потрібно також перевірити реєстр судових рішень — перевірити за усіма пов’язаними із ЖК і девелопером компаніями. Краще знати, з ким маєте справу.

Сайт Асоціації допомоги постраждалим інвесторам надає інформацію про проблемні об’єкти.

Обов’язково потрібно самому навідатись на об’єкт і оцінити його на власні очі: локація, концепція (принаймні, що обіцяють за генпланом), поговорити із місцевими мешканцями. Інколи не зайвим поспостерігати у прогресії: як будують. Так, ви втрачаєте шанс купити дешевше, але не зариваєте гроші в неперевірений котлован.

Якщо обирати найбільш безпечний механізм інвестицій в первинний ринок, то він такий: обрати ЖК від забудовника з репутацією — перевірити всю дозвільну документацію із юристом, включно із договором про купівлю/продаж чи попереднім договором (у випадку розтермінування чи кредиту) — оцінити ЖК за власними параметрами комфорту і очікувань — інвестувати чи купувати.

Яка ситуація з недобросовісними забудовниками у Львові

Нещодавно Львівська міська рада оновила перелік незаконних забудов, які будують на території міста. Здебільшого такі забудовники не мають дозвільних документів або будують із порушеннями чинного законодавства.

Згідно з оновленим переліком незаконних забудов у Львові налічують 13 незаконних забудов, частину з них мають знести, втім поки що виконавча служба повністю знесла лише незаконну 5-поверхівку на Личаківській.

Міськрада закликає не купувати квартири у цих забудовників, аби уберегти себе від шахрайства. Із повним переліком законних і незаконних новобудов у Львові можна ознайомитися за посиланням.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».       

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир, переважно – однокімнатних. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».

ЖК «Львівська Мрія» — помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: