Куди і коли українці з'їжджають від батьків, – дослідження

Happy young woman moving to new home - having fun

Кожен п’ятий українець переїжджає в окреме житло до повноліття, — дослідження OLX. 

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

78% українців хоча б один раз переїжджали від батьків. З них 6% з’їжджали двічі, а 10% повернулись і зараз живуть з батьками. Найчастіше, у 39% випадків, змінюють місце проживання у віці 18-22 років. Навчання та шлюб – топ-причини першого переїзду. При виборі помешкання українці найбільше уваги звертають на розташування, вартість та стан житла — у результатах опитування. 

Згідно з дослідженнями, 78% українців хоча б один раз в житті переїжджали від своїх батьків або родичів. З них 6% з’їжджали двічі, а 10% повернулись і зараз живуть з батьками. Найчастіше люди покидають домівку саме у віці 18-22 роки (39%). Більше того, кожен п’ятий з’їжджає, не дочекавшись повноліття. Чим старша людина, тим менше шансів, що вона переїде від батьків. Так, після 29 років лише 3% українців вирішують залишити свою сім’ю.

Читайте також: Як змінилися ціни на квартири у новобудовах Львова (інфографіка)

Найпопулярніший варіант для першого переїзду — орендоване житло (36% відповідей). Три з десяти вказали, що з’їхали у власне помешкання. Ще чверть вперше переїжджає в гуртожиток, серед них частка студентів найбільша — 42%. Молодь та люди віком до 45 років під час першого переїзду вдвічі частіше обирають орендувати помешкання, аніж ті, хто старше. Коли вам 45+, найімовірніше, був час підзбирати грошей та купити власне житло, частка таких становить 38%.

Жити окремо хочуть всі

3 з 4 українців, які з’їхали і зараз живуть самі, не хочуть повертатися. Навіть респонденти, які пожили окремо, а тепер повернулися до батьків, кажуть, що хотіли б з’їхати – 73% відповідей.

Більшість українців пояснюють такий вибір бажанням мати особисте життя. Респонденти також зазначили, що не хотіли б повертатися до батьків, аби мати особистий простір та відчувати незалежність. А той незначний відсоток людей, які таки готові повернутися під батьківське крило, однаковою мірою роблять це через відчуття близькості до рідних та потребу у піклуванні про родичів. Можливість зекономити кошти на власному житлі або інша фінансова вигода цікавлять українців менше, 15% в порівнянні з 53%.

Читайте також: Де в Україні найбільша кількість ризикових об’єктів житлового будівництва — дослідження

Причини переїзду

Якби люди не закохувалися і не навчалися, вони б жили з батьками до старості. Саме так, топ-причиною переїзду стало навчання в іншому місті, чверть українців обрали цей варіант. Ще 21% переїхали через шлюб. Трійку закриває не менш романтична причина — бажання жити з партнером або партнеркою (17% відповідей).

Чоловіки трохи частіше, ніж жінки, починають самостійне життя через бажання жити з коханою людиною — 15% проти 13%. Шлюб, натомість, — більш популярна причина серед жінок, 27% в порівнянні з 23% чоловіків. Також жінки з більшою ймовірністю з’їдуть від батьків через навчання в іншому місті — 30% проти 25% чоловіків. Кожен десятий українець покидає сім’ю, бо хоче жити сам.

ТОП-3 критерії вибору житла

Сьогодні 60% тих, хто живе окремо від батьків, мають власне помешкання. А 3 з 10 орендують житло. 44% українців шукали нерухомість через спеціалізовані сайти. Ще 37% довіряють старим методам і радяться з родичами та знайомими.

Читайте також: Наскільки доступне житло в Україні порівняно з Європою

Проаналізувавши відповіді респондентів на запитання, які критерії житла для них найважливіші при пошуку, аналітики виділили 3 фаворити: розташування (42% відповідей), вартість помешкання (35%), на третьому місці – стан нерухомості (29%). Цікаво, що вартість житла відзначили як важливу всі, крім тих, хто вже живе окремо, але не в гуртожитку. До порівняння, для людей, які живуть у гуртожитку, ціна на другому місці, а для тих, хто одразу переїхав від батьків в орендоване або власне помешкання, – на сьомому. Для них важливіші кількість кімнат та інфраструктура району. Варто відзначити, що серед цих респондентів половина обрали варіант «Інше» та 20% не вирішували, де їм жити, адже отримали житло у спадок, подарунок або безкоштовно на роботі.

Найменше українці звертають увагу на поверх, озеленення місцевості та вік будинку.

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир, переважно – однокімнатних. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».       

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».

ЖК «Львівська Мрія» — помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: