Швидка допомога без водіїв. Врятувати можуть платні послуги «швидкої»

фото швидка
фото з архіву

На балансі Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф є близько двох сотень автомобілів, на виїздах працює близько ста машин. Але найбільша проблема у тому, що бракує водії – є близько 180 вакансій.

Про це ІА Дивись.info розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак. 

«Зараз проблеми з машинами швидкої допомоги нема. Проблема є з водіями.  Майже 20 машин купили за 2 роки. Зараз на балансі на Львів близько 200 машин. Є деякі, які на ремонті. На виїзді працює до 100 машин. Може виїжджати більше за потреби. Не всі новісінькі – є кращі, є гіршого класу – їх розподіляють, відповідно до викликів. Але нема водіїв. Остання інформація, якою я володію, на водія швидкої допомоги було 180 вакансій. Водій не хоче за ті гроші працювати.

Коли вони мали три роки тому доступ до бензину, то масових звільнень не було. Я запитала, а чому не звільнялись раніше. Раніше був доступ до бензину, а зараз на кожній швидкій допомозі стоїть GPS навігатор», – розповідає Ірина Микичак.

Вона зауважує, що проблема насправді в тому, що щонайменше 10 років Кабмін не змінював тариф принципу оплати медичних працівників. І це стосується не тільки працівників медицини катастроф, а всіх медиків: «20 років Мінфін не змінює формулу медичної субвенції. А ми дістаємо фінансування держбюджету по медичній субвенції за формулою. Кожна область дістає різну суму на одного пацієнта, який є в тій чи іншій області. І навіть в межах однієї області в нас виходять по тій формулі різні гроші на медицину на мешканця у Львові, Пустомитах, Перемишлянах і Турці. Мені цього ніхто не може пояснити».

Микичак каже, що вже кілька разів просили, аби цю формулу змінити. Обіцяють, що зміни відбудуться після реформи.

Водночас чиновниця зазначає, що в Україні вже практикують надання платних послуг приїзду швидкої медичної допомоги. Так, скажімо, платна швидка вже є в Борисполі при амбулаторії. Вона надає платні послуги за невеликі кошти, аби доставити пацієнта до лікувального закладу у найкоротший термін.

«Постанова про платні послуги дуже розмита, і коли хтось починає займатись платними послугами, то треба пройти не одне бюрократичне коло. У Львові є менеджерська школа і ми запросили сімейного лікаря з Борисполя. Він запровадив платне транспортування пацієнтів до лікувальних закладів. Таким чином частково забрав на себе роботу карет швидкої допомоги. Наприклад, забрати до пологового жінку – це не робота «швидкої». Але в нас часто швидка допомога працює як медичне таксі. А за це можна взяти ну хоч 20 гривень», – каже Ірина Микичак.

Як розповідає чиновниця, аби впровадити платні послуги, сімейний лікар з Борисполя кілька разів змінював тарифи і затверджував по різних інстанціях. Приватне швидке медичне транспортування далось нелегко, але користується популярністю. Для прикладу, довезти на гемодіаліз.

Ірина Микичак каже, що є дуже багато випадків, коли люди звертаються і готові заплатити. Вони розуміють, що в багатьох випадках це не є робота швидкої допомоги. Навіть з помешкання довезти до поліклініки старшу людину на обстеження.

Читатйте також: Нашкодити неможливо: як врятувати життя людині на вулиці

Також вона припускає, що може бути така послуга при поліклініці, де би була машина і можна її за потреби викликати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: