Як перестати щодня їсти солодощі і навіщо це потрібно

devushka-est-nochju
Фото з відкритих джерел.

Колонка Уляни Депутович

«Я не можу без солодкого» – це, мабуть, одна з найчастіших фраз, яку я чула від своїх клієнток. Одна з них якось навіть сказала: «Я готова гарувати у залі щодня, щоби дозволяти собі чізкейк після обіду». А інша спитала: «А якщо я худа, можна ж їсти скільки завгодно шоколаду?» Можна, звісно, але краще цього не робити. І сьогодні я розповім, чому.

Всі жінки знають: небезпека солодощів у тому, що вони дуже швидко відкладаються у нас на животі, стегнах і боках, добавляючи все нові і нові зайві кілограми. Як же так стається? Річ у тім, що вся глюкоза, яка міститься у наших улюблених цукерках і печиві та є основним джерелом енергії для організму, одразу після вживання смаколика надходить у нашу кров.

Далі спеціальний гормон інсулін, який виділяє наша підшлункова залоза, потрібну глюкозу розносить у печінку і м'язи, де вона запасається як глікоген і допомагає м'язам скорочуватися. А всю зайву глюкозу інсулін транспортує під шкіру і відкладає там прозапас у якості ненависного нами жирку. І привіт зайва вага.

Якщо ж переїдати солоденьким систематично, то так і до ожиріння недалеко. А разом з зайвими кілограмами ви ще й ризикуєте отримати так звану інсулінорезистентність (низьку чутливість клітин до інсуліну), яка натомість може привести до серйозних порушень жіночого здоров'я (порушення циклу, полікістоз тощо) і, безперечно, стати причиною появи цукрового діабету.

Якщо ж ви належите до людей, які їдять все, що хочуть, і не набирають вагу, то не поспішайте радіти. Безлімітне вживання солодощів ризиковане і для вас. Насамперед матимете проблеми з роботою підшлункової залози і, цілком можливо, часті висипання на шкірі. Тому якщо зовні у вас все добре і фігура бездоганна, дбайте й про здоров'я всередині. Адже ці дві речі не пов'язані між собою.

Читайте також: Десять дій, що відганяють целюліт

А тепер найцікавіше. Ось 5 порад від мене, які допомогли моїм клієнткам і, можливо, допоможуть вам не зриватися на солодощі і покращити не тільки якість тіла, але й стан здоров'я.

  1. Коли аж дуже хочеться якоїсь шкідливої зарази, згадайте, як тяжко вам доводиться працювати в залі. Згадайте скільки зусиль треба прикладати, щоби тримати себе у формі і скільки ще доведеться вкласти, щоби позбутись того жиру, який ви наїдаєте прямо зараз. Хіба шоколадка вартує тих зусиль?
  2. Якщо бажання з‘їсти солоденького виникає систематично, задумайтесь, чи не замало ви їсте? Хочеться солодкого часто = потрібна швидка енергія. Можливо, варто все-таки додати в свій день час на нормальний сніданок, обід та вечерю, бо вам банально бракує калорій?
  3. Якщо солодкого ви хочете вже після їжі – це лише звичка, яку легко викорінити. Почекайте 10 хвилин і ви зрозумієте, що цілком ситі. Якщо бажання не зникло, знайдіть корисну альтернативу – наприклад, з'їжте з чаєм мандаринку замість декількох цукерок. Так і на душі буде спокійно, і не буде ризику переїдання.
  4. Не ставайте самі собі ворогом, не купуйте нічого шкідливого і не тримайте солодощі вдома. Хай дім стане чистою територією. Хочеться шоколадки, але ж її вдома нема. Вже менше шансів зірватись.
  5. І остання порада для людей з силою волі, які мають високий рівень самоповаги. Якщо знаєте, що на вас чекає якась спокуса, дайте собі обіцянку, що ви її не з‘їсте заради власного здоров'я, стрункості і хорошого самопочуття. Якщо ви себе поважаєте, не зможете порушити обіцянку, дану самому собі. Бо тільки ви несете за це відповідальність.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: