Один з найстаріших журналів більше не буде видаватись

перець

Сатиричний український журнал «Перець» у грудні випускає останню друковану версію, після чого виходитиме лише в електронному вигляді.

Про це йдеться на Facebook-сторінкі видання «Перець. Весела респубілка».

«Анонс «ПЕРЦЯ» №12 за 2019 рік, останньго паперового друкованого примірника. Нагадую шановній громаді, що з січня наступного року часопис виходитиме у світ в електронному вигляді в мережі Інтернет», - йдеться у дописі.

Водночас у коментарях до посту редакція нагадала, що за рішенням держпідприємства «Преса Україн» «Перець» перестав друкуватися за державні кошти ще за президентства Віктора Януковича у грудні 2013 року.

«Він періодично виходив на одному листочку з обох сторін у вигляді бойового листка «Перець на передовій». Видавали його на волонтерських засадах і розповсюджували в зоні АТО», - додали у редакції.

У 2017 році журнал відродили – також на волонтерських засадах, а більшість коштів передплатників витрачалися на доставку поштою.

Сатирики, карикатуристи, редакторі працювали над створенням «Перця» безкоштовно, відзначають у журналі.

Однак через зростання вартості поліграфії та «відмову Укрпошти доставляти журнал у сільську місцевість і невеликі міста», редакція вирішила повністю перейти на електронний формат.

«Хто шанує українську сатиру та гумор, будуть купувати перегляд журналу з січня 2020 в інтернеті», - додали автори «Перця».

Довідка

Майже сто років

Сатирично-гумористичний журнал «Перець» було засновано ще у 1922 році – тоді у Харкові вийшло два перші номери під назвою «Червоний перець».

Журнал висміював тодішні реалії, такі як бюрократія чи «спекулянти», а також запровадив рубрику для скарг читачів.

Читайте також: Українську пресу вбили пошта та інтернет: коли зникнуть друковані газети

Але у 1930-х роках майже всю редакцію журналу розстріляли в рамках «сталінських репресій».

«1934-го журнал припинив існування фактично через те, що не було кому писати. Професія фейлетоніста опинилася в переліку найнебезпечніших», - так описує ті події Віра Агеєва, професорка Києво-Могилянської академії.

З 1940-х років журнал відродили вже у Києві.

Згодом він висміював (у дозволених межах) не лише радянські реалії, а й міжнародні події, зокрема політику США та інших опонентів СРСР.

Найбільшої своєї популярності досяг у 1970-1980-х роках – у 1986 році його наклад склав 3,3 млн примірників, «Перець» вважався одним з найпопулярніших гумористичних радянських журналів.

Видавався і у незалежній Україні й офіційно виходив до початку 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: