Несерйозно і смішно: як голови ОТГ реагують на «Великий Львів» Садового

82193980_2865468480178281_2158932403018530816_n

Низка об'єднаних територіальних громад негативно відреагували на пропозицію Львова щодо об'єднання з сусідніми населеними пунктами.

13 січня заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач звернувся від імені міської ради Львова з офіційним листом до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Львівської ОДА з пропозицією об'єднати Львів з 20 сусідніми населеними пунктами.

Таким чином Львів пропонують об’єднанати з такими населеними пунктами:

місто Винники, смт. Брюховичі, смт. Рудне, місто Дубляни, села Малі Підліски, Ситихів, Малехів, Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибовичі, Гряда, Воля-Гомулецька, Зашків, Завадів, Зарудці, Бірки, Рокитне, Рясне-Руська, Підрясне, Паланки, Конопниця, Суховоля, Оброшине, Пришляки, Сокільники, Годовиця, Басівка, Лисиничі, Підбірці, Зубра, Зимна Вода, Лапаївка, Холодновідка, Скнилів, Муроване, Сороки-Львівські, Гамаліївка, Кам’янопіль, Ямпіль.

У Львівській міськраді наголосили, що найбільш дискусійним об'єднанням може стати блок трьох громад, оскільки Зимноводівська, Мурованська та Солонківська ОТГ фактично створені та працюють.

Читайте також: Великий Львів: У Садового розповіли, які села хочуть бачити в межах міста

Однак у міськраді Львова вважають, що існує достатньо вагомих підстав для приєднання до Львова Зимноводівської ОТГ, Мурованської ОТГ та частини Солонківської ОТГ.

«Зимноводівська ОТГ відрізала доступ Львівської міської ради до частини своєї території – смт Рудне. Тому приєднання вказаної ОТГ поверне цілісність території Львівської міськради, поверне доступ до смт Рудне і кільцевої дороги. У межах Мурованської сільської ОТГ опинилась територія ТЕЦ-2, водосховище ЛКП «Львівводоканал», що забезпечує надійність водопостачання міста, а також ділянка, на якій планується будівництво транспортної розв’язки… На території Солонківської ОТГ розташувалась частина житлового масиву Львова – Сихів… Більше того, на території ОТГ опинилась і проєктована вулиця Вернадського, що повинна була з’єднати Сихів і вул. Стрийську та вул. Кн.Ольги, розвантаживши потік машин на перехресті вулиць Стрийська – Наукова. Зараз частина вулиці Вернадського є біля Львівського іподрому і частина – на Сихові, а посередині – територія Солонківської ОТГ», – пояснюється у документі.

Згодом, 17 січня міський голова Львова Андрій Садовий для закріплення інформаційної кампанії щодо створення львівської агломерації звернувся у своєму традиційному відеозверненні до львів'ян та розповів про її перспективу створення та чому це так важливо.

За словами мера, щоранку близько 150 тисяч мешканців довколишніх сіл та містечок приїжджають до Львова, сплачують тут податки, але не мають жодного впливу на життя міста. Відтак децентралізація дає можливість створити велику львівську агломерацію, що забезпечить низку переваг для всіх учасників процесу.

«Які переваги? Люди, які живуть у довколишніх селах та містечках, матимуть можливість об’єднатися мережею громадського транспорту з містом Львовом. Це також можливість користуватися львівською медициною, освітою, послугами ЦНАП, де можна отримати якісний сервіс. Я думаю, що, об’єднуючи наш потенціал, ми всі разом однозначно переможемо. Недарма є українське гасло: в єдності — сила», — зазначив мер міста.

Попри це дискусійні ОТГ вже заявили, що категорично проти об'єднання своїх громад до Львова.

Голова Мурованської ОТГ Зіновій Петрух емоційно відреагував на подібні звернення і заявив, що громада готова до низки дій, аби унеможливити приєднання до Львова.

«Мурованська територіальна громада вже існує 2 роки, а її населення налічує 10 тисяч осіб. Бюджет територіальної громади на сьогоднішній день є 100 мільйонів гривень, тому громада є самодостатня та самозабезпечена і щороку має зріст достатку. Щодо заяви мерії Львова, що територія ТЕЦ-2 і водосховища ЛКП «Львівводоканал» їхня, то це не так. ТЕЦ-2 була побудована 1986 року на території Мурованської сільської ради. Не Мурованська сільська рада влізла на територію міста Львова, а місто Львів улізло на територію сільської ради. З містом у нас є сполучені межі, де ми жодного клаптика землі не віддали і не забрали у Львова. Я розумію Андрія Садового, що дуже прекрасно будувати будинки у Львові, і було б чудово винести за межі міста заводи та фабрики, щоби мешканці сіл дихали отруйними газами, а Львів в той час будував багатоповерхівки і їх продавав», – сказав ІА Дивись.Info Зіновій Петрух.

Також Зіновій Петрух заявив, що Львів офіційно не звертався до Мурованскьої ОТГ про приєднання до Львова.

«Якщо Львів хоче, щоб ми показали, що цього не хочемо, то люди вийдуть і перекриють основні магістральні дороги до міста. Тому я та депутати категорично проти приєднання до міста Львова», – додав Зіновій Петрух

Голова Солонківської ОТГ Віталій Ткачук також повідомив ІА Дивись.Info, що до громади жодного офіційного звернення про приєднання до Львова не було.

«Станом на сьогодні на схожі заяви конкретно реагувати я не можу. Якщо буде якесь звернення, то ми це будемо розглядати. Попередньо мала б бути розмова з сільськими головами, а цього не було», – каже Віталій Ткачук.

Щодо ідеї приєднати частину села Зубра до Львова, Віталій Ткачук також не розуміє логіки міських чиновників.

«Як воно може бути. Одна частина до Солонки, інша – до Львова, воно щось трошки не суміжне взагалі ні з чим. Нормально, це б мало бути офіційне звернення, аби на зборах села, на сесії сільської ради можна було б реагувати, а так на сьогоднішній день це тільки розмови», – додав Віталій Ткачук.

У Зимноводівській сільській раді готові до діалогу з мерією Львова, але вважають схожі заяви про приєднання до Львова нівелюванням здобутків децентралізації.

«Приєднання до Львова Зимноводівської ОТГ мотивується тим, що ОТГ відрізала від Львова Рудне, що є в їхньому адміністративному підпорядкуванні, а це суперечить принципам формування ОТГ. Яким чином громада відрізала доступ до Рудне, не зрозуміло, оскільки така ситуація триває вже десятки років. За останні 10 років у Рудному, при «потужній підтримці» Львова змогли збудувати ЦНАП та провести капремонт амбулаторії. Також в офіційному листі йдеться, що Зимноводівська ОТГ недостатньо фінансово спроможна, попри це із 151,5 мільйона гривень надходжень у 2019 році 57 мільйонів використано на розвиток громади, а індекс податкоспроможності є одним з кращих на Львівщині. Якщо громади прилеглих сіл побачать явні перспективи з містом, то самі попросяться до об'єднання. А поки що таких перспектив не видно», – йдеться в заяві Зимноводівської сільської ради.

Тож поки Львівська міська рада чекає офіційної відповіді від Кабміну, Мінрегіону та Львівської ОДА щодо розробки нового Перспективного плану формування громад Львівської області і пропонує виправити так звані «недоліки» проведеної реформи, об'єднання громад шляхом адміністративного примусу можна лише припускати, що існуючі фінансово спроможні ОТГ неохоче сприйматимуть ідею приєднання до Львова і будуть відповідно реагувати, аби їх позицію врахували.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: