Що давати дитині замість магазинних солодощів

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522-696x522

Колонка Уляни Депутович, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Всі діти – ще ті любителі поласувати чимось солоденьким. Але ми з вами знаємо, що користі від таких смаколиків немає жодної, а при зловживанні ними – ще і шкода. Тож якщо ви вже вирішили потішити дитину смаколиком з масмаркету, хоча б зверніть увагу на його склад. Насамперед у ньому не має бути транс-жирів (у складі вони зазначені як маргарин, пальмова олія, гідрогенізований жир, жир рослинний гідрогенізований, пальмовий жир...). Чому транс-жир поганий? Це штучно створені жири, які здешевляють для виробника собівартість виготовлення цукерок, а для нас, споживачів цієї гидоти, збільшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і навіть раку. Якщо бачите такий складник у солодощах – не купуйте! До речі, майже у всіх подарункових наборах з цукерками пальмова олія займає одне з перших місць, так само, як і в печиві, тому краще у супермаркеті до них навіть не підходьте.

З цукром теж будьте обережні, бо якщо 1 цукерка погоди не зробить, то вживання цукерок щодня погано позначиться на здоров'ї і вашому, і дитячому. Зайві кілограми – це найменше зло, яке можна отримати у результаті. Збої у роботі підшлункової, інсулінорезистентність, цукровий діабет – все це може стати наслідком частого зловживання солодкими дарунками.

Що ж робити, діти ж так люблять солодощі? Перше правило – шукайте корисні альтернативи. Ось перелік смаколиків, яким ваш малюк точно зрадіє, а шкоди від нього не отримає.

1.Пастила. Всі діти люблять цукерочки, а пастила – це та сама цукерка, тільки з натуральних складників – фруктів. Тепер купити її можна у не тільки у екокрамницях, але і в звичайному супермаркеті.

  1. Саморобні цукерки. Зараз є тисячі рецептів, як приготувати цукерки без додавання цукру та шкідливих складників. Простенький варіант від мене: подрібнюєте у блендері родзинки, фініки і мигдаль. Викладаєте все це на харчову плівку, охолоджуєте в холодильнику і видаєте малечі по 1-2 на день. І смачно, і корисно.
  2. Домашнє морозиво. Заморозьте фрукти та збийте їх у блендері, додаючи трохи несолодкого йогурту: банани, персики, будь-які ягоди – підійде все! А як смачно! Дитина буде в захваті. Звичайно, варіант більше підійде для теплої пори року.
  3. Десерти з сиру: у мене поки немає діток, але є чоловік, який просто обожнює солодке. Частенько готую йому сирні смаколики: рафаелки і суфле. Рецепт рафаело дуже простий: сир перемішуємо з кокосовою стружкою, додаємо стевії за смаком, формуємо кульки і обкатуємо у тій же стружці. За бажанням можна додати всередину горішок. Суфле готується не менш просто. Блендеруємо 250 грамів сиру і 2 банани, готуємо агар-агар за рецептом, що вказаний на його упаковці, перемішуємо все це і залишаємо у холодильнику на 2 години. Суфле готове.
  4. Фрукти і сухофрукти. Найпростіший безпрограшний варіант. Тут ще й користі багато: вітаміни, клітковина, мінерали. Все, що дитині потрібно, проте надавайте перевагу сезонним фруктам.

Читатйте також: Як прийти у форму після свят

Пам’ятайте, що навіть корисні смаколики можуть бути зайвими для дітлахів, якщо вживати їх у необмеженій кількості. З солодощами дитина отримує мегавелику кількість калорій, яких часом більше, ніж треба. Не забирайте у малят радість дитинтства, але й не переборщіть з солодким. Баланс – найкрутіша річ у всьому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: