Як прийти у форму після свят

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522

Колонка Уляни Депутович.

Це запитання мої клієнтки вже почали ставити, бо святкові застілля з олів'є і пампухами таки встигли позначитися на фігурі. У вас теж так? Лише два тижні свят, а вже плюс декілька кілограмів на вазі? Що робити та як відновити гарну форму, а головне, режим правильного харчування та регулярних тренувань? Давайте по порядку.

Позбудьтеся набряків

Насамперед, дівчата, закликаю вас не панікувати. Бо є велика ймовірність того, що ваші зайві кілограми після свят – це здебільшого звичайнісінький набряк. Що я маю на увазі? Алкоголь, солодощі та новорічний оселедець – все має властивість затримувати воду у нашому тілі. Ви ж не відмовляли собі у цих смаколиках, от тіло і набрякло. А позбутися набряків можна без проблем. Для цього вам варто відновити питтєвий режим: пити побільше звичайної води (мінімум 1,5 літра за день), зменшити кількість споживання вуглеводів, особливо простих (солодке, хліб, картопля, випічка), особливо ввечері (на вечерю з вуглеводів обирайте лише овочі: салат з капусти, руколи, зелень тощо). Вже за 2 доби ви помітите на вагах мінус 1 або і 2 кілограми – вийде зайва вода і ви матимете набагато кращий вигляд.

А що робити з жиром?

Якщо через кілька днів зайва вода вийшла з вашого тіла, але ви все ще бачите, що таки піднабрали, не впадайте у крайнощі. Часто дівчата вдаються до розвантажувальних днів: їдять лише яблука або ж і зовсім голодують. Це велика помилка, адже такий стрес точно негативно позначиться на вашому здоров'ї та самопочутті. Нудота, головний біль, запаморочення і поганий настрій вам точно забезпечені. В час голодування ви будете втрачати не тільки жир, але й якісну масу тіла – м'язи. Тим паче, вічно голодувати ви не зможете і вже за декілька днів ризикуєте накинутися на їжу і з'їсти набагато більше, ніж на звичайному режимі. Дієти з інтернету, що пропонують схуднути на 5 кг за тиждень і їсти лише курячу грудинку або пити кефір також варіант не найкращий для здоров'я. Не робіть такого.

Приберіть з раціону ці продукти

Пам'ятайте, комфортне схуднення – це мінус 1 кілограм за 1 тиждень. А комфортна дієта – це збалансоване харчування з невеличким дефіцитом калорій. Їсти калорій менше, ніж витрачаєте за добу. Для початку раджу пити багато води, відмовитися від алкоголю, цукру і солодощів, випічки, хліба, маринованих продуктів і салатів з майонезом. Забезпечте собі повноцінні мінімум 3 прийоми їжі на день з ситним сніданком: каша або яєчня з овочами; повноцінним обідом: каша чи невелика кількість макаронів твердих сортів + м'ясо або риба, + овочі; легкою вечерею: яйця + салат, риба + салат, заправлений олією.

Читайтет також: Як перестати щодня їсти солодощі і навіщо це потрібно

Одразу у зал?

Після свят завжди починається високий сезон у всіх тренажерних залах та на групових заняттях. Проте якщо ви раніше не відвідували тренувань або робили це вкрай нерегулярно, зараз теж не варто ходити у зал щодня. Збільшуйте рівень навантажень поступово. Почніть з 2-ох занять на тиждень, щоб ваше тіло встигало відновлюватися і не виробляло надміру багато гормону стресу кортизолу. Адже постійний високий його рівень також заважатиме вам позбутися зайвої ваги.

Читайтет також: Десять дій, що відганяють целюліт

І хоч схудненню найбільше сприяють кардіотренування, не варто одразу ставати на бігову доріжку і бігти, що є сили. Це навіть небезпечно для вашої серцево-судинної системи, а без правильної техніки може погано вплинути на стан ваших суглобів. Тож якщо великої зайвої ваги чи ожиріння у вас немає, почніть з ходьби у середньому темпі під наглядом тренера, а лише згодом переходьте на інтервальне тренування (ходьба-біг) чи біг.

Читайтет також: ТОП-5 ідей для найкращих сніданків і що не варто їсти вранці

Що найбільше підійде, якщо ви у фітнесі новачок? Підіть на пілатес або йогу для початківців. По-перше, на таких тренуваннях за вами дивитиметься тренер, по-друге, вони допоможуть зміцнити м'язи, суглоби і покращити самопочуття, а не тільки позбутися зайвої ваги. Пам'ятайте, найкращий друг у схудненні – це ваше харчування, а заняття фітнесом лише допомагають підтримувати здорове і функціональне тіло.

Бажаю вам здоров'я та успіху у досягненні мети! Дбайте про себе не тільки після свят!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: