8 звичок, які шкодять вашому здоровому сну

son
Фото: Всвіті

Здоровий сон – це запорука продуктивного дня. Часом, саме через порушення сну, на наступний ранок у нас все «валиться з рук». Люди навіть не уявляють, що самі провокують такий стан через погані щоденні звички.

Якщо вам необхідно понад 30 хвилин для того, щоб заснути або ви часто прокидаєтесь серед ночі без будь-якої причини, знайте, що ви маєте проблему з порушенням режиму сну, пише Всвіті.

Звичайно можна розв’язати цю проблему, якщо звернути увагу на ці підказки.

Екран смартфона, ноутбука, телевізора перед сном

Картинки по запросу "смартфон у ліжку"

Для людини сон дуже важливий, бо в цей час організм перезавантажується та готується працювати активно на наступний день. Ваш мозок потребує спокою перед сном, адже це запорука вашого гарного самопочуття вранці. Новини телебачення та соціальних мереж навпаки стимулюють активнішу роботу мозку. Тим паче, блакитне світло, що випромінюють екрани, перешкоджають виробленню мелатоніну – гормону, який відповідає за сон.

Що робити натомість? Перед сном спробуйте розслабитись: почитайте книгу, прийміть ванну, випийте гарячого чаю. За 30 хвилин до сну не користуйтеся телефоном і не дивіться телевізор.

Нестабільний режим сну

Картинки по запросу "Нестабільний режим сну"

Наш біологічний годинник рахує години активності та сну. Коли ж людина не дотримується звичного режиму, виникають проблеми зі сном. Проте це не означає, що ви повинні лягати в ліжко щоденно о 21:00, адже у людей існує 3 типи біоритмів: жайворонки, сови, голуби. Наприклад, сови лягають після опівночі й встають пізно.

Що робити натомість? Визначте ваш біологічний ритм та будуйте режим відповідно до нього. Якщо раптом ви не спали вночі необхідну кількість годин, то дайте своєму організму відпочити вдень. Денний сон також важливий для здоров’я.

Переїдання перед сном

Картинки по запросу "Переїдання перед сном"

Аби не перезавантажувати організм перед сном, ваша найситніша їжа повинна бути вживана не пізніше 15:00. На вечерю ж варто обирати продукти, які швидко перетравлюються. Вчені встановили, що пізнє вживання їжі викликає кислотний рефлюкс. Це може провокувати хвороби стравоходу і ротової порожнини, а також впливати на здоровий сон.

Що робити натомість? Не їжте важких страв за 3 години до сну. Варто виключити десерти та фастфуд ввечері. Краще пийте теплий ромашковий чай перед сном. А якщо вас турбує застуда, то додайте до чаю мед.

Вживання кофеїну впродовж дня

Картинки по запросу "Вживання кофеїну"

Відомо, що кофеїн додає бадьорості людському організму. Зазвичай, коли на нас чекає довготривала та монотонна праця, ми готуємо собі декілька філіжанок кави. Це й гальмує поклик до сну.

Та чи знаєте ви, що кофеїн знаходиться не тільки у каві, а й в таких продуктах, як шоколад, какао, енергетичні напої, солодка газована вода та деякі чаї.

Що робити натомість? Не відмовляйтесь від чашечки кави зранку, щоб зарядитися бадьорістю на цілий день. Проте, слідкуйте за кількістю спожитого кофеїну протягом доби.

Досипання

Картинки по запросу "Нестабільний режим сну"

Чи знайома вам ситуація, коли ви ще звечора ставити декілька будильників з інтервалом у 5 хвилин, а потім зранку даєте собі ще додатковий час, щоб «доспати»? Так ось, цей процес може зашкодити здоровому сну. Кортизол, що виробляється таким чином в організмі, провокує стрес.

Що робити натомість? Дотримуйтесь правильного режиму сну та пробудження. Дорослій людині необхідно спати 7-8 годин на добу. Вставайте тоді, коли продзвенить перший і єдиний будильник. Нехай пробудження стане для вас приємним ритуалом.

Неправильне харчування

Картинки по запросу "Неправильне харчування"

Поганий сон провокує нестача вітамінів А, В1, D, а також магнію, кальцію та цинку. Проте не варто одразу починати їсти висококалорійну їжу, бо це також призводить до короткого та поганого сну.

Що робити натомість? Їжте більше фруктів та овочів. Виключіть з меню продукти з високим вмістом цукру. Виважене планування раціону харчування допоможе уникнути проблем зі сном.

Малорухомий спосіб життя

Картинки по запросу "Нестабільний режим сну"

Вже давно точаться суперечки щодо впливу фізичних вправ на сон. Виконання вправ з аеробіки дійсно починають допомагати тільки на 24 тижні занять. А ось на  людей, які схильні до безсоння, такі заняття впливають швидше. Вони швидше засинали й спали довше, ніж перед періодом тренувань.

Що робити натомість? Намагайтеся виконувати вправи впродовж дня. Навіть 30 хвилинна ходьба до місця вашої роботи вже здатна вплинути на ваш нічний сон. Менше використовуйте автомобіль або громадський транспорт. Замість цього пересядьте на велосипед, якщо є така можливість.

Безлад у спальні

Картинки по запросу "Безлад у спальні"

Як не дивно, але розміщення речей у спальні також важливе як для дорослих, так і для дітей. Безлад у кімнаті не дає розслабитися, тому людина опиняється у стресовій ситуації. Предмети, які знаходяться навколо ліжка, привертають увагу і заважають нормально засипати.

Що робити натомість? Мінімалізм у спальні сприятиме меншому безладу. Намагайтеся не переносити електронні прилади, папери, одяг у спальню, якщо вони зберігаються в інших кімнатах.

Чи впливає мокре волосся на здоровий сон?

Картинки по запросу "мокре волосся перед сном"

У 2012 році турецькі вчені дослідили як сон з мокрим волоссям у холодну погоду провокує прояв застуди або інших хвороб. Результати дослідження дещо здивували.

Людині спати з мокрим волоссям холодно. На це реагують носові пазухи, виділяючи слиз так, наче у вас застуда. У свою чергу, накопичення слизу, призводить до розвитку інфекцій в організмі.

Що робити натомість? Душ перед сном – це чудова можливість розслабитися, але не забувайте гарно висушити волосся. Якщо немає такої можливості, то переконайтеся, що у кімнаті відсутні протяги й гарно вкрийтеся ковдрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: