Голови ОТГ Львівщини: вчимося не скаржитися на проблеми, а розповідати про успіхи

86246391_1020272125016944_1143517652237418496_n

7 лютого під час заходу «День відкритих дверей для представників громад» голови ОТГ поділилися своїми напрацюваннями, успіхами і тими результатами, яких їм вдалося досягнути.

Практично у кожному виступі лунали слова подяки представникам Львівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» за підтримку, яку ті надавали і надають громадам на різних етапах їхньої діяльності.

«Ще донедавна у наших окремо взятих сільських радах не вистачало коштів на заробітні плати, а сьогодні ми маємо бюджет розвитку і можемо собі дозволити витрачати кошти на музичні школи, будинки творчості, спортивні команди і багато іншого. Але на початку підтримка керівника Львівського регіонального офісу, яка допомагала нам робити перші кроки, була визначальною», – розповідає голова Шегинівської ОТГ Ігор Кривейко.

«Можу наш успіх описати у двох словах: ми є», – не стримує радості голова Розвадівської ОТГ Роман Сидор та перелічує успіхи громади, які довели, що вона спроможна і має право існувати й далі. А серед успіхів – і розробка Стратегії громади за підтримки радників Програми, і участь в оцінці бюджетної спроможності, і мільйони коштів, вкладених на розвиток громади тощо.

«Бажання працювати, взяти відповідальність у свої руки зробило свою справу, – розповідає голова Лопатинської ОТГ Олег Микитин. – Я особисто вважаю найбільшим успіхом те, що мешканці громади навчилися рахувати свої гроші; починають розуміти, звідки береться місцевий бюджет і чому так дорого обходиться навчання в розрахунку на одного учня в одній школі, і в рази дешевше – в іншому».

За словами Надії Федущак, секретаря виконкому Бібрської ОТГ, одним із найбільших успіхів за перший рік роботи ОТГ після виборів є налагодження надання мешканцям якісних медичних послуг на первинній ланці. І громаді це вдалося зробити завдяки допомозі експертів Львівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Голова Щирецької громади Олег Василишин особливо пишається співпрацею з колегами із Німеччини та Польщі, з якими в них укладені партнерські договори, голова Новокалинівської ОТГ Богдан Юзвяк – вирішенням проблеми організації дошкільної освіти для найменших, а голова Заболотцівської ОТГ Марія Дискант – дозвіллям дітей завдяки мистецькій школі, спортивним майданчикам (кошти залучили від одного з проєктів GIZ самі діти).

Загалом представники майже 25 ОТГ Львівщини розмістили на імпровізованій «Карті успіхів» наліпку із переліком досягнень, реалізованих на території громади.

Окрім обміну кращими практиками, зокрема і щодо співпраці з U-LEAD, голови спільно з працівниками Львівського регіонального офісу напрацьовували теми, які є найактувальнішими для ОТГ у найближчий період серед 12 тем Пакетів тематичної підтримки U-LEAD. Найбільше громади потребують підсилення спроможності у темах управління фінансами, освітою, земельними ресурсами, стратегічним плануванням в охороні здоров’я та сільському розвитку.

Станом на лютий 2020 року у Львівській області створено 41 об’єднану територіальну громаду. 29 грудня 2019 року перші вибори відбулися у Нежухівській ОТГ.

За показником спроможності об’єднаних територіальних громад Львівська область знаходиться на 21 місці. 1478,3 осіб проживають в ОТГ і містах обласного значення (МОЗ), а це – 58,6% від загальної кількості (2522,0 осіб). Об’єднаними громадами в нашій області охоплено 24,6% площі території.

У Львівській області зареєстровано 23 проєкти міжмуніципального співробітництва, які залучили 78 адміністративно-територіальних одиниць.

Нагадаємо, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» продовжує свою роботу на території Львівської області в 2020-2023 роках.

Читайте також: ОТГ-лідери залучення коштів з обласного бюджету Львівщини

Наприкінці 2019 – на початку 2020 року відбулися зміни, які стосуються організаційної структури Програми. У 2016-2019 роках Програма «U-LEAD з Європою» повністю фінансувала та підтримувала діяльність Львівського центру розвитку місцевого самоврядування, а з грудня 2019 року замість нього в області діє його наступник – регіональний офіс U-LEAD.

Дарія ЗУБРИЦЬКА,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: