Більшість профспілок вичерпала себе як механізм захисту прав працівників, – юрист

3c32eebf8baf9bbe38641e58f5eebfe8

Перед новим роком уряд вніс на розгляд ВР проєкт Закону «Про працю», який викликав чималий резонанс. Найбільше критики надійшло з боку профспілок, чия роль цим законопроектом зводиться нанівець.

Що зміниться і як це працюватиме, ІА Дивись.info запитала в експертів – радниці юридичної фірми «Василь Кісіль і партнери» Валерії Савчук та юриста Віталія Невінчаного.

– Які ключові зміни внесе у трудове законодавство закон «Про працю»?

– Однією із ключових змін, що пропонує проєкт Закону «Про працю» (№ 2708 від 28 грудня 2019 року; ініціатор законопроекту: Гончарук Олексій Валерійович), є право роботодавця звільнити працівника за власної ініціативи та без пояснення причин такого звільнення.

Також значно зменшується роль профспілок. Наприклад, зникне необхідність отримувати згоду профспілки на звільнення працівника-члена профспілки. Дійсно, трапляються добросовісні профспілки, які виконують завдання, заради яких їх було створено. Однак більшість, на жаль, вичерпала себе як механізм захисту прав працівників, а є лише механізмом торгу з роботодавцем за лояльність чи її відсутність.

– Хто виграє від цього – роботодавець чи працівник? 

– Гадаємо, що виграють обидві сторони – роботодавець матиме змогу сформувати свою команду із людей, які розділяють його цінності та погляди на ведення підприємницької діяльності.

Працівнику, натомість, також не доведеться відпрацьовувати певний час у компанії, де йому «не раді» і похапцем шукати оголошення про роботу чи відвідувати співбесіди. При звільненні за ініціативою роботодавця працівник отримає компенсацію, яка дозволить покрити його витрати на час пошуку нової роботи.

Окрім того, чіткі і зрозумілі умови розірвання трудового договору зменшать кількість спорів і цим розвантажать судову систему, перевіряючі органи та зменшать адміністративні витрати роботодавців.

– Які плюси і мінуси законопроєкту? 

– Плюси полягають в ідеї врахування інтересів не тільки працівників, як є наразі, а й роботодавців.

Читайте також: Законопроєкт «Про працю»: що хочуть змінити і чому не всім це подобається

– Як Ви оцінюєте новий законопроєкт «Про працю»? 

– Оцінюємо проєкт загалом позитивно. Однак наразі він потребує ґрунтовного доопрацювання. Свої пропозиції ми та інші професіонали в сфері трудового права надали через Комітет трудового права Асоціації правників України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: