Президент нас обманув: як у Львові вимагали збереження спрощеного оподаткування (фото)

IMG_8906

Підприємці, які відстоюють спрощену систему обліку та звітності, прийшли під ОДА, щоби передати обласній владі свої вимоги.

Нагадаємо, 19 квітня вступають у дію закони 128-ІХ та 129-ІХ (Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг»; «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг»).

На думку підприємців, ці закони суттєво підвищують ризик втрати спрощенної системи оподаткування. Вони запевняють, що їх реалізація значно збільшить навантаження на мікробізнес та призведе до його повного знищення. Також можливе зростання корупційної складової та розвитку кримінальних схем.

«Ще перед тим, як закони були підписані президентом, він обіцяв зустрітися з підприємцями. Але президент нас обманув. Зараз йдуть перевірки пожежників, які не мають стосуватися мікробізнесу, на черзі Держпраця і з 19 квітня – податкова. Ці люди не приходять, щоби нам допомогти, вони ідуть конкретно за штрафами. Нами намагаються закрити «діру» у бюджеті», - поскаржилися під час мітингу підприємці.

Вони озвучили свої вимоги голові ЛОДА Максиму Козицькому: ініціювати зустріч переговорної групи Руху «Save ФОП» з президентом  та публічно звернутися до контролюючих органів із закликом припинити перевірки до того часу, поки питання із спрощеною системою обліку та звітності не буде врегульоване на рівні Києва.  У разі, якщо до них не дослухаються, підприємці пообіцяли  влаштувати  біля ЛОДА «95 квартал».

Втім голова ЛОДА лише пообіцяв донести вимоги підприємців до центральної влади.

«Ваша позиція почута і вона буде донесена в Київ. Я звертаюся до контролюючих органів, щоби вони  діяли відповідно до законодавства, не порушуючи нічиїх прав», - заявив Максим Козицький.

«Цю заяву, мітингувальники зустріли вигуками «Ганьба!».

«Ми не хочемо працювати за цим законодавством, а хочемо його змінити», – заявила одна із протестувальниць, додавши, що цього року пережила вже три перевірки контролюючих органів.

Ексголова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна, яка прибула до Львова, щоб підтримати підприємців, вважає, що ухвалені закони призведуть до знищення цілого прошарку мікробізнесу. Про це вона розповіла у коментарі Дивись.info.

«Найбільші витрати, які виникають у зв’язку з цими законами – це витрати на облік і звітність. І саме ці витрати, а як ми підрахували, це 22 мільярди гривень, тільки за перший рік впровадження цих законів – вони покладуться на ціни. Ціни зростуть, а купівельна спроможність буде падати, бо як ми вже зараз можемо констатувати, розпочалася світова фінансова криза. Це призведе до зменшення ринку. Першими загинуть мікропідприємці, бо ціни у них будуть неконкурентоздатні. Власне для цього великі торгові мережі і фінансували цю лобістську кампанію щодо цих законів. Ми з тим стикалися ще 5 років тому. Суспільству нав’язували думку, що це боротьба з контрабандою, за прозорість. Насправді – нічого подібного. Давайте подивимося на ринок алкоголю, який завжди був фіскалізований. Там ніколи не було звільнення від касових апаратів. А скільки в нас ринку алкоголю в тіні?  Тобто касовий апарат не є тотожний прозорості. Боротьба з контрабандою в точках місцевих продажів безнадійна, поки не буде проведено реальну роботу на митниці», – вважає Ксенія Ляпіна.

На її думку, закон  змусять більшість підприємців піти у «тінь».

«Якщо ще 3 місяці тому ми говорили, що значна частина мікропідприємців, які втратять  свій бізнес, виїдуть за кордон, то зараз я цього не скажу. З січня на європейських ринках потреба в працівниках з України почала падати. Світова криза і коронавірус призводять до того, що ринки праці там скорочуються. За моєю оцінкою, підприємці не виїдуть, а перейдуть у «тінь» і підгодовуватимуть корупцію у нижчих ланках правоохоронних органів. Почнеться хаос, який ринком навіть не назвеш. Тобто наслідок буде прямо протилежний тому, який влада ставила своєю метою. Замість прозорості це призведе до тінізації, з якої ми будемо виходити десятиріччями. Тобто вимагаючи скасувати ці закони, ми фактично боремося за легальну торгівлю, прозорість і проти кризи, бо якщо ці підприємці залишаться легальними – вони свої копійки до бюджету заплатять. І через рік ми на ці копійки будемо молитися», – переконана Ксенія Ляпіна.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: