Капітуляція може спричинити реальну громадянську війну в Україні, – експерт

9-2

Останніми днями на передовій спостерігається суттєве збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків.

Так, 16 березня збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню, а впродовж доби 17 березня бойовики 10 разів обстріляли позиції ЗСУ, застосовуючи заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм та 82 мм, протитанкові ракетні комплекси, гранатомети, великокаліберні кулемети. Було поранено двох військовослужбовців Об’єднаних сил.

Експерти сходяться на думці – це тиск на президента Зеленського, щоби примусити його до прямих переговорів з так званими «республіками» на Донбасі. Нагадаємо, в Україні триває скандал щодо намірів створити Консультативну раду в ТКГ спільно з представниками ОРДЛО. Своє обурення висловила навіть група нардепів від «Слуги народу».

«25 березня повинні підписати рішення про створення Консультативної ради з представниками  ОРДЛО. А Зеленський дуже болюче сприймає втрати, він хоче миру, який він обіцяв. А Єрмак цим  користується, і, думаю, там є пряма змова з російським представником у групі з Козаком, і що вони шантажують, щоб це підписати. На депутатів від «Слуги народу» тиснуть, і вже деякі відкликали свої підписи під листом до президента. Тому, думаю, що ми зараз спостерігаємо такий сплеск бойової активності, щоби завдати нам максимальних втрат і змусити Зеленського підписати цю угоду», - вважає військовий експерт Олег Жданов.

зараз ворог прагне саме завдати максимальної шкоди в живій силі, використовуючи для цього протитанкові керовані ракети

Такої ж думки директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко.

«Посилення обстрілів – це прагнення російських агресорів посилити політичний тиск на президента Зеленського. Мета цього тиску – змусити українську владу до прямих переговорів з маріонетковим керівництвом так званих республік. Що дасть можливість Кремлю зробити те, чого російська пропаганда так і не змогла домогтися, а саме: представити російсько-українську війну як «громадянський конфлікт». Що натомість дозволить РФ дистанціюватися від конфлікту, зняти з себе ярлик агресора, перейшовши формально в статус спостерігача і навіть гаранта. Переклавши всю відповідальність за війну, політичну, моральну, матеріальну, на Україну. За задумом Кремля, загибелі українських захисників повинні посилити обурення в українському суспільстві. Оскільки, за їх розрахунком, відповідальність за втрати більшість українців покладе не на окупантів, а на Зеленського, який обіцяв швидкий мир і не зміг його забезпечити. Саме цим, на мою думку, пов'язана певна зміна характеру бойових зіткнень. Якщо раніше противник переважно використовував різні артилерійські засоби, щоби тримати українських військових у постійному фізичному та психологічному напруженні, то зараз ворог прагне саме завдати максимальної шкоди в живій силі, використовуючи для цього протитанкові керовані ракети», – каже Юрій Кочевенко.

При цьому,  на думку Олега Жданова, навіть створення такої бажаної для Росії Консультативної ради не призведе до зменшення напруги на передовій.

Якщо Зеленського схилять до підписання цього документа – це може спричинити реальну громадянську війну в Україні, бо більша частина суспільства не сприйме капітуляцію

«Ситуація на фронті – це важіль впливу, політичний інструмент, який втілюється в життя через військові дії. Якщо буде створена ця Консультативна рада – ситуація буде ще більш контрольованою з боку РФ,  бо треба буде тиснути на Україну для прийняття потрібних рішень, і Росія ніколи не відмовиться від цього важеля. В будь-яких загостреннях на фронті будуть звинувачувати Україну у небажанні йти на діалог. Головна трагедія Зеленського в тому, що він цього не розуміє або йому не дають цього зрозуміти. Треба ці організації «ДНР-ЛНР» визнати терористичними і оголосити РФ другою стороною конфлікту. І нашою умовою мають бути перемовини тільки зі стороною конфлікту – РФ. Це єдиний вихід з ситуації. Якщо Зеленського схилять до підписання цього документа – це може спричинити реальну громадянську війну в Україні, бо більша частина суспільства не сприйме капітуляцію. Навіть якщо триватиме заморожений конфлікт, то поки ще діють механізми міжнародного права ми можемо тиснути на РФ, але ми повинні визнати що у нас війна з Росією а не з бойовиками», – каже Олег Жданов.

Натомість  Юрій Кочевенко, вважає, що ЗСУ повинні давати відповідь на всі обстріли.

Читайте також: Мир чи капітуляція: що Тристороння контактна група підписала у Мінську

«Окупанти явно знахабніли від безкарності. І тільки потужна адекватна відповідь української армії може поставити росіян на місце. Коли вони на своїй шкурі відчують відповідальність за свої дії», - каже Юрій Кочевенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: