Карантин на сторожі здоров'я: відомі спортсмени радять, як дбати про форму вдома

pexels
Фото: pexels

У Міжнародний день спорту ІА Дивись.інфо поцікавилася, як живеться спортсменам Львівщини на карантині та попросила порад, як піклуватися про здоров'я та фізичну форму, не виходячи з дому.

У Міжнародний день спорту ІА Дивись.інфо поцікавилася, як живеться спортсменам Львівщини на карантині, та попросила порад, як піклуватися про здоров'я та фізичну форму, не виходячи з дому.

Сьогодні, 6 квітня, професійне свято відзначають атлети, борці, плавці, початківці та професіонали – усі, хто так чи інакше пов’язаний зі спортом. На жаль, у 2020 році спортсмени не можуть відзначити його, як належить – через загрозу поширення пандемії у всьому світі обмежили або скоротили проведення турнірів, чемпіонатів, навіть тренувань. Під загрозою опинилася навіть літня Олімпіада в Токіо-2020 – її відтермінували аж на рік і запланували на липень-серпень 2021 року.

Однак спортсмени не впадають у відчай – для багатьох карантин став можливістю перенести спорт в онлайн, поділитися з шанувальниками порадами, вмотивувати і надихнути їх до здорового способу життя.

Львівські спортсмени також підтримали ідею та записали серію майстер-класів під гаслом «Залишайся та займався вдома».

«У такий спосіб спортсмени намагалися донести думку, що карантин – це не перешкода, а навпаки, можливість дбати про здоров’я і фізичну форму», – каже очільник Управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА Роман Хім’як.

Першим відео для майстер-класу записав львівський каратист, чемпіон Європейських та Світових ігор Станіслав Горуна. Станіслав виборов олімпійську ліцензію і готується представити Україну на Олімпіаді в Токіо.

https://www.facebook.com/sport.lviv.oda/videos/2316767285283869/

Вправи, які демонструє Станіслав, ідеально підходять для тих, кому вдома важко відійти від дивану. І справді, для їх виконання не потрібно жодного екіпірування: тільки бажання та улюблений диван.

Якщо ви тренуєтеся до виснаження, вам скоро набридне

«Варто пам'ятати, що ніхто не займається вдома спортом професійно. Тому тренуватися треба так, аби вам це приносило задоволення. Якщо ви відчуваєте виснаження, втому - існує велика ймовірність, що фізична активність вам швидко набридне і ви закинете це заняття. Але якщо ви шукаєте свій вид спорту, отримуєте насолоду від процесу і не перенавантажуєте організм - невдовзі виробиться режим, корисна звичка. І тоді ви не закинете спорт, будьте певні», - радить Станіслав Горуна.

Взагалі карантин – це чудова нагода присвятити час тому, на що зазвичай бракувало часу, енергії, мотивації, переконаний Станіслав.

«Можна почати ранок з самомасажу, можна відновити ресурси організму і налагодити режим сну, можна «оживити» пристрасть до хобі, яке колись закинули», – радить Горуна.

Аби не загубитися у різномаїтті технік, вправ і видів спорту, каратист пропонує дивитися ролики на Youtube: «Серед моїх улюблених «Сила спорту» - тут ви знайдете тренування професійних спортсменів, «PlayPro Media» – канал з порадами та довколаспортивними розмовами, «XSport.ua» – цікавинки з життя легендарних постатей спорту».

Окрім Станіслава, відеотренування також записали Оксана Бригідир та Христина Погранична. Комплекс вправ від дворазової чемпіонки світу з фітнесу у категорії фітнес-бікіні та багаторазової призерки міжнародних турнірів Оксани Бригідир можна виконувати у перерві між рутинними справами.

https://www.facebook.com/sport.lviv.oda/videos/245164883182733/

«Спортсмени спеціально склали тренування, яке підійде для будь-якого рівня підготовки. Ці вправи можна виконати за 5-7 хвилин, аби розім'яти м'язи, і продовжувати займатися своїми справами», - додає прес-секретар Управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА Марія Оринчак.

Натомість перша в історії львів’янка, яка завоювала ліцензію на участь в Олімпійських іграх з художньої гімнастики в Токіо, срібна призерка ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор, чемпіонка Всесвітньої гімназіади Христина Погранична записала інтенсивний комплекс тренувань.

«Кардіотренування точно не завадить на карантині», – вирішила Христина Погранична і запропонувала такі вправи:

Зазначається, що комплекс вправ від Христини Пограничної найбільше підійде дітям і підліткам, але активні та рухливі дорослі також можуть виконути їх.

У планах, зазначає Роман Хім'як, також записати відеотренування для літніх людей: спортсмени разом із наставниками врахують вікові особливості та створять комплекс, що триматиме в тонусі фізичне здоров'я і бойовий дух.

Читайте також: П’ять простих способів, щоби почати менше їсти

«Для спорту будь-яка зупинка – це шкода. Навіть тиждень простою може вибити з колії і повернути втрачені показники буде дуже важко. Що вже і казати про 2-3 місяці карантину та обмежене пересування. Однак ми не маємо права падати духом, і хочемо надихати інших: нема причин, аби дозволити здоров'ю занепадати!» – додає Роман Хім'як.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: