Водогін "Гірне-Дрогобич" перенесуть за межі небезпечної зони

_1587814979_613x321.59852216749_3_0
Фото: ЛМР

Учора, 24 квітня, Кабінет міністрів погодив виділити 26.666 млн гривень на перенесення магістрального водогону “Гірне-Дрогобич” за межі гірничого відводу Стебницького "Полімінералу" на Дрогобиччині.

Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Цьому рішенню Кабміну передувала надзвичайна ситуація техногенного характеру: 15 березня цього року поблизу Стебника утворилося карстове провалля. Вперше земля тут провалився восени 2017 року.

Згодом дрогобицька мерія уточнила, що діаметр нового провалля – 150 м. Воно за 150 метрів розташоване від краю утвореного у 2017 році провалу. Борти нового провалу є дуже крутими – близько 60-65 градусів, через що його схили досі продовжують обвалюватися.

Геологи зазначають, що незаповнені підземні порожнини, які утворилися після видобування калійної солі, можуть провокувати обвал порід і надалі. Тому основні лінії і мережі комунікацій - дорогу, водогін та електромережі - потрібно переносити.

Неподалік Трускавця утворилося нове 100-метрове провалля

“Ми очікуємо, що кошти надійдуть впродовж двох тижнів. Ще зо два тижні займуть тендерні процедури. Тобто роботи з перенесення водогону можуть початися через місяць”, - каже заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Стебницький “Полімінерал” належить до екологічно небезпечних об’єктів Львівської області. З зупинкою калійного комбінату, тут припинилися природоохоронні заходи, що й стало однією з причин обвалу й техногенного землетрусу понад два роки тому. Провалля, яке утворилося в березні, - вже 37-ме карстове провалля на території Стебницького калійного родовища. Геологи зазначають, що воно аж ніяк не останнє. Тому перенесення інфраструктурних мереж для регіону є вкрай важливе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: