Делікатна тема: чи буде у Львові крематорій

9y351055rwvd72FK9ZkQ

У Львові зібралися будувати крематорій.  Минулої п’ятниці виконком вирішив оголосити архітектурний конкурс на облаштування приміщень крематорію на Голосківському цвинтарі.

«Однозначно, це потрібно. Це має бути будівля з точки зору естетики й функціоналу досконалою, адже там проводжатимуть людей в останню дорогу», – заявив під час засідання виконкому міський голова Андрій Садовий.

Для міста питання крематорію назріло вже давно

«Що стосується будівлі крематорію, то це непроста будівля, технічне завдання з її проектування вимагає певного часу, тому, починаючи від дії сьогоднішнього рішення виконавчого комітету, ми будемо збирати організаційний комітет і шукати найбільш достойних членів журі цього конкурсу, а також напрацьовувати чітку архітектурну типологію для того, аби задати єдині параметри для проєктування усім учасникам конкурсу. Ділянка під крематорій відома, в нас розроблений детальний план, що включає можливі заїзди. Поблизу тієї ділянки немає ні житлових будинків, ні громадських, це абсолютно потрібне рішення з точки зору санітарних норм. Для міста питання крематорію назріло вже давно», – розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

У вівторок, під час позачергової сесії міської ради, депутатам запропонували  надати ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» дозвіл на придбання комплексу кремаційного обладнання на умовах фінансового лізингу. Зокрема йшлося про придбання двох сучасних багаторівневих кремаційних печей з терміном поставки 6 місяців і терміном лізингу – 36 місяців.

«Це надзвичайно важливе питання, воно вже давно назріло гостро, бо у Львові зараз працює лише Голосківський цвинтар. Інші цвинтарі, зокрема Сихівський і Янівський, працюють лише на підпоховання. Нам критично бракує землі. Її вистачить на поховання людей ще приблизно на рік. У середньому в день у нас зараз 23-25 поховань, і з кожним днем ситуація стає дедалі більш критичною.

Нам критично бракує землі. Її вистачить на поховання людей ще приблизно на рік

Зараз ми проводимо роботу щодо приєднання 2 га землі до Голосківського кладовища для розміщення крематорію. Вже проведено громадські слухання щодо змін у детальному плані цієї території. Це питання також було погоджено містобудівною радою. У п’ятницю прийнято рішення про оголошення Всеукраїнського архітектурного конкурсу і в червні буде оголошений конкурс щодо будівництва крематорію. На кінець серпня виходимо на визначення переможця і початок будівництва. Виготовлення самих печей, які маємо намір придбати, відповідно до пропонованої ухвали, триває 6 місяців. Тому, якщо ми ці процеси будемо робити паралельно, а на кінець травня, думаю, ми вийдемо вже на питання відведення земельної ділянки, тоді зможемо це питання швидко рухати», – розповіла депутатам заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

За її словами, в Україні  є 4 крематорії – у Харкові, Києві, Одесі і Дніпрі. У Харкові та Києві кремують 60% померлих людей. В Європі понад 14 тисяч крематоріїв.

«Також ми провели низку зустрічей, щоби зрозуміти чи громаді потрібний крематорій. Духовенство не має заперечень, щоби крематорій був у місті збудований. Також більшість мешканців підтримують ідею будівництва крематорію. 60% опитаних мешканців віком від 18 до 30 років сказали, що потрібен крематорій, 57,6% – це особи від 31 до 45 років також сказали, що треба, особи віком від 46 до 60 років також сказали що потрібно, і 41,4 – це особи, які мають більше 61 року – теж підтримали.

Духовенство не має заперечень, щоби крематорій був у місті збудований

Сьогоднішня ухвала – це перша, стратегічна ухвала, яка дає можливість закупити печі, а далі буде погодження умов договору на придбання на інженерній комісії, і тільки після погодження депутатів можна буде укладати угоду.

Якщо ми ухвалу приймемо, вирішимо швидше питання. У нас залишився лише рік для можливості поховання у Львові. Ми на Голосківський цвинтар зараз завозимо землю і робимо ще одне поле, щоби там людей ховати. Нам треба час на закупівлю та будівництво. Нам треба прийняти правильні рішення. Без ваших погоджень ми жодних кроків робити не будемо, прошу це погодити, щоб потім не було пізно», – розповіла Ірина Маруняк.

Вона долала, що паралельно місто працює над тим, щоби до Сихівського і Голосківського цвинтарів приєднати земельні ділянки – 16 і 10 га землі відповідно.

«Але для цього потрібен час. Якщо говорити про ділянку біля Сихівського цвинтаря, то там є ліс і ми маємо заключення Лісотехнічного університету про те, що можна вилучити земельну ділянку, але має бути погодження ЛОДА, а потім документи йдуть у Кабмін. Аналогічна процедура має бути по Голосківському цвинтарю», – розповіла Ірина Маруняк.

Місто також зверталось до 5 навколишніх громад, щоб надали погодження і виділили земельні ділянки для кладовищ. Однак наразі жодна погоджень не дала.

Що думають депутати

Питання спричинило тривале обговорення серед депутатів. У більшості їх цікавила позиція духовенства. Також застереження викликали потреба архітектурного конкурсу та механізм придбання печей саме через лізинг.

«Ви говорите про підтримку духовенства, нехай ця підтримка буде публічною. Я не бачив жодного священника, який це підтримує. Я сумніваюся, щоб 60% мешканців аж так хотіли, щоб їх спалили. Я б не хотів, щоб мене спалили. Можливо, ми наступного разу за це проголосуємо, але нехай публічно виступлять представники духовенства і скажуть, що це дійсно потрібно, і нехай буде проведена об’єктивна соціологія. Тому пропоную перенести це питання. Може бути так, як зі сміттєпереробним заводом. Підозрюю, що пічка буде булочки пекти», – заявив депутат ЛМР Григорій Козловський.

«Земельна ділянка не відведена, технічні умови ще тільки будуть готуватися. Відсоткова ставка за цією угодою – 19% річних. За 3 роки це буде становити 30 мільйонів 780 тисяч гривень. Є логіка цих рішень чи немає? В грудні 2018 року було прийняте рішення про крематорій для ЛКП «Лев». На сайті ЛМР, я так розумію, за інформацією міського голови вже на початку 2019 року мешканці мали б отримувати послуги щодо кремації тварин. Станом на сьогодні цей крематорій як стояв, так і стоїть, бо на вулиці Промисловій визначені санітарні зони, де  він просто фізично не може працювати. Земельна ділянка – просто відведена в Рясному. Мер пропіарив цю ситуацію – ніхто нічого так і не збудував. Ми вклали гроші – кремація стоїть. І зараз нам знову пропонують купити піч. Якщо сьогодні міський голова не може збудувати крематорій для ЛКП «Лев», то про який крематорій ми зараз говоримо. Підготуйте всі документи, відведіть землю, і, погоджуюся, що духовенство має сказати публічно свою позицію», – заявив Сергій Івах.                 

Як запевнила Ірина Маруняк духовенство заперечень не має.

«Була Рада єпископів, і це питання розглядалось. Єдине, що духовенство просило, щоб прах був відданий землі. Щодо ділянки, то зараз детальний план території йде на затвердження. Відведення ділянки буде в кінці травня. Це є перша ухвала, стратегічна – чи дозволяєте в закупити печі. Погодження умов договору буде на комісії інженерного господарства. І тільки після погодження депутатами може бути укладена угода. Так, пройде певний час, але якщо ми зараз таку стратегічну ухвалу приймаємо, то ми час економимо.  В нас залишився рік часу для поховання людей, він мине дуже швидко. Тому я хочу вас переконати, щоб ми прийняли правильне рішення і почали цей процес. Без ваших погоджень ми жодних кроків робити не будемо. Прошу погодити цю ухвалу, щоб потім не було пізно», – відповіла Ірина Маруняк.

Втім, депутатів вона переконати не змогла.

«У лізинг такі речі неправильно купувати, розуміючи, що Львів не матиме надходжень до бюджету. Піч коштує 54 мільйони гривень і дві третіх ще від цієї суми треба буде заплатити  за три роки за лізинг. А щодо конкурсів архітектурних, то їх треба проводити, коли  забудовують Малоголосківську та інші території, а не на крематорій», – заявив Ігор Телішевський.

«Навіть якщо 20 або 15 людей погодяться, щоб їх тіла спалили, то це треба зробити. Можливо, дійсно треба почути офіційну думку духовенства. Я б за це голосував, але, думаю, питання треба перенести, бо зараз голосів воно не набере. І перед тим, як ми беремо щось у лізинг, бажано, щоб департамент фінансів нам робив розкладку за платежами, які ми зараз  робимо і які будуть йти. Тоді ми чітко будемо бачити рівень бюджету та платежів, і не буде виникати питань чи можемо ми це собі дозволити», – заявив Юрій Кужелюк.

«Коли ми говоримо про архітектурний конкурс, то треба в умови відразу вписувати його бюджет. Ми вже через архітектурний конкурс  «поховали» спорткомплекс на Сихові, бо попередньому  архітектору сподобалася картинка. Ми поховали цим конкурсом добру ідею, щоби не «поховали» ще й крематорій», – заявив Роман Федишин.

«Завантаженість крематорію  в Одесі – 14%. Припускаю, що такий рівень буде і в нас. Переважна більшість людей буде вибирати традиційний спосіб поховання. Якщо ми застосуємо європейське законодавство, і за утримання могил будуть платитися внески обов’язкові, тоді буде перевага у крематорію. Треба ініціювати зміни у законодавстві», – заявив Роман Іванців.

«Пропоную  на наступне засідання підготувати інший механізм оплати. Думаю, місто зможе акумулювати кошти і заплатити відразу. Бо лізинг – це нераціонально, і місто переплатить значну суму за це обладнання», – заявив Тарас Чолій.

Зрештою 42 депутати проголосували за перенесення питання.

До питання повернуться на наступному засіданні 

Тим часом міський голова Андрій Садовий, якого вчора на сесії не було, каже, що до питання повернуться на наступному засіданні сесії.

«Багато людей заповідають поховати себе через спалення. І в такому разі їх треба везти до Києва… Тож іще торік ми прийняли рішення, що перезапускаємо процес будівництва крематорію. Ми це погодили з Радою єпископів міста. Маємо ділянку, де він має бути, є проєкт, є розуміння, як це виглядатиме, а зараз готуємо документи, щоб у лізинг придбати обладнання. Це питання було вчора на сесії, але депутати попросили трішки часу, тому наступного засідання ми до нього повернемось. Плануємо, що десь уже з наступного року він мав би почати працювати», — заявив Андрій Садовий.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: