Завтра у Львові відновлять реконструкцію фонтану, під яким знайшли середньовічні мури (фото)

IMG_0079

Завтра, 14 травня, у Львові відновлять роботи з реконструкції фонтану «Кульбаба». Об'єкт почали реконструювати ще у червні 2019 року, однак неочікувано на місці радянської фігури виявили мури храму 16 століття.

Завтра, 14 травня, у Львові відновлять роботи з реконструкції фонтану «Кульбаба». Об'єкт почали реконструювати ще у червні 2019 року, однак неочікувано на місці радянської фігури виявили мури храму XVI століття.

Через знахідку роботи тимчасово припинили для того, аби мури змогли дослідити археологи, передає кореспондент ІА Дивись.інфо.

За словами голови Галицької районної адміністрації Андрія Зозулі, до проєкту реконструкції ухвалили зміни і 14 травня підрядник відновить роботи.

«Ми були вимушені відкоригувати проєкт з врахуванням тих речей, які знайшли археологи. Зараз маємо розіграний тендер, визначено виконавця робіт, завтра плануємо відновлювати роботи», – каже чиновник.

Читайте також: Стало відомо, що постане на місці фонтану «Кульбаба»

Мури храму будуть відображені у мощенні, а макет храму буде представлено до експонування відвідувачам. Вартість робіт із реконструкції становить 4,5 мільйона гривень.

«Тут буде сухий фонтан і відпочинкова зона», – анонсує Андрій Зозуля.

Натомість фігуру фонтану «Кульбаба» передадуть у музей «Територія терору».

«"Кульбаба" не підлягає жодній реставрації, це є старий метал і бетон. Ми маємо звернення від музею «Територія терору», аби ми передали фігуру їм для експонування», - додає чиновник.

Архітекторка проєкту Ольга Криворучко пояснює: «Фонтан буде розміщений на тому самому місці, де і раніше. Зараз зібрано всі дані від археологів, і можемо це робити. Ми протрасуємо всі знахідки на рівні мощення за допомогою різних типів мощення різного каменю.

Наприклад, якщо археологи знайшли мур на глибині, скажімо, 0,5-1 м, ми будемо його піднімати. Мур буде видно у мощенні за допомогою іншого типу каменю.  А також будуть таблички з підписом, що саме ви бачите. Адже у Львові є багато таких місць, однак не всюди зрозуміло, чим цінний той чи інший об'єкт.

Читайте також: Львів’яни просять врятувати мури давнього Львова, які були виявлені під фонтаном «Кульбаба»

Оскільки цього року ремонтується невеличкий шматок, то мури буде відтрасовано у тих межах, які передбачені цим ремонтом».

За словами Криворучко, новий фонтан буде виконано таким чином, що гості зможуть присісти біля води, відпочити, відчути прохолоду і затишок.

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: