Як подолати переїдання: встановлюємо причину і шукаємо рішення

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522-696x522-1-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Дівчата дуже часто пишуть мені, що регулярно з‘їдають більше, ніж можуть осилити і не знають, чому це трапляється з ними. Розберімось: які ж головні причини того, що ми їмо більше, ніж потрібно. А вони є як фізіологічні, так і психологічні.

Причина 1

Одна з найпоширеніших причин переїдання - це те, що ми не їмо достатню кількість їжі впродовж дня. В результаті в другій половині дня або ж після роботи буквально нападаємо на їжу і зупиняємось вже тоді, коли відчуваємо, що зараз луснемо.

Рішення

Не пропускайте основні прийоми їжі, і неконтрольований голод вас не турбуватиме. Не звикли снідати? Нічого страшного – за 2-3 тижні сніданок стане невід'ємною частиною дня. Головне – почати. Обід також не менш важливий. Замість перекусити печивом за робочим столом, краще підготуйте собі обідній прийом заздалегідь і в контейнері принесіть на роботу. Немає часу і сил готувати перше, друге і компот на завтра? А це й не потрібно. Зробіть щось простеньке: гречка, варене яйце і свіжі овочі – вже непоганий варіант.

Причина 2

Гормональний збій. У нас є два гормони, пов‘язані з голодом і ситістю: грелін (синтезується, коли ми потребуємо їжі), лептин (синтезується, коли ми наситилися). Головна функція лептину – подати у головний мозок сигнал про те, що ми ситі і в якості джерела енергіі час використати наші запаси. Та існує гормональне порушення – лептинорезистентність, яке заважає нам відчути ситість. Це понижена чутливість клітин то лептину. Відповідно, ми їмо, їмо, а стоп-сигналу від мозку так і нема. Часто про це порушення свідчить те, що схуднення дається важко, вас супроводжує постійне відчуття голоду і надмірна тяга до солодкого.

Рішення

Здайте аналіз на рівень лептину і проконсультуйтесь з лікарем. Як уникнути? Лягайте спати не в той день, коли будете прокидатись. Не наїдайтесь перед сном. Постарайтеся не дратуватися і мінімалізувати стреси.

Причина 3

Психологічна. Часто переїдання може бути наслідком певного типу виховання у дитинстві: наприклад, батьки змушували вас з’їсти всю тарілку, незалежно від того потребували ви таку порцію чи набагато меншу або постійно нагадували вам про вашу «не таку» вагу. Ще одна причина – негативні емоції та стреси, проблеми на роботі чи в сім‘ї, які ми хочемо компенсувати позитивними емоціями з допомогою їжі. Це може перетворитися у розлад харчової поведінки – компульсивне переїдання. Він характерний тим, що ми їмо набагато більше, ніж потребуємо, а споживання їжі нічого спільного з відчуттям голоду не має.

Рішення

Найкращий варіант Ц звернутися до психолога харчової поведінки. Бо якщо це відбувається систематично, самостійно подолати таку проблему досить складно. Якщо таки вирішили долати її самостійно, то найкраще рішення – навчитись компенсувати негативні емоції цікавими заняттями, що не пов'язані з їжею. Знайдіть собі нове хобі, частіше виходьте на прогулянки на свіже повітря (нарешті можемо це робити у парках і лісах).

Читайте також: П’ять фактів про їжу, яку ми їмо щодня

Їжа має приносити радість і класні емоції, але не повинна бути єдиним їхнім джерелом. Не забувайте про це і будьте здоровими!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: