Паркінг чи готель: що буде на вулиці Вороного

DSC07778-696x522

У Львові черговий скандал навколо сумнозвісної  ділянки на вул. Вороного, 4.  

У Львові черговий скандал навколо сумнозвісної  ділянки на вулиці Вороного, 4.  

Історія тягнеться вже кілька років. Коротко нагадаємо перебіг подій. У липні 2018 року виконком ЛМР з другої спроби погодив детальний план території, обмеженої вул. М. Вороного, вул. С. Руданського, вул. Ф. Ліста, вул. М. Коперника, пл. А. Міцкевича, просп. Т. Шевченка, який передбачав будівництво на вул. Вороного, 4 готелю з підземним паркінгом. Це відбулося всупереч проханням мешканці вул.Вороного та Ліста, а також громадських  активістів, які просили перенести розгляд питання до вирішення конфліктної ситуації.

За кілька тижнів до цього, виконком через протести мешканців, не погодив пропонований детальний план території, який, крім будівництва готелю, передбачав ще й часткове відновлення Пасажу Міколяша. Тоді міський голова Андрій Садовий запропонував перенести розгляд питання та провести зустріч з мешканцями, щоби врахувати всі зауваження. Однак під час скандального виконкому з’ясувалося, що домовленість досягнута лише щодо Пасажу Міколяша, а щодо готелю та паркінгу мешканці вимагли створити погоджувальну комісію. Чиновники мерії натомість не вбачали у цьому потреби.

Зрештою мешканця вдалося скасувати ДПТ через суд, аргументуючи тим, що його затвердили рішенням виконавчого комітету, а не ухвалою сесії ЛМР.

5 травня на сайті ЛМР з’явилося повідомлення, що містобудівна рада розглянула та затвердила проєкт детального плану, «що передбачає будівництво готелю на місці хаотичної, засміченої ділянки за адресою: вул. Вороного, 4».

«Ще до карантину ми провели громадські слухання щодо нового детального плану території на вулиці Вороного. Також громада надсилала свої пропозиції щодо цього об’єкта. Проєктанти врахували зауваження і виставили проєкт на містобудівну раду Так, містобудівна рада розглянула його та погодила із врахуванням певних рекомендацій. Вже незабаром цей детальний план буде винесено на розгляд сесії Львівської міської ради», –  прокоментував рішення містобудівної ради головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За інформацією ЛМР, концепція нової будівлі передбачає будівництво дворівневого підземного паркінгу на понад 70 місць, а також громадського простору на даху будівлі зі сквером, дитячим майданчиком, літнім театром, мистецькою галереєю та соціальним коворкінгом.

«Загалом під громадський простір інвестори проєкту планують виділити понад 1000 кв. метрів», – йшлося у повідомленні ЛМР.

Відтак розробники нової концепції споруди взагалі відмовились від ідеї будівництва наземного паркінгу.

Тим часом мешканці запевняють: насправді їхні зауваження та пропозиції до нового ДПТ не враховані.

Вони зареєстрували електронну петицію «За будівництво виключно паркінгу та громадського простору по вул. Вороного, 4, без готелю!», яку станом на 20 травня петицію підписали 327 осіб з 500 необхідних.

«Вже три роки чиновники ЛМР «протягують» питання незаконного будівництва готелю з казино по вул. Вороного, 4 на місці паркінгу! Ми, мешканці прилеглих будинків і небайдужа громада міста Львова, виступаємо категорично проти такого беззаконня та хочемо там ВИКЛЮЧНО паркінг та громадський простір (дитячий майданчик, оранжерея, мультибібліотека тощо), без жодних готелів, багатоповерхівок, хостелів і так далі», – зазначає у петиції її авторка Юлія Старчак.

Вона додає, що 6 березня 2020 року відбулися громадські слухання щодо розроблення ДПТ, під час яких було офіційно подано від мешканців безліч зауважень та пропозиції.

«Думку громади міська влада, само собою, вкотре проігнорувала. Чиновники ЛМР грубо порушили процедуру і без надісланих аргументованих відповідей подали цей ДПТ на розгляд архітектурно-містобудівної ради, де сказали, що з мешканцями «усі зауваження», так би мовити, погодженні. Тому ми просимо усіх небайдужих допомогти нам боротись проти такого свавілля і побудувати у центрі міста, де, наразі, єдина безкоштовна парковка, побудувати паркінг та красивий і потрібний громадський простір», – йдеться у петиції.

Юлія Старчак також стверджує, що заплановане будівництво готелю на місці паркінгу має чимало порушень, а також дозволяє потенційному забудовнику отримати комунальну земельну ділянку в історичному центрі Львова, вартістю 2-3 млн доларів, абсолютно безкоштовно, без відкритого аукціону.

«Проєктований готель по Вороного, 4 перевищує допустиму висотність в історичному ареалі міста. Також, згідно з генеральним планом Львова, ділянка на вул. Вороного, 4 чітко визначена як паркінг, а не готель. Тобто, за фактом, цим детальним планом хочуть змінити генплан, що є грубим порушенням містобудівної документації. А ще навколо цієї ділянки є пам’ятки архітектури, охоронні межі яких не дозволяють будівництво проєктованого готелю. Окрім цього, створена при ДП «Містопроект» (підприємство, яке проєктує цей ДПТ) консультативна рада рекомендувала відправити цей детальний план на доопрацювання. Також за фактом розробки цього детального плану території порушено кримінальне провадження за ст. 356 ККУ, самоуправство. А все тому, що Львівська міська рада передала повноваження щодо розробки ДПТ стороннім приватним особам, тоді як це відповідальність органів місцевої влади», – йдеться у тексті петиції.

Авторка також стверджує, що зацікавленими у будівництві готелю є наближені до міського голови особи. Відтак вона закликала львів'ян підтримати петицію та вберегти історичну частину Львова від чергової комерційної забудови.

«Кому вигідно будувати там готель? Близькими до Львівського бургомістра бізнесменами, які входять у його політичну партію та спонсорують її. Ці, так звані, «інвестори» хочуть будувати готель на нашій з Вами, комунальній, земельній ділянці. Земля їм не належить. А це означає, що комунальну земділянку, перед проєктуванням готелю, потрібно купити на відкритому аукціоні. Станом на сьогодні ця територія немає кадастрового номера, є вільною та належить територіальній громаді Львова. Тобто ласу територію у центрі міста, яка орієнтовно вартує близько 2-3 мільйонів доларів, цим ДПТ хочуть безкоштовно відати приватній компанії під комерційну забудову! Громада міста Львова, як власник земельної ділянки, може вимагати більш раціональне використання території у центральній частині міста, а ніж просто тризірковий готель з приватними паркомісцями!» – йдеться у петиції.

Зараз доля скандальної ділянки залежить  від рішення депутатів. Деякі з них уже заявили, що не голосуватимуть за будівництво готелю.

«Разом з колегами депутатами ініціюємо проєкт ухвали щодо відведення земельної ділянки на вул. Вороного, 4. На цій ділянці ТзОВ «Ательєр» хоче збудувати готель на, фактично, комунальній землі. Будівництво має суттєві порушення – детальний план, який розглядався кілька років тому, передбачав це місце під багаторівневий паркінг, що підтверджується генпланом міста. Однак інвестор, домовившись з владою міста, хоче забрати коштовний шматок нерухомості під свої комерційні цілі. До того ж проти будівництва виступають місцеві мешканці. Щоби виправити цю несправедливість, ми з депутатами пропонуємо скасувати попередню ухвалу та відвести земельну ділянку для побудови на ній багаторівневого паркінгу, як це і було заплановано генпланом», – написав у соцмережах депутат Ігор Телішевський.

Як відомо, засновником ТОВ «Ательєр», є ТзОВ «Ларсун», а вже серед його засновників фігурує Лев Підлісецький, який був депутатом Верховної Ради попереднього скликання від фракції «Самопоміч».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: