Львівські прокурори обговорили з міжнародними експертами проблематику домашнього насильства

49698507_2680171072023516_4973124245283405824_n_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Проблема домашнього насильство є актуальною для багатьох країн і може проявлятись у різних формах. Водночас, вона загострилась у період карантину, коли члени сімей змушені постійно перебувати вдома.

Бесіда відбулась у четвер, 21 травня, у режимі відеоконференції, повідомляє пресслужба прокуратури.

Міжнародних партнерів представили:

Хелена Люндгрен – старша радниця КМЄС з питань прокуратури (Королівство Швеція), Гідімінас Бучунас – старший радник КМЄС з питань прокуратури (Литовська Республіка).

Відомо, що домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, що вчиняються в сім’ї, між родичами, колишнім/теперішнім подружжям або іншими особами, які спільно проживають/проживали однією сім’єю.

Упродовж двогодинного вебінару учасники розглянули практику реалізації міжнародного законодавства щодо домашнього насильства, нюанси превентивних заходів та збору доказів у ході розслідування кримінальних проваджень цієї категорії.

Зокрема, було зосереджено увагу на координації спільних дій у випадках домашнього насилля (співпраця між державними та недержавними інституціями).

В прокуратурі зазначили, що понад рік (з 11.01.2019) діє норма про криміналізацію домашнього насильства (ст.126-1 КК України).

Статистика свідчить, що кожна третя родина в Україні сьогодні зустрічається з насильством, а кожна друга – з психологічним.

На цей час отримано більше 170 сигналів про домашнє насильство, 125 обвинувальних актів скеровано до суду, серед них 52 – за фактами психологічного насильства.

Саме на Львівщині винесено перший в країні обвинувальний вирок насильнику. Загалом, уже 125 осіб судом визнано винними та до них застосовано відповідні покарання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: