Перемога: суд не дозволив забудувати багатоповерхівкою скандальну ділянку на вулиці Ржегоржа

e30c8c804046c329d340050de9bd69a0_L

У скандальній  історії зі спробою забудувати багатоповерхівкою невелику ділянку на вулиці Ржегоржа, 21 схоже, перемогла справедливість та здоровий глузд.   

У скандальній  історії зі спробою забудувати багатоповерхівкою невелику ділянку на вулиці Ржегоржа, 21, схоже, перемогла справедливість та здоровий глузд.   

Майже два роки мешканці відстоюють свої права у протистоянні з забудовником. У результаті забудовник через суд намагався змусити виконавчий комітет Львівської міської ради підписати містобудівні умови та обмеження, що порушують права мешканців.

26 травня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду скасувала рішення Львівського окружного адміністративного суду, яке зобов’язувало виконавчий комітет Львівської міської ради підписати та видати  скандальні містобудівні умови та обмеження забудовнику.

Нагадаємо коротко фабулу подій. У жовтні 2017 року виконком ЛМР видав містобудівні умови і обмеження на будівництво на вул. Ржегоржа, 21 будинку, гранична висота якого мала становити 14 м (4 поверхи). Максимальний відсоток забудови – 39%. На таких умовах ділянку продали з аукціону, ці ж містобудівні закріплені у самому договорі купівлі-продажу ділянки. Втім уже за кілька місяців виконком приймає нове рішення, згідно з яким висотність збільшується до 35 м (10 поверхів), а відсоток забудови до 93%. Це збурило мешканців вулиці та навколишніх будинків, які переконані, що нове будівництво не лише суттєво погіршить умови їх проживання, але й може поставити під загрозу цілісність їхніх будинків. Детальніше про перипетії скандалу можна прочитати тут і тут.

У результаті рішення виконкому, яке дозволяло проблемну забудову, міський голова Андрій Садовий так і не підписав. Двічі представники ініціативної групи мешканців приходили на особистий прийом до міського голови і двічі Андрій Садовий публічно обіцяв їм скасувати нові містобудівні умови. Він навіть назвав те, що відбувається навколо ділянки шахрайською схемою. Втім директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич не вбачала підстав для скасування рішення виконкому про нові містобудівні умови. Відтак зустріч мешканців із забудовником, яку доручив організувати міський голова завершилася безрезультатно. Відчуваючи підтримку міської влади, забудовник не запропонував жодного компромісу.

21 лютого 2020 року за позовом власниці ділянки Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Львівської міської ради щодо незабезпечення належного оформлення рішення виконавчого комітету та зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради оформити та видати нові містобудівні умови та обмеження на будівництво офісного центру на вул. Ржегоржа, 21.

Все йшло до того, що на вулиці Ржегоржа таки постане багатоповерхівка. Однак 26 травня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду в складі головуючого судді Василя Улицького та суддів Сергія Кузьмича, Руслана Шавеля постановила: апеляційну скаргу виконавчого комітету Львівської міської ради задоволити, рішення Львівського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2020 року скасувати і в позові відмовити.

У постанові колегія суддів апеляційного суду зазначає, що на момент придбання земельної ділянки з аукціону позивач була проінформована про вже існуючі містобудівні умови та обмеження для проєктування об'єкта будівництва на будівництво офісного будинку за згаданою адресою. Містобудівні умови та обмеження із заданими намірами забудови, які істотно відрізняються від тих, які передбачені в містобудівному розрахунку, який був підставою для винесення проєкту рішення від 10 серпня 2018 року. А отже, безпідставним є твердження позивача щодо порушення виконавчим комітетом її права на забудову власної земельної ділянки. Таке право могло і повинно було бути реалізовано на підставі рішення виконкому від 27 жовтня 2017.

Судова колегія зазначила, що непідписання рішення міським головою зумовлене тим, що на адресу Львівської міської ради надійшли численні звернення, запити та скарги мешканців сусіднього до земельної ділянки будинку щодо виникнення конфліктної ситуації навколо питання забудови земельної ділянки.

Колегія суддів апеляційного суду також зазначила, що суд першої інстанції за результатами розгляду справи ухвалив рішення, врахувавши лише доводи позивача, без проведення належного глибинного дослідження всіх необхідних доказів, застосувавши спрощений поверхневий підхід до встановлення фактів.

Постанова апеляційного суду остаточна та касаційному оскарженню не підлягає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: