Партія без лідера: що буде з «Голосом» після складання Вакарчуком депутатських повноважень

1
Фото: zik

Святослав Вакарчук вже вдруге у своїй політичній кар’єрі складає депутатські повноваження.

Але цього разу це не лише удар по виборцях, які голосували за Вакарчука, а й по партії, яка яскраво увійшла до парламенту.

Що буде з «Голосом» на місцевих виборах та хто з цього скористається, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Складання Вакарчуком свого мандату було очікуваним кроком для експертів і несподіванкою для його виборців, адже під час виборчої кампанії він обіцяв, що вдруге цього робити не збирається. Що б не казали депутати фракції «Голосу» у Верховній Раді, лідери думок та і сам Вакарчук, більшість виборців голосувала не за команду, яку він привів у парламент, а за прізвище «Вакарчук», а партія створювалася і брендувалася під образ співака – звідси і назва «Голос», і лого. Це типовий одноразовий політичний проєкт під одні вибори такий же, як були «УДАР» Кличка, «Самопоміч» Садового, «Радикальна партія Ляшка», «Фронт змін» Яценюка і так далі. Партія виникла так само, як і інші – купили зареєстровану організацію, перейменували, замінили керівництво і сформували списки на вибори. Партійна структура не будувалася, ідеологія не пропагувалася, та й зміст ідеології не зрозумілий – «за все хороше проти всього поганого». Єдине, що відбулося не так, як у всіх інших лідерських політичних проєктах – це достроковий відхід партійного лідера. Тому я буду радий, якщо це допоможе політпроєкту «Голос» стати справжньою ідеологічною партією, але наразі не бачу для цього жодних передумов. Як показує практика, такі проєкти не здатні жити без своїх лідерів».

Віктор Таран, президент Центру «Ейдос,» член ради Реанімаційного Пакету Реформ, голова громадської ради Національного агентства з питань запобігання корупції:

«Складання мандату Вакарчуком негативно позначиться на перспективах партії «Голос» на місцевих виборах. Політтехнологічно такий крок дуже важко пояснити. Водночас конкуренти однозначно розігруватимуть цю карту проти будь-якого кандидата з «Голосу», особливо проти тих, які боротимуться за мерські крісла. Врятувати ситуацію могли б лідери обласних осередків, але з цим у «Голосу» теж проблеми.

«Голос» останній рік фактично не займалась партійним будівництвом. У цьому легко переконатись, проаналізувавши сайт партії. На ньому чітко видно, що в низки областей до цього часу не створено обласних осередків. Єдиний осередок, який дав позитивну динаміку приросту – Львівський. І то лише завдяки вдалому менеджменту їхнього лідера народного депутата Ярослава Рущишина.

До прикладу, у Києві ситуація більш ніж критична. Остання соціологія показує, що «Голос» у Києві підтримує 5% – тобто партія знаходиться на межі проходження до Київради. Це пов’язано з тим, що колишні лідери «Голосу» – екс-нардепи Леонід Ємець та Вікторія Пташник – дистанціювались від «Голосу», а нового лідера немає.

Куди підуть «голоси» «Голосу» поки важко прогнозувати. Єдине, що можна констатувати, що вони будуть іти різним політичним силам і ситуація відрізнятиметься від регіону до регіону. До прикладу, у Львові вони «перетечуть» переважно Галицькій партії та «Самопомічі». У центральній Україні за них поборяться ЄС та Громадянська позиція. На півдні та сході «голоси» перейдуть до ЄС.

Як бачимо ситуація для них загрозлива. Тому що, якщо «Голос» не зможе завести свої фракції у більшість обласних та міських рад, це може стати початком електорального кінця партії».

Олександр Хмелевський, експерт:

«Партія «Голос» створювалася під вибори 2019 року для залучення виборців, які поділяють ідеї Європейської солідарності, проте не готові підтримати партію, лідером якої є Петро Порошенко. У Верховній Раді «Голос» практично завжди голосує солідарно з ЄС. Святослав Вакарчук – це була єдина знакова особа, яка забезпечувала індивідуальність партії. Складання ним депутатського мандату означає втрату партією свого обличчя та є потужним ударом по іміджу політичної сили. Очевидно, що партія піде в небуття. Цей проєкт вже закривається. На місцевих виборах партія приречена на провал. Частина виборців «Голосу» переорієнтується на Європейську солідарність. Частина – на інші ліберальні партії патріотичного забарвлення».

Мельник Микола, Аналітична група «Левіафан»:

«Після того, як із фракції «Голос» пішов Святослав Вакарчук, партія втратила всі можливості хоч якось поборотись на місцевих виборах. По суті втеча Вакарчука залишила партію без яскравого бренду, а більше там немає людей чи ідей, які могли б схилити виборця на бік цієї політичної сили, тож одним із наслідків складання мандату є утворення електорального вакууму, який поки що не спробувала зайняти жодна з партій».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: