Зона невизначеності: що буде із зовнішнім незалежним тестуванням

зно66

Цього року, внаслідок карантину, випускники шкіл не можуть вчасно скласти сесію зовнішнього незалежного оцінювання.

Пробне ЗНО скасували в останній момент – за два дні до написання – і вирішили його провести у онлайн-форматі. Після цього розпочались розмови й про скасування основної сесії ЗНО. ІА «Дивись.info» зібрала все, що сьогодні відомо про ЗНО.

15 червня відбулось пробне онлайн-тестування з української мови та літератури, 17 червня – з усіх інших предметів. За участь в оцінюванні кожен учасник сплатив по 145 гривень за кожен навчальний предмет. Більшість цих коштів були спрямовані на друк зошитів для тестування, яке так і не відбулося. Однак Кабмін ухвалив рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі.

Кошти, сплачені за пробне ЗНО у закладах освіти, повертатимуть учасникам тестування з 1 липня – на це виділено гроші з фонду боротьби з COVID-19. Відповідний порядок повернення коштів уряд ухвалив вчора, 17 червня.

«Виплати коштів учасникам пробного ЗНО розпочнуться вже за два тижні – 1 липня – і будуть здійснюватись через відділення ПриватБанку. Учасники пробного ЗНО, які мають картку ПриватБанку, отримають SMS-повідомлення від банку про зарахування коштів. Якщо учасник не має картки, він отримає SMS-повідомлення про те, що картка з компенсованими грошима чекає у найближчому відділенні банку», – зазначила т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

МОН передасть банку інформацію від регіональних центрів оцінювання якості освіти щодо всіх учасників, які зареєструвалися з 3 по 24 січня 2020 року для проходження пробного ЗНО та сплатили кошти за участь у ньому. Передбачається, що повернення коштів розпочнеться 1 липня і триватиме до 1 грудня 2020 року.

На повернення коштів усім учасникам пробного ЗНО буде витрачено 52 млн 450 тис. грн з фонду боротьби з хворобою COVID-19 та її наслідками.

Після всіх перипетій з скасуванням пробного ЗНО освітяни і випускники почали хвиляюватись чи не скасують основну сесію. І не безпідставно. Головний лікар країни Віктор Ляшко повідомив, якщо ситуація з захворюваністю на коронавірус буде погіршуватись, то, ймовірно, переглянуть формат написання.

Ляшко зазначив, що є три варіанти – провести ЗНО в призначені терміни, перенести або не проводити взагалі.

«Епідситуація може вплинути на будь-який з цих варіантів, тому остаточне рішення щодо проведення ЗНО з 25 червня по 17 липня ми приймемо 22 червня», – сказав головний санлікар.

Також він додав, що якщо ситуація буде приблизно такою, як зараз, то ЗНО відбудеться в заплановані дати.

У МОН відреагували на таке рішення одразу ж і вважають неприпустимим його скасування.

«Скасування ЗНО неприпустиме. ЗНО – це запорука справедливого та об’єктивного оцінювання, чесного і прозорого вступу… Інші способи оцінки, наприклад, середній бал свідоцтва про середню освіту, не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, зараз вузи готові приймати заяви абітурієнтів саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступної кампанії-2020», – заявила в.о. міністра Любомира Мандзій у понеділок.

У МОН наголошують, що готові до проведення ЗНО у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації.

17 червня Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3669 про скасування обов’язкового зовнішнього незалежного оцінювання у 2019/2020 навчальному році.

«Установити, що у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням», – йдеться в проєкті Закону.

Однак прем'єр-міністр всіх заспокоїв і сказав, що «зрада скасовується». Зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться за визначеним планом: Треба розставити крапки, прокоментувати ситуацію по ЗНО, аби уникнути політичних пересмикувань, чуток, які зараз активно поширюються. По-перше, ми сьогодні приймаємо постанову, якою повертаємо кошти за пробне ЗНО, по-друге, наразі немає жодних підстав, щоби його (основну сесію ЗНО — ред.) не проводити. ЗНО відбудеться за визначеним планом, зрада відмінена, ніякого повернення корупції в ЗВО шляхом скасування ЗНО не буде».

Т.в.о. міністра освіти та науки Любомира Мандзій у Верховній Раді повідомила, що до ВР внесено законопроєкт, яким пропонується зробити державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО добровільною.

«Медіа поширюють неправдиву інформацію про те, що в Раду внесено законопроєкт про скасування обов’язкового зовнішнього незалежного оцінювання. Хочу уточнити, що законопроєкт не скасовує обов’язкового ЗНО, як пишуть медіа, він робить добровільною здачу ДПА у формі ЗНО», – сказала Мандзій.

Нагадаємо, основна сесія ЗНО в Україні має бути проведена з 25 червня до 17 липня 2020 року. Так, згідно з оприлюдненим графіком, 25 червня відбудеться тестування з математики, 30 червня – з української мови та літератури, 2 липня – з фізики, 6 липня – з іспанської, німецької та французької мов, 7 липня – з англійської мови, 9 липня – з історії України, 13 липня – з біології, 15 липня – з географії та 17 липня – з хімії.

Якщо абітурієнт матиме температуру вищу ніж 37,2 і не матиме довідку, що вона викликана певними захворюваннями, то таких учасників до тестування не допустять, і вони впродовж 5 днів повинні будуть зареєструватися на додаткову сесію, надавши медичні довідки. Вхід в пункти тестування буде дозволено учасникам, які матимуть при собі паспорт, сертифікат, запрошення-перепустку, дві ручки чорного кольору, також можна мати маски, хоча в пунктах тестування будуть маски. На кожного учасника передбачено  по 2 маски, бо математику і українську писатимуть 180 хвилин, а всі інші предмети  – 150 хвилин, тобто потрібно буде міняти маски, але кожен учасник може прийти зі своїми», – пояснили у Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: