До людей приходять з ФСБ за намір вшанувати прапор, — Енвер Бекіров (фото)

IMG_2939

Щорічно 26 червня кримські татари у всьому світі вшановують національний прапор. Сьогодні у Львові біля міської ратуші відбулося традиційне урочисте підняття кримськотатарського стягу.

Захід відвідав вимушений переселенець та активіст Енвер Бекіров.

За словами чоловіка, кримські татари з особливим пієтетом ставляться до свята національного прапора, незважаючи на те, яких це вартує жертв.

«26 червня кримські татари у всьому світі відзначають день національного прапору, шанують свої національні символи. Також для нас це є дуже важлива політична подія, коли ми ще раз згадуємо історію національно-визвольного руху; всі випробування, які випали на долю нашого народу протягом останніх сторіч. На жаль, і сучасна історія України має сторінку, де написана трагедія мого народу. Внаслідок так званої гібридної депортації 2014 року, яка триває і донині, частина мого народу вимушена бути не вдома. А ті, хто знаходяться на Батьківщині, перебувають під контролем тоталітарного режиму. І навіть вшановувати національний символ у святковий день заборонено.

Ми спостерігаємо за подіями на окупованій території і бачимо, що будь-які ініціативи мирно вшанувати прапор кримськотатарського народу караються. До людей приходять представники ФСБ, вручають застереження і тому подібне. У попередні роки були затримання, ув’язнення. Незважаючи на це, українські громадяни в окупованому Криму виходять на акції солідарності з кримськотатарським народом.

А ми, у свою чергу, на материковій частині України відвідуємо заходи вшанування прапора. У столиці, зокрема, сьогодні відбуватиметься хода. Підняття прапора – це є важливий знак, аби продемонструвати українським громадянам у Криму солідарність у справі спільної боротьби на визволення окупованого півострова», - поділився Енвер Бекіров.

Читайте також: «У нас дуже сильна пам’ять, ми знаємо, що таке Росія», – кримськотатарські активісти згадують депортацію

Довідка

З початком анексії Криму Росією й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні. Їх організовують кримськотатарські громадські організації за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу та місцевої влади в Україні.

Прапор кримських татар - це полотно блакитного кольору із зображеним на ньому золотистим гербом - тамгою. У 1991 році блакитний стяг був прийнятий Курултаєм (національними зборами) кримськотатарського народу як національний.

Фото МИКИТА ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: