Міністр культури Ткаченко не хоче бачити мовним омбудсменом львів'янина

літ5

Світлана Бронікова, Тарас Кремінь та Святослав Літинський претендують на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. 1 липня Кабінет Міністрів України на засіданні заслухав їх доповіді про перші кроки на посаді, - пише Детектор Медіа.

Світлана Бронікова, Тарас Кремінь та Святослав Літинський претендують на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. 1 липня Кабінет Міністрів України на засіданні заслухав їх доповіді про перші кроки на посаді, - пише Детектор Медіа.

Світлана Бронікова на посаді хоче прибрати мову з «порядку денного політичних спекуляцій»; активізувати дію закону про мову та займатися «рутинною роботою».

Тарас Кремінь як мовний омбудсман планує запустити програму опанування державної мови (сприяти її розповсюдженню, реалізації творчих ініціатив, започаткувати безкоштовні курси з вивчення української мови); співпрацювати з закладами освіти і науки; підготувати пропозиції щодо забезпечення ефективної реалізації державної політики в сфері мови; розглядати скарги щодо дотримання умов закону про мову; співпрацювати з органами влади, місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

Святослав Літинський сказав, що на цій посаді буде захищати українську мову та права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сфера суспільного життя; протягом 2-4 місяці запустить Секретаріат Уповноваженого; проводити інформаційну кампанію – роз’яснювальну роботу щодо вимог закону; співпрацювати з Кабміном; охороняти закон; моніторити виконання закону та розглядати скарги.

У Міністерстві культури та інформаційної політики «Детектору медіа» сказали, що не подавали кандидатуру пана Літинського на розгляд уряду. Його 2 червня визначила переможцем комісія з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Проте, як кажуть у Мінкульті, рішення комісії має рекомендаційний характер.

Там додали, що після призначення міністром, Олександр Ткаченко провів зустрічі з усіма потенційними кандидатами на посаду мовного омбудсмана, а 30 червня подав на розгляд уряду кандидатуру Світлани Бронікової.

Натомість Святослав Літинський та народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький кажуть, що своїми діями Мінкульт порушив ст. 50 закону про мову, бо останній термін подання кандидатур на посаду мовного омбудсмана сплив 5 червня.

Читайте також: Мовний закон переглядати непотрібно, – львів’янин, який претендує на посаду мовного омбудсмена

У Міністерстві культури та інформаційної політики на прохання прокоментувати ці звинувачення лише роз’яснили положення ст. 50 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та додали, що він не встановлює вимог до процедури відбору кандидатур.

«Уповноваженого із захисту державної мови призначає на посаду та звільняє з посади Кабінет Міністрів України. Кабінету Міністрів України по одній кандидатурі на посаду Уповноваженого подають Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику (міністр юстиції України), та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики (міністр культури та інформаційної політики України). Законом не встановлено вимог до процедури відбору таких кандидатур», – говорять у відомстві.

Нагадаємо, Святослав Літинський виграв багато судових справ, що стосувалися використання державної мови, зокрема йдеться про маркування техніки — побутової та електричної. Також він став першим громадянином України, у внутрішньому паспорті якого  немає російської сторінки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: