Солодка кров: чи стали комарі жорстокішими та як і з ними боротись

97632297_f6f852b0-7af4-4ebf-b439-7fcb7654daa2

У розпал літа найчастішими та водночас найнебажанішими гостями в наших домівках є комарі.

Ці комашки здатні перетворювати нашу шкіру на мінне поле зі своїх укусів, а іноді й доводити до гірших наслідків — алегрії чи страшних інфікувань.

Тож як вберегтись від комариних воєн і не стати вічною мішенню для цих кровопивць, Дививсь.info підготувала пояснення та рішення.

Кого найчастіше кусають комарі

Згідно з науковими дослідженнями, найвразливішими до укусів комарів завжди були:

  • люди з першою групою крові найбільше приваблюють комарів, адже в ній міститься особлива консистенція та гладка поверхня кров'яних тілець – еротроцитів;
  • діти;
  • вагітні жінки;
  • чоловіки;
  • люди з надмірною вагою;
  • спортсмени чи ті, хто постійно займається фізичними навантаженнями, адже в них виділяється більше сечової та молочної кислот і аміаку;
  • ті, хто нещодавно випив пиво.

Зокрема експерти видання All about alergy/Все про алергію зазначають, що від укусів комарів важливо захищатись не лише тому, що на слину цих комах можуть спостерігатись токсичні й алергічні реакції. Небезпека полягає  в тому, що комарі переносять малярію, навіть в українському кліматі. Це стосується так званих малярійніх комарів, які трапляються рідше.

Науковці давно дослідили, що звичайні комарі, які паразитують в Україні влітку, є переносниками вірусів Західного Нілу та інших паразитичних черв'яків.

«Філяріози реєструються в Україні щороку. Перенесені комарами личинки філярій розвиваються у дорослих тонких і довгих червів, які можуть жити під шкірою. Ось чому укусів комарів потрібно всіляко уникати насамперед за допомогою репелентів та одягу, що вкриває якомога більше тіла», – коментують експерти All about alergy.

Як змінилась небезпека від укусів

Питання, яке виникає у багатьох, стосується того чи стали ці комахи жорстокішими за певну кількість років. Згідно з переказами літніх людей, можна зробити висновок, нібито комарі пожвавішали, втім, з погляду науки, таку думку спростовують, адже проблема не лише в маленьких кровопивцях, а й у нас, людях.

Вікторія Роднікова, докторка біологічних наук, професорка кафедри фармації Вінницького національного медичного університету, викладач медичної паразитології з 25 літнім стажем вважає, що комарі не стали спритнішими чи то пак жорстокішими за багато років, але говорить, що змінилась реакція людського організму на них.

«Особливо, якщо це алергія на білки слини комара, які він впорскує при укусі, можуть погіршуватися з часом. Тому вам здається, що злішими стали самі комарі», – пояснює експертка.

За словами Вікторії Роднікової, також багато важить сезон. Цього року волого та спекотно, а це ідеальні погодні умови для розвитку комарів, адже свої яйця, з яких розвиваються личинки, вони відкладають на поверхні стоячих водойм — озер, ставків, тих же калюж або діжок чи інших ємностей з дощовою водою, яким хазяї не дають раду тривалий час.

«Висока ж температура повітря пришвидшує розвиток комарів. І за цієї більш сприятливої комбінації температури та вологості, яка спостерігається зараз, вони розвиваються швидше: швидкість їх розвитку залежить від температури навколишнього середовища», – говорить Вікторія.

Експертка погоджується з тим, що небезпека від комарів через глобальне потепління, дійсно, зростає.

«Але насамперед (небезпека — ред.) пов'язана вона з їхньою здатністю переносити мікрофілярії — личинки паразитичних круглих червів-філярій. П'ючи кров із зараженої собаки, наприклад, або іншої людини, – у нашій місцині, відомі такі випадки, зокрема на Київщині, – комарі можуть переносити дирофіляріоз, один з варіантів філяріозу», – додає Вікторія.

Окрім цього, як повідомляє докторка медичних наук, проблема також у тому, що клімат стрімно змінюється, а зими перестають бути дуже холодними. У такому випадку, для комарів це сприятливі умови для розмноження увесь рік.

«Заражені личинками філярій комарі перестануть вимирати на зиму, і збудник почне циркулювати у природі України увесь рік. Поступово буде збільшуватись і кількість вражених комарів-переносників та заражених ними людей», – пояснює фахівчиня.

Експертка розповіла про небезпечне ураження дирофіляріоз, яке поширюється на рідкісні тканини, де недалеко від місця укусу починають розвиватися личинки і розвиваються до дорослих філярій, продовжуючи жити у тілі хазяїна та продукувати нові личинки-мікрофілярії.

Якщо розглядати найгірші сценарії, стає страшно, та спершу пропонуємо розглянути методи боротьби із повсякчасними гостями, які переслідують нас  і вдома, і на відпочинку, і на пікніках, і навіть під час сну.

Фармацевти радять застосовувати новомодні спреї проти укусів, які ефективні певний проміжок часу та здебільшого за певних умов. Утім, не кожен має змогу дозволити собі ці препарати через брак коштів.

Як захиститися

Коли йдеться про методи боротьби із комарами, можна сміливо пригадувати старі-добрі способи відлякування, якими користувались ще наші пращури.

Зокрема літні люди розповідають, що у допомозі від кровопивних комашок добре допомагає листя горіха. Потрібно зірвати листок і протерти руки-ноги чи інші ділянки тіла. Звідти виділяється так звана рідина, запах якої не переносять комарі. До слова, найкращим рішенням ще є відвар із ялівцю.

Також комарі бояться запахів ефірних олій, різких одеколонів і тютюнового диму. Колись навіть варили відвари та залишали на тривалий час, щоб аромат розвіювався по всіх приміщеннях.

Сюди також належать гвоздика, базилік, аніс і евкаліпт.

Важливо якомога серйозніше поставитись до вибору одягу, особливо, якщо плануєте відпочинок у лісі, адже там найсприятливіші умови для комарів. Доведено, що комарі розрізняють кольори і їх приваблюють яскраві відтінки, тому темний одяг стане хорошим вибором. Також не нехтуйте закритим взуттям.

Також ці комахи добре полють у темну пору року або в місцях, де приглушене світло, крім цього, комарі відкладають яйця на поверхнях водоймищ.

Ще трохи порад

  • Комарів приваблює запах тіла, підвищена температура тіла, тому варто уникати фізичних навантажень просто неба, зокрема в місцевості біля підвищеної рослинності;
  • Комарів багато там, де болота та озера. Про це варто знати завчасно і озброїтись належним захистом;
  • Експерти також радять не давати воді в басейнах застоюватись. Її необхідно вчасно замінювати.
  • Вази з квітами в літній період також стають зеленим світлом для комарів;
  • Обмежте або ж проконтролюйте використання ароматичних лосйонів перед виходом на вулицю: на відміну від одеколонів з різкими запахами ніжні аромати сприймаються комарами як заклик;
  • не залишайте відчиненими вікна чи користуйтесь москітними сітками в оселі.

Насамкінець пам'ятайте про те, що самолікування може загрожувати вашому здоров'ю, тому якщо ви виявили погіршення стану після укусу комахи, а зокрема бачите не природню набряклість на ділянці, обов'язково звертайтесь до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: