Наскільки небезпечними є кліщі на Львівщині та як уберегтись

кліщ
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Укуси кліщів можуть спровокувати рідкісні недуги, як бореліоз чи хворобу Лайма. Також певні захворювання ці комахи можуть передавати домашнім улюбленцям.

Як уберегтись від укусів кліщів та розпізнати зараження у разі укусу, дізнавалася ІА Дивись.info.

У Центрі громадського здоров'я України пояснюють: щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні.

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

Щороку близько 20 тисяч людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

За даними ЦГЗ, 2022 року зареєстрували 81 випадок хвороби Лайма та 2 випадки кліщового енцефаліту. і випадки пов’язані із рецидивами (повторне інфікування без зараження).

«Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща», — розповідають фахівці.

У випадку, якщо ви все-таки виявили кліща на своєму тілі, рекомендовано звернутися до медиків найближчого травмпункту, додають у Першому медичному об'єднанні Львова.

Симптоми хвороби Лайма

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Як уберегтися від кліщів

Сімейна лікарка Віта Олещенко розповіла ІА Дивись.info, як вберегти себе від укусів комах.

Вона навела ключові поради під час активного відпочинку просто неба, щоби уникнути контакту із кліщами:

  • обирайте одяг, який буде закривати ваше тіло, аби кліщ не зміг присмоктатись;
  • використовуйте репеленти. Це речовини, які відлякують комах, кліщів, гризунів, птахів;
  • робіть самоогляд, перебуваючи на природі, і вже вдома.

«Якщо ви виявили кліща у себе на тілі, можна спробувати його витягнути самотужки. Для цього візьміть нитку, замотайте його на шию комахи і крутіть проти часової стрілки. Це допоможе вам витягнути комаху живою і вбереже від того, що кліщ впорстає у вас ймовірну інфекцію. В іншому випадку — звертайтесь за допомогою до медиків», — радить лікарка.

Віта Олещенко додає: якщо ви часто прямуєте у походи та відпочиваєте на природі, варто замислитись про вакцинацію від кліщового енцифаліту. Цю інформацію може надати сімейний лікар.

«Насамперед найважливіше визначити, скільки часу кліщ перебував на тілі. Таким чином медики можуть ухвалювати рішення щодо прийому препаратів, які попередять виникнення недуги», — уточнила Віта Олещенко.

Як проводити огляд

Почніть огляд знизу, від ступень, і поступово піднімайтеся вгору:

  • лінія шкарпеток;
  • підколінна впадина;
  • нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів;
  • нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера;
  • комір сорочки;
  • лінія волосяного покриву на голові, вуха;
  • волосся та шкіра голови — промацайте їх руками.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах, пояснюють у ЦГЗ.

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото - depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: