У Львові лікарі врятували сучасним методом двох пацієнтів зі зношеним аортальним клапаном

440852555_762053172731768_1097005127490565977_n
Фото/ Перше медичне об'єднання Львова

Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова без жодного розрізу на тілі, а лише через прокол на нозі врятували в один день двох пацієнтів зі зношеним аортальним клапаном.

Про це повідомили в Першому медичному об'єднанні Львова.

Там розповіли, що для такої операції лікарі застосували надсучасний ендоваскулярний метод TAVI. для того, щоб пацієнти витримали операцію. Операцію таким методом в Україні наразі виконують в 9 медзакладах, один з яких - Перше медоб’єднання Львова.

Цього разу до лікарів звернулися 84-річний житомирянин Леонтій Рудницький та 80-річна львів’янка Марія Колеса. У пацієнтів діагностували критичний аортальний стеноз (звуження отвору аортального клапана, що призводить до порушення току крові, перевантаження серця і зрештою - його зупинки).

За словами лікарів, єдиний спосіб врятувати таких хворих - це новітній ендоваскулярний метод TAVI (транскатетерна імплантація аортального клапана). Така операція виконується лише в один прокол на нозі, а новий штучний клапан доставляється до серця судиною.

«В обох пацієнтів був критичний стеноз аортального клапану. Вони важкі, фракція викиду низька, плюс похилий вік - все це вказувало на те, що відкрита операція неможлива. Тож спільно ми вирішили встановити новий клапан для пацієнтів ендоваскулярним методом TAVI. Це була 21-ша і 22-га така операція в нашому медичному обʼєднанні», - розповідає завідувач відділення інтервенційної радіології Лікарні Святого Луки Олександр Голуб.

Так, літніх пацієнтів прооперували в один день. Операції минули успішно. Вже через тиждень їх виписали з медичного закладу.


Раніше ми розповідали, що у Львові прооперували 16-річну пацієнтку, у якої ріс зайвий палець на нозі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: