У чому секрет успішного схуднення

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522-696x522-1-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Якщо ви хоч раз хотіли схуднути і перейти на правильне харчування, то, мабуть, неодноразово чули, що дуже важливо їсти часто і маленькими порціями. Мовляв, це «розганяє» обмін речовин і допомагає швидше позбутися зайвої ваги. А ще допомагає витрачати додаткову кількість калорій на перетравлення їжі. Насправді, їсте ви 3 рази на день чи 5-6 – це ваша особиста справа. І схуднення вона аж ніяк не стосується.

Вам комфортно їсти часто? То діліть свою денну норму калорій на 5 чи 6 прийомів, і все буде добре. Перекуси не для вас (немає часу, дискомфорт у шлунку...)? Ви спокійно можете їсти тричі на день, і ваш обмін речовин від того не постраждає: він не сповільниться і не зламається. Ви можете успішно худнути і з трьома, і з п'ятьма прийомами їжі на день.

Звісно, якщо будете їсти лише раз, пропускати сніданок (бо не встигаєте), їсти сухпайок на обід (наприклад, бутерброди чи хлібці), а ввечері переїдати, бо весь день нічого не їли – це справді буде погано впливати на здоров‘я вашого шлунково-кишкового тракту та на якість вашого тіла.

Тож не кількість прийомів впливає на схуднення. Що ж тоді вирішальне у боротьбі з зайвою вагою?

«Треба їсти менше солодкого», – скажете ви. Але уявіть собі, що можна худнути, не відмовляючись від нього цілком і повністю. Проблема того, що зайва вага нас не покидає, пов'язана з банальним переїданням.

Ми набираємо зайві кілограми тоді, коли отримуємо з їжею енергії (калорій) більше, ніж витрачаємо за день.

Тому одна цукерка сама по собі – це не проблема для фігури і навіть для здоров‘я. Питання у їхній кількості.

Зараз можливо я вас шокую, але схуднути ви зможете навіть якщо будете харчуватися лише цукерками (не робіть так). Головне – створити дефіцит кілокалорій. Проте потім не нарікайте на жахливу якість тіла (ви втратите якісну масу – м‘язи), проблеми з шлунково-кишковим трактом (гарантовані при такому харчуванні) та гормонами (особливо небезпечно для жінок).

До речі, професор кафедри дієтології Канзаського університету Марк Хоб якось зробив цікавий експеримент. Він харчувався лише пончиками, цукерками і гамбургерами. І при цьому втрачав вагу. Як так? Все просто: цей чоловік вирахував собі дефіцит калорій.

Звісно, він знав, які ризики така «дієта» матиме для здоров‘я. Адже в організм не надходила необхідна кількість білка, вітамінів, клітковини. Тому Хоб пив вітамінні комплекси і їв овочі. А також щодня відслідковував стан свого здоров‘я.

Що я хочу цим сказати? Ви не повинні категорично відмовлятися від «поганої» їжі, яку любили раніше. Тим паче, якщо від того ви страждаєте. Просто хай вона становить до 20% від вашого загального раціону. А 80% харчування буде корисним і збалансованим.

Читайте також: Як тренуватися вдома, щоб отримати результат: 5 дієвих порад

Відмовляйтесь від шкідливого поступово, крок за кроком. Більше читайте і дізнавайтесь, чому саме вам варто забрати з раціону ті чи інші продукти, і чим вони можуть вам нашкодити. Чи захочете ви й далі смакувати магазинне печиво, у 90% з якого є транс-жири (маргарин, пальмова олія), якщо знатимете, що ці жири збільшують ризик розвитку ракових клітин і можуть спровокувати серцево-судинні захворювання? Сподіваюся, ви свідомо ставитесь до свого здоров'я і принаймні відтепер читатимете склад печива з супермаркету перед тим, як покласти його у свій кошик.

Будьте здоровими і обирайте якісну їжу!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: