Головною відмінністю цих виборів може стати зростання ролі партій, – політолог

IMG_6486
Фото з архіву.

До Верховної Ради внесли проєкт постанови №3809 про дату проведення місцевих виборів. Їх пропонується призначити на 25 жовтня 2020 року.

У Верховній Раді також обговорюють зміни  до Вибочого кодексу. Про особливості майбутньої виборчої кампанії говоримо з політологом Анатолієм Романюком.  

– Чим буде ця кампанія відрізнятися від попередньої, що відбувалася у 2015 році?

– Головною відмінністю цих виборів може стати зростання ролі партій. Раніше на виборах вагому роль відігравала можливість самовисунення кандидатів в одномандатних округах. Згідно з тими змінами, які пропонується внести у закон, в громадах чисельністю понад 10 тисяч виборців буде йти пропорційна складова, тобто кандидати обиратимуться за партійними списками. Це означає, що люди, які не є членами партій, змушені будуть вибудовувати систему взаємодії з партіями, і це буде стосуватися більшості ОТГ та міських рад. Крім цього, передбачається дещо інша систему визначення переможців, і це теж буде позначатися на характері виборчої кампанії і конкуренції.

– Чи можемо ми очікувати застосування нових політичних технології, методів агітації?

– Буде діяти загальна тенденція посилення значення соцмереж і інтернету у виборчій кампанію, оскільки від минулих виборів частка людей, які постійно користуються інтернетом, багато часу проводять в соцмережах, суттєво зросла. Рекламні кампанії, роз’яснення і зрештою маніпулювання дедалі більше будуть відбуватися в інтернеті.  Якщо раніше газети були відчутним інструментом поширення інформації, то зараз їхня частка буде скорочуватися.

– Як впливатиме на виборчу кампанію карантин, якщо обмеження триватимуть?

– Місцеві вибори відрізняються тим, що тут наголос завжди більше робився на особистих якостях і особистому ставленні до кандидатів. Якщо в окрузі до Верховної Ради, де є 170 тисяч виборців і більше, складно проводити особисті зустрічі з виборцями, то на місцевих виборах чинник особистої зустрічі з кандидатом завжди відігравав важливу роль. У світлі кількох чинників – партизації виборів, посилення ваги інтернету і карантину – це буде накладати обмеження. Тобто, можливо, кандидати і будуть намагатися зустрічатися з виборцями, але з боку людей може бути певне побоювання таких зустрічей. Якщо ситуація з коронавірусом буде розвиватися так, як це є зараз, – а є прогнози, що на осінь вона може погіршитися, – то складова особистих зустрічей кандидатів буде відігравати меншу роль. І все це в сукупності буде впливати на те, що вибори будуть відбуватися більше за партійною приналежністю кандидатів, тобто чинник приналежності до партій  буде посилюватися.

– Під  час попередньої кампанії був запит виборів на нові обличчя і партії. Чи буде так цього разу?

– Ми регулярно вивчаємо зміну електоральної  поведінки виборців, і абсолютний показник зміни від однієї до іншої є дуже високим. Якщо ми порівнюємо минулу і наступну виборчу кампанію – показник електоральної волатильності становить понад 50%. А під час останньої парламентської кампанії він становив 80%, йдеться про виборців, які змінили свої вподобання від одних виборів до інших. І коли ми розшифровуємо цю зміну,  то бачимо що частка нових партій у зміні виборчої підтримки в середньому виносить 70%, тобто є дуже високою. Це ми говоримо про парламентські вибори, але орієнтація на нові політичні сили так само дуже сильна і на місцевих виборах. Крім цього, виборець розрізняє рівень кампаній. Якщо ми дивимося, як виборці голосують за партійні списки до ОТГ і до облради, то відхилення буде 5-10%, так само різниця буде в місті та області. Тобто є різне голосування на різних рівнях, і при цьому дуже великий попит на нові обличчя у політиці, а оскільки мажоритарки не буде – на нові політичні сили.

– Чи будуть мати успіх регіональні політичні проєкти?

– Чинний закон не допускає існування регіональних або місцевих політичних партій.  Але такі партії існують і їх є багато. Наприклад, у країні є дві угорські політичні партії, які діють лише в межах Закарпатської області. Майже в кожній області є політична сила, яка зареєстрована як всеукраїнська, але діє лише в цьому регіоні. Думаю, такі політичні сили будуть непогано представлені в регіонах, де вони працюють.

– Наскільки поширеними будуть «чорні» політичні технології і наскільки агресивною буде ця кампанія?

– Якщо ми подивимося на кампанію 2015 року, то бачимо що обласний рівень і рівень обласних міст був висококонкурентний, і центральні офіси партій приділяли велику увагу цим виборам. Запущений процес децентралізації показав, що на певному етапі вибори в ОТГ не представляли інтерес для партійних центральних офісів, але в останні 2 роки цей інтерес знову посилився. Це говорить про те, що вага виборів на всіх рівнях зросла. В умовах короткої виборчої кампанії і запиту на нові політичні сили учасники активно використовуватимуть різні інструменти послаблення своїх конкурентів. Щодо нових сил – це складно зробити, бо про них менше відомо, а щодо тих, які присутні на політичному  ринку – простіше. Тому, найімовірніше, ми матимемо традиційну кампанію, коли будуть використовувати сірі або не зовсім білі методики.

– За вашими прогнозами, які саме це будуть технології?

– Це поширення неправдивої інформації про того чи іншого кандидата, вкидання компроматів на певних етапах, щоби змінити думку виборця щодо того чи іншого кандидата. Також маніпуляція соціологією, поширення різних чуток, зокрема з розрахунком на можливості інтернету попри те, що власники мереж, наприклад, Фейсбук намагаються це контролювати. Також з попередніх кампаній ми спостерігаємо поширення застосування правових можливостей для обмеження кандидата. Думаю, що юридична складова буде і далі посилюватися. З одного боку, це добре, а з іншого – не завжди це використовується для дотримання законності, а часто набуває характеру технологій, коли через певні прописані в законі нюанси намагаються вплинути на позицію певного кандидата або політичної сили.

– Назвіть приклади такого юридичного впливу на виборчу кампанію...

– Є формальні підстави для реєстрації – вони можуть використовуватися для реєстрування або нереєстрування кандидатів. Також під час кампанії є можливості уважно відстежувати  і впливати на процес формування виборчих фондів, їх використання.  Коли політична  партія отримує ускладнення у використанні свого виборчого фонду, то, звичайно, вона втратить в активності.  Думаю, що в цій кампанії роль юристів буде зростати як в забезпеченні власної кампанії, так і протидії конкурентам.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: