Не «криміналка», то хоч штрафи підвищать: у Раді підтримали законопроєкт

pyanyi-za-rulem
Фото з вільних джерел

У понеділок, 13 липня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2695, що передбачає посилення покарання за управлінням транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, йдеться про підвищення штрафних санкцій.

Відповідний законопроєкт підтримали 282 народних обранці, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Що пропонують

  • Дозволити арешт на строк від 10 до 15 діб для причетних до аварії водіїв, які залишили місце ДТП;

Читайте також: П’яне водіння: як насправді працює закон про скасування відповідальності

  • Штрафи. Таких водіїв пропонують карати 3400 грн штрафу або позбавленням прав на термін до 6 місяців. (Зараз – 255 гривень або громадські роботи на 40 годин);
  • За повторну протягом року їзду без паска безпеки або мотошлема (для мотоциклістів) пропонується заарештовувати на строк від 5 до 10 діб або позбавлення прав на термін від 3 до 10 діб;
  • За водіння в нетверезому стані – штрафи в розмірі 10 200 гривень з позбавленням прав на один рік.

Повторне протягом року порушення спричинить *20 400 гривень штрафу з позбавленням прав на три роки або адміністративний арешт на строк 10 діб.

Протягом року здійснить правопорушення втретє, йому загрожує штраф 40 800 гривень з позбавленням прав на 10 років або арешт на 15 діб (теж з позбавленням прав).

Вживання алкоголю або наркотичних речовин після ДТП і до огляду спричинить 20 400 гривень штрафу або арешт на 15 діб з позбавленням прав на термін до трьох років.

Нагадаємо, законопроєкт, який регулював кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, ухвалили ще в листопаді 2018 року. У дію закон мав вступити з 1 січня 2020 року, втім, це питання перенесли до 1 липня. Проте, 17 червня 2020 року нардепи ухвалили інший закон № 3314, який запроваджує поняття «кримінального проступку» та підвищує штрафи за повторне водіння у нетверезому стані.

Таким чином, норми ухваленого у 2018 році закону чинності не набудуть, оскільки вони замінені новими нормами закону 2020 року. Зокрема, після набуття чинності 1 липня закону щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, для водіїв у стані алкогольного сп’яніння суттєво зросли штрафи

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: