«Велике будівництво» чи маніпуляція: як на Львівщині триває ремонт доріг

IMG_6693
Фото ілюстративне

«Велике будівництво» доріг в Україні ризикує стати «чорною міткою» для президента Володимира Зеленського.

Ідею поремонтувати шосе та мости, щоби зв’язати країну, висунув та розпочав екс-прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Тому усе те, що нинішній очільник уряду Денис Шмигаль та персонально Володимир Зеленський записали у проєкт «Велике будівництво», було розпочато ще при попереднику. Цікаво, що жодного урядового документа, який би містив перелік об'єктів, умови участі та відбору в цій програмі, немає.

Бажання Зеленського і «Слуг народу» отримати бонуси на темі потужних ремонтів було настільки великим, що на цю програму виділили понад 100 мільярдів гривень – безпрецедентно велику суму. Цьому на заваді не стали ані коронавірус, ані два місяці жорсткого карантину, ані різке падіння економіки.

«1 березня 2020 року, довго чекати не будемо, ми починаємо великий, серйозний, потужний проєкт «Велике будівництво». Ми хочемо з’єднати якісним сполученням усі куточки нашої країни – схід, захід, північ, південь», – таку заяву зробив Володимир Зеленський про «Велике будівництво» 11 лютого під час стратегічної зустрічі в «Укравтодорі». Проте якщо подивитися на календар, можна констатувати, що ремонт у більшій мірі відбувається за рахунок відео та фотосупроводу.

Нещодавно Служба автомобільних доріг Львівщини першою в Україні відзвітувало про підсумки I півріччя 2020 року Великого дорожнього будівництва на Львівщині.

Відповідно до плану Укравтодору, 2020 року заплановано відремонтувати 242,8 км автомобільних доріг загального користування державного значення Львівської області. Зокрема ремонтно-будівельні роботи провести на 16 об’єктах, з яких 1 об’єкт будівництва, 6 об’єктів відремонтувати в рамках реконструкції і капітального ремонту та 9 – в рамках поточного середнього ремонту. Крім цього, відремонтувати 16 штучних споруд.

За словами очільника Служби автомобільних доріг Львівщини Олега Берези, впродовж останніх чотирьох місяців роботи відремонтувано 78,9 км дороги, відповідно на сьогодні виконали 32% запланованого.

  • Реконструкція дороги Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка – Бузька – Бібрка (км 34+000 – км 40+738) на ділянці Крижова – Городок – 81%;
  • Капітальний ремонт дороги Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка (км 0+000 – км 12+000, км 24+500 – км 34+000) на ділянці Миколаїв – Велика Горожанка, Комарно – Крижова – 64%;
  • Поточний середній ремонт Н-13 Львів – Самбір – Ужгород (км 10+200 – км 72+757) на ділянці Ставчани – Самбір – 17%;
  • Поточний середній ремонт дороги Т-14-02 Східниця – Пісочна (км 0+000 – 6+139) на ділянці Східниця – Борислав – 42%;
  • Поточний середній ремонт Т-14-02 Східниця – Пісочна (км 29+360 – км 62+396) на ділянці Опарі – Пісочна – 71%;
  • Поточний середній ремонт Т-14-15 Мостиська – Самбір – Борислав (км 38+858 – км 69+938) на ділянці Самбір – Борислав – 69%.
  • Розпочали роботи з влаштування додаткової смуги на дорозі М-06 Київ - Чоп (км 548+140 - км 140+280) на ділянці кільцевої дороги м. Львова – 3%.

Втім, на місці деяких майбутніх доріг ще вітер гуляє полями.

На 7 із 16 дорожніх об’єктах, які Львівщина має цьогоріч відремонтувати у межах «Великого будівництва», досі не розпочались жодні роботи.

По частині цих об’єктів Антимонопольний комітет прийняв рішення, що в тендерних документаціях є дискримінаційні вимоги щодо підрядних організацій. Згідно із системою Prozzoro, з початку року Служба автомобільних доріг у Львівській області (САД у Львівській обл.) провела лише 4 тендери на загальну суму 263 мільйони. Попри це є низка оголошень від САД та Департаменту дорожнього господарства Львівської ОДА, котрі є на стадії перекваліфікації або подання пропозицій на загальну суму понад 1,5 мільярда гривень.

Читайте також: «Велике будівництво»: як монополія зриває ремонт доріг на Львівщині

Нагадаємо, для освоєння рекордних бюджетів «Укравтодор» створив нові методичні рекомендації для учасників тендерів. Відповідно до цих рекомендацій встановлені жорсткі вимоги до мінімальної кількості техніки та наявності в підрядника досвіду в обсязі не менш як 50 відсотків від обсягу аналогічних робіт.

Таку позицію «Укравтодору» назвали «картельною змовою», оскільки внаслідок такої вимоги від участі в тендерах на ремонт та будівництво доріг відсікається частина підрядників, які б могли робити ці роботи дешевше, оскільки була б конкуренція на ринку.

Читайте також: Дискримінаційні умови дорожніх тендерів: що не так на Львівщині

Що стосується Львівщини, то процес затягується ще більше, адже компанії-учасники оскаржують результати деяких закупівель в Антимонопольному комітеті України, зокрема щодо ремонту трас Р-15 на ділянці Великі Мости – Жовква та Н-09 на ділянці біля Давидова й Нових Стрілищ.

У Службі автомобільних доріг Львівщини заявили, що оскаржує тендери фірма, яка сама подавала недостовірну документацію.

«Йдеться про оскарження щодо ділянок на трасах Р-15 і Н-09 – це ТОВ «Миколаївбудцентр». Ніхто не забороняє йому брати участь у тендерах, але це підприємство подає завідомо неправдиву документацію. Після того, як ми їх відхиляємо, вони подають скарги в Антимонопольний комітет і таким чином затягують строки оголошення переможця тендеру. Відповідно, всі процедури відтягуються. Але сьогодні Антимонопольний комітет має дати рішення щодо робіт на Р-15, до кінця тижня – щодо Н-09», – пояснює Олег Береза.

Очільник Служби автомобільних доріг Львівщини Олег Береза

Він також додає, що зриву «Великого будівництва» на Львівщині не буде, а інформацію про «завислі» 1,5 млрд грн у тендерах спростовує.

«Щодо тендерів, то в нас зараз тривають активні фази: кваліфікація, йде оголошення аукціонів тощо. Всі ці процедури йдуть по порядку, відповідно до чинного законодавства. Я б не казав, що у нас щось пригальмувалось. Це є стандартний процес проведення закупівель… Також я б не сказав, що у нас «зависли» 1,5 млрд грн у системі Prozorro. Якщо подивитись на роботи на трасах Р-15 і Н-09, щодо яких ми чекаємо рішення Антимонопольного комітету, то це близько 500 млн грн», – запевняє Олег Береза.

Про місцеві дороги забули?

Директор департаменту дорожнього господарства Львівської облдержадміністрації Орест Шуліковський заявив ІА Дивись.Info, що в рамках програми «Великого будівництв» відомство не підганяло швидшими темпами проєктантів.

«Раз ми вже стикнулися з проблемою, коли розробляли проєктну-кошторисну документацію, і під час оголошення тендеру в ній знаходяться низку недоліків, після цього ми змушені переоголошувати тендери, що відкидає роботи ще на два місяці. Ми підійшли прискіпливо до виконання проєктних робіт, тому виникло певне затягнення в часі. По графіках і темпах виконання робіт застережень абсолютно немає. Наразі ми закрили 8 об'єктів, тому готуємо документи до здачі в експулатацію», – каже Шуліковський.

До слова, нещодавно президент України Володимир Зеленський виступив за передачу всіх доріг місцевого значення на баланс Державному агентству автомобільних доріг України «Укравтодор», хоч, згідно з наступним етапом реформи децентралізації, має стати передача місцевих доріг об'єднаним територіальним громадам.

«Що стосується мого радикального бачення, я впевнений, що всі дороги має забрати «Укравтодор». Це якось не збігається з політикою децентралізації - це правда. Я в цьому впевнений, і до цього люди самі прийдуть. Є міста та районні центри, де з'явилися дороги, – це правда, там є такі керівники міст, але в багатьох випадках в Україні доріг немає, тому у нас найболючіше питання – це дороги. Я думаю, що за один-два роки люди побачать, скільки доріг ми побудуємо, а потім всі міста передадуть («Укравтодору» повноваження щодо будівництва доріг), і це буде справедливо... Ми вирішимо цю проблему раз і назавжди, принаймні, на 10 років», – переконаний глава держави.

***

До кінця ремонтного сезону залишилися лічені місяці, тож питання: що нам може завадити проїхатися новими дорогами, наразі залишається відкритим.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: