В Україні активізувався процес подачі судових позовів проти ПЦУ, — релігієзнавець

1500657
Фото з відкритих джерел.

З моменту отримання Україною томосу 552 парафії УПЦ МП оголосили про свій перехід до Православної церкви України.

З моменту отримання Україною Томосу 552 парафії УПЦ МП оголосили про свій перехід до Православної церкви України.

Однак процес різко сповільнився – якщо торік було 515 переходів, то 2020-го лише два – у січні та лютому. Крім того, процедура затягується на етапі офіційної перереєстрації парафії.

ІА Дивись.info поспілкувалася на цю тему з релігієзнавцем Дмитром Горєвим.

– Чому зупинився процес переходів церков УПЦ МП до ПЦУ?

– Причин є декілька. По-перше, це зміна влади і певна зміна вектору розвитку. Тобто за часів попереднього президента було зрозуміло, що ми рухаємося в бік Європейського Союзу, НАТО, посилюємо державний суверенітет, зокрема релігійну незалежність. З приходом до влади Володимира Зеленського і з початком такого демонстративного перегляду усього того, що було здобуто за попередні п’ять років, у значної частини населення з’явилися сумніви, що нинішній очільник держави буде вести Україну в Європу, і ми бачили, що активізувався процес подачі судових позовів Філарета проти ПЦУ, Московського патріархату проти ПЦУ, проти чиновників департаменту у справах релігій, зокрема проти Андрія Юраша, який здійснював реєстрацію ПЦУ.

Йдеться не тільки про глобальні аспекти, але й на місцях дуже часто – у районних, міських судах – подавалися позови проти реєстрації, відкривалися провадження. Зокрема було відкрите кримінальне провадження проти начальника відділу з питань релігії Вінницької ОДА за те, що він зареєстрував переходи громад до ПЦУ. Багато громад, які хотіли перейти, побачили згортання тих процесів, які почалися за Порошенка. Відбувся такий собі реванш. Громади боялися судових позовів, вони бачили, що будуть не захищеними у суді, тож вирішили перечекати. Плюс до того ситуація в ПЦУ була нестабільною. Патріарх Філарет зі своїм кишеньковим патріархатом почав дестабілізувати нову церкву, яка не встигла міцно сформуватися і наростити серйозну вагу.

Знову ж таки це спричинило певну боязнь і процес переходів призупинився. Насправді немає одного пояснення. Є низка факторів, яка вплинула на цей процес.

– Чи є ймовірність, що процес переходів буде знову запущено і що для цього потрібно?

– Думаю, насамперед потрібна чітка позиція держави, що вона підтримує суверенітет та незалежність українського православ’я від закордонних центрів впливу, що українська держава не буде переглядати ці питання і не дасть різним силам, зокрема колишнім чиновникам часів Януковича закидати суди і досудові органи розслідування, як-от Офіс Генерального прокурора, Державне бюро розслідувань заявами про вчинення правопорушень, і не дасть можливості чиновникам часів Януковича, так би мовити, «кошмарити» віру. Адже ми розуміємо, що більшість того, що робиться, це бажання реваншу. Вони знають, що не виграють справу у суді. Їхня мета – ускладнити життя своїм опонентам. Думаю, що і проти громад вони не мають особливих перспектив виграшу справ у судах, а ось ускладнити життя – чому б і ні? Зрозуміло, що люди у селах від однієї фрази, що на них подадуть до суду, перелякані. Вони не мають необхідних знань із законодавства, вони не знають, як формувати захист, наймати адвоката. Усе це гроші, зайві витрати. Тобто насамперед повинна бути чітка позиція держави.

Читайте також: У Золочеві хочуть самовільно будувати храм УПЦ МП – громадськість проти

– Чи зберігає сьогодні свої важелі впливу у релігійних колах патріарх Філарет?

– Його єдиний важіль впливу – це гроші і статки, за допомогою яких можна наймати юристів, людей, які будуть проводити якісь заходи, пресконференції, організовувати штучні протести, писати звернення, щось реєструвати. Наприклад, патріарх Філарет зареєстрував право власності на усю духовну літературу. Тобто у нього є можливість найняти команду людей – юристів, політтехнологів, – яка буде створювати або емітувати штучну впливовість та активність. Але насправді у релігійному середовищі він не має жодної ваги. Як бачимо, його не запрошують на протокольні державні зустрічі. Патріарх Філарет перестав фігурувати у соціологічних опитуваннях. Ми розуміємо, що він втратив як свою політичну вагу, так і певний моральний капітал.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: