Що стоїть на заваді перед створенням єдиної системи трансплантації органів в Україні

likari-golovna

Нещодавно президент Володимир Зеленський анонсував започаткування програми трансплантації органів в Україні. За словами глави держави, програму створять у найближчі два роки.

У Мінохорони здоров'я запевняють, що є безліч ризиків і невирішених питань у цій сфері, аби якісно запустити систему трансплантації органів. Йдеться про брак кадрів і нерозвиненість донорського етапу.

На брифінгу МОЗ у понеділок, 20 липня, очільник міністерства Максим Степанов зазначив, що питання трансплантації є пріоритетом у роботі відомства.

«У нас був створений окремий підрозділ, який займається питаннями трансплантації. Ми вважаємо, що розвиток такої високотехнологічної медицини дуже потрібне для нашої країни. Якщо говорити про шлях, який нам потрібно пройти, окрім єдиного рестру, про який я говорив раніше, звичайно є виклики та питання, які нам потрібно вирішити для того, щоб розвинути трансплантацію в нашій країні», - сказав Степанов.

Він також зазначив, що зараз в Україні є нерозвиненість донорського етапу, яка перш за все, пов'язана з відстутністю усталеної практики діагностики смерті мозку.

«При чому, хочу наголосити, що діагностування смерті мозку, повинна відбуватися в будь-якому випадку незалежно від того, чи може бути ця людина донором чи ні. Тому зараз ми займається цим питанням достатньо суттєво», - додав міністр.

Окрім цього, також питання лежить в площині розвитку трансплант-координації. Степанов зазначив, що зараз нам необхідно створити такі центри по всій країні. Це люди, які безпосередньо займаються технічним забезпеченням у питаннях трансплантації.

«Також ми говоримо про необхідність забезпечення лікарень необхідним обладнанням — це і газоаналізатори і лабораторії типування клітин — усього того, чого в нас не існує, а це нам дуже потрібно для того, щоб ми розвили трансплантацію в нашій країні», - зазначив Степанов.

За його словами в міністерстві охорони здоров'я вже є чіткий план, згідно з яким виконують всі кроки на шляху до започаткування якосної системи трансплантації органів в Україні.

Читайте також: Вижити не можна померти: тисячі пацієнтів можуть не дочекатися пересадки органів

Максим Степанов підкреслив, що питання також стосується й фахівців-хірургів, які будуть робити цю трансплантацію, та, на думку очільника МОЗ, в Україні достатньо висококваліфікованих професіоналів, хто якісно виконуватиме цю роботу.

«На сьогоднішній день в нас існують 19 лікарень по всій країні, які можуть робити органну трансплантацію і 6 лікарень, які можуть робити трансплантацію кісткового мозку. Зараз у нас передбачено 112 мільйонів гривень на фінансування питання трансплантації. І, ми вважаємо, що цих коштів нам має вистачити до кінця року», - додав Степанов.

Нагадаємо, у лютому 2020 року стало відомо, що в Львівській Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги проводитимуть трансплантацію органів.

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: