Карантину боятися, та до школи готуватися: яким буде навчання з 1 вересня

школа5
Фото з архіву, ілюстративне

Чи не основне запитання, яке вже відтепер хвилює і батьків школярів, і педагогів – яким буде навчання з вересня?

У Міністерстві охорони здоров’я вже натякнули, що батьки можуть скуповувати шкільне приладдя і готувати дітей до школи. З першого вересня розробляють три види занять – основне очне, дистанційне і змішане. Першокласників за шкільні парти планують посадити в першочерговому порядку.

Максим, якому в травні виповнилось 6 років, до школи вже дуже хоче. Його мама Марта розповідає – могли ще рік почекати, аби все налагодилось. Але син уже вміє добре і читати, і писати. Тому, зваживши на 12-річне навчання в школі, вирішили-таки йти до першого класу цього року.

«У мене є ще двоє старших дітей – 6 і 9 клас. Вони вже навчались усю весну дистанційно. Сказати, що це було складно – не сказати нічого. В кожного свої розклади, інші предмети і різні інтернет-додатки для навчання. Скоординувати роботу між двома дітьми мала я, бо треба було і допомогти дещо, і пояснити. Але оскільки в кожного в різні години були контрольні чи лекції, то ми тривалий час налаштовували домашнє навчання, аби хоч якось пристосуватись до тих умов. Якщо б з вересня були вдома постійно вже троє школярів, а не двоє, то я просто собі цього не уявляю. Навіть поділитися технікою всім – і вже буде вкрай важко.

У «першачків» навіть не буде розуміння, що таке школа, клас і вчитель, якщо навчання буде дистанційним

Моя дитина вже вміє і читати, і писати, але соціальні контакти, я вважаю, треба налагоджувати. У «першачків» навіть не буде розуміння, що таке школа, клас і вчитель, якщо навчання буде дистанційним», – розповідає мама хлопчика.

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі «Свободи слова» розповів, що ті заходи, які були проведені в березні-квітні, дали свої результати. Відтак карантин з серпня буде в Україні працювати за новою методикою. Це також стосується і безпосередньо шкільних навчальних закладів.

«Карантинні заходи, які були введені в березні, вони довели свою ефективність. 31 липня, коли закінчується цей етап карантину, ми переходимо на зовсім інший рівень – буде 4 зони – зелена, жовта, помаранчева і червона. Червона зона – це жорсткий карантин, який був наприкінці березня та на початку квітня. Три інші зони – там буде обмежено певну діяльність, але буде працювати сфера економіки, дотримуючись карантинних норм. На спеціальній карті буде видно чи посилюється індикатор за районами або областями упродовж останніх 5 днів», – сказав Віктор Ляшко.

31 липня, коли закінчується цей етап карантину, ми переходимо на зовсім інший рівень

Олег Паска, керівник департаменту освіти та науки Львівської ОДА каже, що з вересня повернеться звичне для всіх навчання, хоч і готуються до різних ситуацій.

«Ми сподіваємось повернутися до очної форми навчання. Особливо ми надіємось, що перші класи мають сісти за парти. Адже неможливо навчити дитину писати, якщо нема контакту. Всі навички, які потрібні для начання дітей, потрібно розвивати у безпосередньо в школі», – каже посадовець.

Утім готують в обласній адміністрації і запасні варіанти. Зокрема проводять додаткові навчання для вчителів, на випадок ускладнень ситуації з карантинними нормами.

«Перший варіант – це очне навчання. Повернення до звичайного постійного навчання. Ми опитали вчителів і зробили висновок, що дистанційне навчання зарекомендувало себе не дуже добре. В основному вчителі використовували таку інтернет-платформу, як вайбер. Це було дуже затратно і в плані часу, і в плані роботи, і в плані ефективності. Тому ми зараз приділяємо увагу тому, щоби розпочати навчання вчителів. Як користуватись дистанційною формою навчання. Це буде і навчання вчителів гірських районів, пізніше підключим всіх решту. Це для того, щоби всі вчителі вміли володіти інтернет-ресурсами, якщо в разі погіршення ситуації буде дистанційне навчання.

Ми звернулися у всі відділи освіти, щоби кожна школа подала своє бачення у трьох випадках: очне навчання, дистанційне та змішане на випадок карантину.

Середній варіант полягає в тому, що кожна школа має розробити свої окремі положення. Є школа І-ІІ ступеня і в ній навчається всього 70-80 учнів в 1-9 класах. Тут зрозуміло, що в таких класах є до 10 учнів і вони спокійно можуть відвідувати школу. Якщо це школа є початкова і теж невелика кількість учнів, це є той самий варіант.

Все залежить від кількості учнів. Якщо їх багато, то класи можуть поділити на групи і вони будуть ходити в школу почергово, через день. Тобто половина класу вчиться безпосередньо і їм читають лекції, а друга половина може дивитись ті лекції онлайн, потім – навпаки. Так само з практичними заняттями. Але це все залежить від кількості учнів. Зараз ми чекаємо бачення шкіл, який у них буде план. Адже кожна школа є самостійна. Немає готового рецепту на всі школи для змішаного навчання. Міські школи мають свою картину, а сільські школи, де невелика кількість учнів, можуть щодня ходити на заняття. Тому тут зовсім індивідуальний підхід.

Не буде універсальних рішень по області чи району, а кожна школа буде сама вирішувати

До 1 серпня ми чекаємо на пропозиції шкіл і також готуємо документи до відкриття шкіл. Зрозуміло, що накази директорів навчальних закладів будуть видані ближче до навчального року, десь 25-27 серпня, коли ми буде розуміти, в якій пропорції буде змішана чи, можливо, звичайна очна форма. Залежно від епідеміологічної ситуації.

Але наголошу – не буде універсальних рішень по області чи району, а кожна школа буде сама вирішувати. Якщо там нема нікого, хто захворів на COVID-19, і є можливість навчання, то чому б не ходити?» – каже  Олег Паска.

Натомість у МОЗ закликають не забувати про традиційні осінні проблеми.

«Насторожено треба буде відноситись до осіннього періоду, коли у нас й так буде сезонна захворюваність. Школи запрацюють з 1 вересня у звичному режимі. Закривати їх будуть тільки там, де буде червона, найнебезпечніша зона. Школа закривається, коли будуть критичні показники. Коли показники покращаться – навчальний заклад відкриють.

Але в цих районах «червона» зона не буде чимось таким надзвичайним. Ми вже знаємо, що таке епідеміологічний поріг, який у нас був для грипу і для інших захворювань. Зауважу, що в нас щороку закриваються школи. Якщо такий епідпоріг перевищено», – пояснив Віктор Ляшко.

Головний санітарний лікар також наголосив на обов’язковому щепленні від грипу щойно така вакцина з’явиться у клініках. Адже це може убезпечити, і на одну недугу буде менше.

Ще одною причиною, чому тотальний карантин повертати не будуть, є якість освіти, кажуть у Львівській ОДА.

«Карантин дуже впливає на якість знань учнів. Ми робили дослідження (хоч можна було відразу сказати і без дослідження) і чітко побачили, які є проблеми. Тому готуватись до змішаної системи потрібно, навчання вчителів потрібно, але сподіваємось, що діти підуть в школу в звичному режимі», - розповідає Олег Паска.

Карантин дуже впливає на якість знань учнів

І додає, що зараз є проблема з навчанням вчителів.

«Шукаємо кошти, де тільки можемо. Навесні вчителі самі шукали собі навчання. Проходили онлайн-курси, вчилися самотужки. Але аналіз тих опитувань, що ми робили, показує вади, які треба виправити.

Для прикладу, в одній школі користувались різними інтернет-додатками – один взяв Zoom, другий – Google-клас, третій – вайбер, четвертий – ще щось інше. А дитина має знати і вміти користуватись всіма програмами. Вчитель знає одну, а дитина – всі. Тому ми надіслали вже листа всім керівникам освіти, щоби кожна школа визначилась з певною платформою, і щоб ця платформу була однією, спільною для кожної школи. Тобто якщо навіть і буде змішане навчання, то воно буде суттєво покращене.

І ще. Якщо раніше активно вели розмови, що не потрібно шкільних лінійок чи будь-яких інших заходів, то зараз, думаю, що всі би активно привітали такі заходи. Адже вони мають дуже важливий аспект – соціалізацію. Карантин навчив нас по-іншому дивитись на спілкування між людьми і його цінність», – підсумував керівник департаменту освіти та науки.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: